fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kleuterjuf van Lara wil geen cadeautjes: “Voelt heel afstandelijk”

geen cadeautjes

Vlak voor het aanbreken van de zomervakantie, zijn scholen druk met het afsluiten van het schooljaar. Volle schriftjes mogen mee naar huis, het speelgoed wordt schoongemaakt, groep acht neemt afscheid en de kinderen zetten hun juf of meester flink in het zonnetje. “Dat laatste hoeven we bij de kleuterjuf van mijn dochter niet te verwachten”, vertelt Mirjam. Haar dochter Lara gaat volgend jaar naar groep drie en neemt dan afscheid van haar juf waarbij ze in groep één en twee in de klas zat. “Lara is dol op juf Joke en wil haar dan ook heel graag verrassen met een mooi cadeautje of knutselwerkje. Maar juf Joke heeft aangegeven dit niet op prijs te stellen en geen cadeautjes te willen…” 

Rots in de branding

Joke werkt precies 25 jaar voor de school van Lara. “Veel ouders en kinderen hadden daarom het idee om iets voor haar te organiseren. Niet nodig, vond Joke. Ze deed gewoon waar ze voor is opgeleid: de kleuters lesgeven. Voor haar is het misschien niets bijzonders, maar als ouders zijn we heel blij met haar. Joke is een juf van de oude stempel; duidelijke regels, streng wanneer het moet, maar bovenal heel erg lief. De kinderen lopen met haar weg en gaan allemaal goed voorbereid naar groep drie. Heel vaak zie ik dat het op andere scholen heel anders gaat. Joke is een rots in de branding en de ouders hebben veel vertrouwen in haar. We vonden het dus heel jammer dat ze niet op een feestje zat te wachten.”

Verrassing voor juf

Mirjam en de andere ouders kunnen er best inkomen dat juf Joke helemaal niet zit te wachten op een groot feest. “Dus stelden de klassenouders voor om een grote cadeaumand te maken. Alle kinderen uit de klas konden dan iets knutselen en mochten er een klein cadeautje bij doen. De kindjes konden deze verrassing in de klas niet voor zich houden en in hun enthousiasme hebben een aantal laten vallen dat er een grote cadeaumand voor juf Joke in de maak is. Maar ook daar zit de juf niet op te wachten…”

Geen cadeautjes

Die avond ontvangt Mirjam in de klassen-app dat het idee van de cadeaumand van tafel is. ‘Juf Joke heeft ons benaderd met de vraag haar niets aan te bieden. Ze fietst elke dag 12 kilometer van en naar school en het is lastig om de mand mee te nemen. Daarnaast woont ze klein en zou ze liever zien dat we onze tijd, geld en moeite in andere zaken steken. Mochten wij echt iets willen doen voor haar, dan vraagt ze om een donatie te doen aan KWF. De man van Joke is aan kanker overleden en ze zou een dergelijke donatie heel erg waarderen.’

Zegt een kind niks

Heel lastig, vindt Mirjam deze situatie. “Natuurlijk kan ik niet anders dan hier begrip voor opbrengen. Maar ik vind het wel jammer dat Lara nu dus niets voor haar juffie kan maken. KWF is een mooi goed doel, maar het zegt een kind van zes vrij weinig. Dat zou een kleuterjuf toch moeten begrijpen. Jens, de broer van Lara, zit thuis nu dus te knutselen voor zijn meester. Lara snapt niet waarom zij dit voor haar juf niet mag doen.”

Discussie

Binnen de klassen-app is er een fikse discussie tussen de ouders ontstaan. “Een deel van de ouders vindt dat we de wens van juf Joke moeten respecteren. Zij stellen voor om allemaal 5 euro naar KWF over te maken. Een ander deel van de ouders zegt te willen doen wat de kinderen graag willen: iets knutselen voor de juf. Het derde deel houdt zich op de vlakte en neemt helemaal niet deel aan het gesprek. Ik hoor nu bij die derde groep, maar ik vind eigenlijk wel dat ik me zou moeten uitspreken. Over twee weken is het zomervakantie en ik wil dat onze kinderen het jaar leuk en gezellig kunnen afsluiten.”

Praat mee

Wat zou jij doen als de juf van jouw kind aangeeft geen cadeautjes te willen? Zou je doen wat de juf graag wil of kies je voor de wens van je kind? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Vitolda Klein via Unsplash

Emma geniet alleen met wijn van vakantie: “Eerst een slok, dan ontspannen”

Voor het eerst gingen Emma en haar vriend Kas met hun gezin op vliegvakantie. “De kindjes zijn anderhalf en drie; we besloten het dus zo makkelijk mogelijk te maken. We kozen voor een zonzekere bestemming en gingen voor een all-inclusive hotel. Zo hoefden we zo min mogelijk zelf te doen en konden we optimaal genieten aan het zwembad”, vertelt Emma. “Helaas viel dat ‘zo min mogelijk doen’ behoorlijk tegen. Voor mijn gevoel was ik daar drukker dan thuis en bleef de gewenste ontspanning uit. Pas na een paar glazen wijn bij de lunch voelde ik me ontspannen. En stiekem schaam ik me daar enorm voor… LEES VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

SdB -

Ik zou het verzamelde geld overmaken naar het KWF en dan door de kinderen een gezamenlijke cheque laten knutselen waar het bedrag op staat. Hebben de kinderen toch iets persoonlijks kunnen maken, en het goede doel dat de juf zo aan het hart gaat wordt gesteund.

Anne -

Je kunt ook de kinderen een mooie envelop laten versieren, en hier per kind de donatie voor het KWF in stoppen, met de uitleg die hier eerder genoemd was. Kindjes blij, juf blij.

Si -

Ik zou een cadeau kopen voor de klas..Bijvoorbeeld een boek wat ze kan voorlezen in de klas en dan misschien een kleine knutsel van iederen samen

Margreet -

Je kan natuurlijk ook een cadeau verzinnen wat zowel voor de kinderen als de juf leuk is. Maak een lied, een gedicht, een dansje. Versier de klas. Je kan het ook nog filmen, blijvende herinnering en neemt geen ruimte in. Ik kan me heel goed voorstellen dat de juf niet op allerlei prullen zit te wachten.

Joris -

Tegen haar wens toch een knutselwerkje of cadeautje geven maakt haar niet blij. Je respecteert haar expliciet aangegeven grens dan niet. Je kunt een kind van 6 prima uitleggen dat de man van de juf heel ziek was en dat er voor onderzoek naar nieuwe medicijnen geld nodig is en dat de juf dat veel leuker vindt.

Reageer ook