fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is een steelstofzuiger geschikt voor een groot huis?

Een goede vriend van mij heeft sinds een jaar een steelstofzuiger van Dyson. ‘Wat een top-ding! Ik ga nooit meer terug naar een ouderwetse stofzuiger’, zei hij tegen mij. Toen ik bij hem op bezoek was laatst, moest ik het ding even uitproberen. Ik kon niet anders dan hem gelijk geven: met deze huishoud-gadget wordt stofzuigen echt een feestje. Toen ik hem vertelde dat ik hem thuis ook wel zou willen, hielp hij zonder pardon uit mijn droom. ‘Forget it, jouw huis is te groot. In mijn appartement red ik het nét op één accu. Hij is leeg voordat je op de bovenste verdieping bent.’ Teleurgesteld reed ik naar huis. Toch vroeg ik me af: klopt het wel wat hij zegt? Is er niet een steelstofzuiger geschikt voor een groot huis? 

Hoe lang kan je zuigen met een steelstofzuiger?

Voor wie nog niet goed weet wat steelstofzuigers zijn, begin ik even met een korte uitleg. Een steelstofzuiger werkt zonder stofzuigerzak en zonder snoer. Doordat je niet ‘vast’ zit, kan je je snel en soepel door het huis bewegen. Dit is heerlijk, want zo gaat het stofzuigen sneller, gemakkelijker en leuker. Deze stofzuigers hebben, ondanks dat ze niet direct stroom uit de muur halen, heel veel power. De steelstofzuiger werkt op een accu, die altijd een bepaalde tijd meegaat. De accutijd is afhankelijk van de stand waar je de stofzuiger op gebruikt en welke opzetstukken erop zitten.

Als je jouw steelstofzuiger op de laagste stand gebruikt, gaat hij (afhankelijk van het merk) tussen de 20 en 80 minuten mee. Draai je hem een standje hoger? Dan loopt de gebruikstijd al behoorlijk terug. Wanneer hij (bijna) leeg is en tussen zuigbeurten door, laad je hem op in een speciaal laadstation. Dit laden duurt vaak tussen de 240 en 300 minuten.

Voor een appartement of kleinere woning (tot 50 vierkante meter), is een zuigtijd van 30 minuten vaak voldoende. Maar is jouw huis groter? Dan heb je aan een half uurtje stofzuigen vaak niet voldoende.

Wat zijn oplossingen?

Er zijn een aantal manieren om hiermee om te gaan. Je kunt bij een groot huis in ieder geval kijken naar een steelstofzuiger met een zo lang mogelijke accutijd. In een groot huis heb je niet genoeg aan heel half uurtje stofzuigen, maar anderhalf uur is al weer een heel ander verhaal. Wat voor jou de beste steelstofzuiger is, is hier dus behoorlijk afhankelijk van.

Daarnaast zou je kunnen zoeken naar een stofzuiger die snel oplaadt. Je kunt dan misschien niet heel lang in één keer zuigen, maar hij is weer snel klaar om te gaan. Houd er rekening mee dat ‘snel’ opladen ook wel vier uur kan duren.

Ook zou je er ook voor kunnen kiezen om het stofzuigen van je huis op te knippen in zones. Dan stofzuig je bijvoorbeeld elke maandag de benedenverdieping en elke woensdag de bovenverdieping. Zo heb je geen last

Tot slot is het natuurlijk ook mogelijk om twee steelstofzuigers te kopen, of jouw steelstofzuiger náást je ouderwetse stofzuiger te gebruiken.

Conclusie: is een steelstofzuiger geschikt voor een groot huis?

Een steelstofzuiger kan goed werken in een groot huis, maar het is niet zo zorgeloos als in een wat kleiner huis. Het is dus goed om bij het kiezen van een steelstofzuiger goed te kijken naar de accutijd. Op deze manier vind je vast een steelstofzuiger geschikt voor een groot huis.

Reageer ook