fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka d’r wasmachine houdt het voor gezien

karin originele cadeautjes

BAM! Het is zondagochtend en opeens sta ik in het donker in de keuken. Geïrriteerd loop ik naar de meterkast. En kijk. Heel lang. Twee schakelaars staan anders ontdek ik. Terwijl de anderen naar boven staan, staan die naar beneden. Ik waag het erop en duw de twee schakelaars omhoog. Vanaf de bank klinkt applaus en misschien een staande ovatie, maar dat kan ik niet zien vanuit de meterkast. We hebben weer licht. Nog maar net op, en ik ben de held van de dag, vindt mijn oudste.

Ik bak broodjes in de oven, zet een pot thee en lees de zaterdagkrant. Als ik naar boven ga om de was op te hangen, krijg ik het deurtje van de wasmachine niet open. Nijdig trek ik eraan. Dan zie op het display een foutmelding. F13. Foute boel weet ik. Deze melding kreeg ik twee jaar terug toen ik het onzalige plan had mee te doen aan een modderrace in een dorp hier vlakbij. Stinkend naar de modder, schudde ik toen de tas met dampende sportkleding leeg in het waskamertje propte het in de machine die na een kwartier dacht: zoek het even lekker uit met die ranzige troep. Heel de wasmachine van slag door de modder. Wist ik veel dat ik mijn sportkleding eerst had moeten uitspoelen? Zuchtend en steunend verving De Man de koolborstel en de machine kwam weer tot leven.

Lees ook: Recept, Oergranen met kokosmelk, granaatappel en witte chocola

Betere doelen

Maar nu zat er geen dampende, stinkende modderwas in de machine. Ik vreesde het ergste. De Man liet ik slapen, het kwam straks wel. Toen ik terug kwam van sporten, vertelde ik de man van het stoppen-avontuur. “En de wasmachine geeft een foutmelding. Deurtje gaat niet meer open”, voeg ik toe. De Man krabt op zijn hoofd. Denkt na. Concludeert dat de stoppen waarschijnlijk door de wasmachine zijn doorgeslagen. Hij doet iets waardoor het deurtje opengaat en ik met een zeiknatte was in mijn handen sta. “Ik denk dat we een nieuwe wasmachine moeten kopen.” Ik denk dat we een nieuwe wasmachine moeten kopen?! Stofzuigerzakken. Stofzuiger. Wasmachine. Ik wil mijn geld daaraan niet besteden. Daar heb ik veel betere doelen voor. Ik zucht. “Als je maar niet denkt dat ik naar een witgoedwinkel ga met zo’n hijgerige verkoper die van toeten noch blazen weet op mijn vrije zondag”, meld ik De Man.

Wasmachine huren of kopen?

Lang leve internet. De Man vergelijkt allerlei wasmachines. Een wasmachine huren of kopen?  Ik vind het allemaal prima. Nee ik hoef er geen een waar ik halverwege nog was in kan proppen, ja wel een die 9 kilo smerige kleding kan verstouwen en voor de rest vind ik het gesneden. Als hij maar schoon wast.

Dinsdag wordt ‘ie bezorgd, onze nieuwe wasmachine. Twee mannen, ‘ga ’s aan de kant mevrouwtje’, stieren de trap op met het gevaarte. Sluiten ‘m aan, vragen waar het wasmiddel staat en ‘geven ‘m een lekker spoelbeurtje, mevrouwtje’. En weg zijn ze. Als de wasmachine het lekkere spoelbeurtje heeft gefikst, piept ie. Ik trek het deurtje open en er gaat een licht aan. Licht in de wastrommel. Hoe handig is dat.

Vraag van de redactie. Heb jij het ooit meegemaakt dat je wasmachine het begaf terwijl je je een nieuwe niet kon permitteren? Dan is het goed om eventueel huur te overwegen. Hier kun je meer info krijgen: wasmachine huren particulier.

Lees ook: Ka heeft helemaal geen leuk dynamisch leven

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook