fb

Elvira: ‘Mijn dochtertje vindt haar juf verschrikkelijk’

Aanvankelijk zag Elvira niet dat haar dochtertje met lood in haar schoenen naar school ging. Van een vrolijk spring-in-‘t-veld is Cato veranderd in een stil verdrietig meisje. Oorzaak: juf Doris. Een strenge zij-instroomster waarmee Cato het niet kan vinden. “Ik wil haar in de andere groep 6 laten plaatsen, maar mijn man wil daar niets van weten.”

“Cato is een heel blij, nieuwsgierig en creatief kind. Tot nu toe had ze het altijd prima naar haar zin op school. En daarvoor ook op de crèche waar ze met veel plezier naar toe ging en lief speelde met andere kindjes.” In groep 6 kreeg Cato les van Yasmina, een geduldige en opgewekte juf. “Cato is dol op Yasmina, ze kan het goed met haar vinden. Maar de juf is nu met zwangerschapsverlof en wordt vervangen door Doris, een juf die er heel andere ideeën op nahoudt. Ze is streng en vindt dat kinderen zich goed moeten concentreren. De gezellige tafelgroepjes zijn uit elkaar gehaald en de kinderen zitten nu in rijen apart. Zo ongezellig.”

Het leven is niet altijd ‘n feestje

Het bewind van juf Doris doet Cato geen goed. Vanaf het moment dat zij voor de klas staat, mankeert Cato van alles. “’s Ochtends begint het al; mijn meisje wil niet uit bed komen en klaagt over pijn in haar buik. In het begin dacht ik nog dat ze zich inderdaad niet goed voelde, maar gaandeweg kwam ik erachter dat het met school te maken had. Ze eet slecht en is verschrikkelijk moe. Ik herkende mijn dochter helemaal niet meer. Toen ik het aankaartte bij mijn man, voelde ik me weinig door hem gesteund. Hij vindt dat onze dochter moet leren om met allerlei verschillende mensen om te gaan. Het leven is volgens hem niet alleen maar een feestje.”

Juist goed die strakke hand

Dat snapt Elvira ook wel, maar het niet overweg kunnen met een juf die vijf dagen voor de klas staat, is voor een kind wel heel lastig. “Ik hoopte dat een gesprek met de directeur van de school de oplossing zou bieden, maar niets is minder waar. Hij verdedigde juf Doris en vond het juist wel goed dat er weer iemand was die normen en waarden hoog in het vaandel heeft staan. Hij vertelde me dat ze een zij-instroomster is, dat ze voordat ze juf werd een heel hoge functie in het bedrijfsleven had. Dat verbaast me niet, vandaar die strakke hand.”

Lees ook: Hoeveel koppen gemberthee mag je per dag drinken?

Daar ben ik weer

Elvira laat zich niet afschepen door de directeur en staat een week later weer voor zijn bureau. “Ik had het opeens bedacht. Op school zijn er twee groepen 6 en Cato vindt de meester die de andere groep lesgeeft leuk. Ik dacht: als ze kan worden overgeplaatst naar de andere groep, dan is het probleem opgelost. Hoe moeilijk kan het zijn?” Nou, heel moeilijk. Want de schooldirecteur piekert er niet over. Net als Elvira haar man is hij van mening dat kinderen moeten leren om om te gaan met verschillende mensen. In het grote mensen leven hebben we het immers ook niet voor het uitkiezen. Natuurlijk is dat zo, maar we hebben het hier over een heel ongelukkig kind dat niet meer graag naar school gaat.”

Slim meisje haalt nu onvoldoendes

Ondertussen bakt Cato er niets van op school. De toetsen die ze moet maken zijn ver beneden haar kunnen maar tellen straks wel mee bij het maken van een keuze voor het middelbaar. “Er wordt op school niet alleen gekeken naar de resultaten in groep 8 maar naar alle resultaten. Cato is een slim meisje maar nu haalt ze onvoldoendes. Ik heb mijn man gevraagd of hij eens wil praten met de directeur, maar dat wil hij niet. Hij vindt het echt een futiliteit en is van mening dat Cato zich maar moet aanpassen en niet zo moet aanstellen.”

Ondertussen kijk Elvira al naar andere scholen. “Ik wil niet dat mijn meisje ten onder gaat aan de manier van lesgeven van een of andere zij-instroomster. Ik vergeef het mezelf nooit als blijkt dat Cato straks helemaal niet meer functioneert. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

Heb jij ook wel eens problemen gehad met een juf of meester van je kind? Hoe loste je dat op? Vind je dat de schooldirecteur en Elvira’s man gelijk hebben en dat Cato maar moet wennen aan verschillende persoonlijkheden? Of denk je dat Elvira echt wel weet wat goed is voor haar dochter? Praat mee in de comments onder dit artikel.

14 reacties

Anita -

Je wordt er als moeder zo moedeloos van, je voelt gewoon dat het niet goed komt. Zelf heb ik mijn zoon in groep 5 van school gehaald en daar geen moment spijt van gehad. Doe wat je hart en je moederinstinct je ingeeft.

Nathalie -

Mijn advies haal dat kind per direct van school af. Mijn kind is vernederd , verdrietig , onzeker gemaakt door de juf op school. Hij was in haar ogen maar een dom kind en dat vertelde ze hem ook dagelijks. Enigste wat ze wilde was van hem af. Leugens vertellen over hem, zelfs door het schoolbestuur. Zo erg dat ik de gemeente ingeschakeld heb om mee te gaan op gesprek. Die heeft alles genotuleerd en dag erna vertelde ze weer leugens wat we de dag ervoor besproken hadden. Wisten alleen niet dat ik een gemeentemedewerker bij me had. Ik de gemeente weer gebeld toen werd er korte metten met hun gemaakt. Tot aan de directeur van het samenwerkingsverband heb ik het moeten spelen. Pas op juffen en meesters dekken zichzelf goed in als hun fout zijn, zullen ze niet zomaar toegeven. Ik heb die onbenullen toch even pas op de plaats laten maken. Mijn kind ongelukkig maken doet niemand. Nu op andere school gaat het toppie, hij word gezien voor wie hij is, en krijgt mooie complimenten hoe goed hij het wel niet doet. Dus luister naar je gevoel en haal je kind van school af. Schuldgevoel dat je niet maar je kind geluisterd hebt wil je niet mee leven, ik deal er dagelijks mee en is geen makkie. Had ik maar eerder geluisterd naar mijn mooie lieve slimme zoon!

Ashley -

Hoi!
Vraag je dochter of zij een oplossing weet, als daaruit blijkt dat ze naar een andere school wil, dan Plaats je je kind op een andere school.
Ga daarna samen op onderzoek uit naar hoe ga je eigenlijk met mensen omgaat die vervelend tegen je doen? misschien heb je zelf wel is meegemaakt dat je je omgeving als niet prettig ervaart? Vertel dit tegen je kind hoe jij hier toen mee ben omgegaan.
Zo leer je je kind omgaan met vervelende mensen en situaties. Laat haar ook bewust zijn van hoe zij zich voelde in een situatie als deze. Je leerd haar zelfbewust te worden en een oplossing te zoeken.
En je zogd als moeder voor een veilige leer omgeving. Je kind staat altijd op nummer een luister altijd goed naar wat ze aangeven.

Groetjes Ashley

Rieneke -

Mijn advies en ik spreek uit ervaring. Op school kom je niet verder dus heb geen illusies dat ze in een andere klas wordt geplaatst. Wanneer krijgt ze haar eigen juf terug? Is dat na de feestdagen in Januari? Nou dan nog maar even afzien en in het ergste geval haar af even af en toe ziek melden om bij te tanken. Feestmaanden zijn minder heftige weken op school en zit 2 weken vakantie bij in.Duurt het nog wel een hele schooljaar dan zou ik opzoek gaan naar een andere school. Jammer van je steun van je man want dat heb je juist nu nodig met zulke situaties.

R.koezema -

Het probleem wel bespreken, mijn ervaring als 65 jarige jongeman is : Overal vindt je wel wat. Het leven is nu eenmaal geen groot feest, De ene vindt je sympathiek en een ander zie je liever vertrekken. Je zult met lastige omstandigheden soms moeten leven.
Eens zal de zon weer schijnen. Sterkte toegewenst en houdt je dochter goed in de gaten. Zulke situaties komen vaker voor. Als het alleen de juf is,nooit de school verlaten.

Kariena -

Wat een bekrompen reactie zeg Rowena. Ik ben ook een zij-instromer maar wel empathische gevoelens. Dit zou er mede voor moeten zorgen dat elk kind zich veilig moet voelen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Elke juf/meester behoort hier competent in te zijn. En deze directeur lijkt moeder en kind ook niet echt serieus te nemen. Zo jammer. En zoveel kinderen overkomt dit. Het valt en staat met degene die voor de klas staat en die elk kind ziet en hoort en vooral serieus neemt. En de vader mag zich ook veel meer bekommeren om het welzijn van zijn dochter. Ze is toch nog veel te klein om al met het echte leven te dealen. Ik heb met Catootje te doen en goed Elvira dat je het voor je dochter opneemt. Jij bent tenslotte de expert. Jij kent je kind het beste. Ik wens jullie twee echt heel veel succes. En ‚juf Bulstronk‘ heeft kennelijk toch nog wat te leren…….

Elvira -

Hoi naamgenoot ik denk dat je echt goed moet nadenken wat het beste is voor cato en waar de voordelen en de nadelen aan zitten nieuwe school is hartstikke leuk maar ze zal daar ook misschien zo een leerkracht hebben of is ze niet op dr plek met vriendjes en vriendinnetjes maar ik weet zeker dat je wel weet wat het beste is voor haar succes Elvira Groetjes Elvira 🙂

Leny -

Mijn zoon heeft dit ook gehad. Met een meester in groep 4. Allerlei gesprekken gehad met school leraar directeur. Alles werd bij onze zoon neergelegd. Ik snap ook, dat je met iedereen in je leven moet omgaan. Alleen als je kind eronder lijd, slecht slapen buikpijn etc. En je komt geen stap verder. Dan een andere school. Later als je
werkt, en je treft zoiets, dan zoek je ook ander werk. Laat het je kind zijn leven niet verpesten. Meestal is het 1e seintje van je kind heel belangrijk. Laat je kind niet in de kou staan.

Renske -

Je kunt niet alles bij het kind leggen. De juf moet zorgen voor een veilig klimaat voor iedereen. Blijkbaar heeft deze juf geen klik met Cato en doet ze ook niet haar best die te krijgen. Daarin zal de juf ook gecoacht moeten worden. Ik snap dan ook de reactie van de directeur niet. En het is heus niet zo dat Cato elke leerkracht aardig hoeft te vinden. Maar je veilig voelen zodat je kunt leren, is wel iets anders. Ik zou een andere school daarom jammer, maar logisch vinden. Al vind ik ook dat er werk is voor de juf.

Rowena -

Wat negatief weer… ‘een of andere zij-instromer’… ik snap wel dat er een groot lerarentekort is, wat een ondankbaar werk zeg. Dat jouw dochter niet meer naar school wil omdat ze niet goed kan opschieten met een juf, betekent natuurlijk niet dat de juf direct niet deugt. Als ze zo heftig reageert kan je beter kijken hoe je haar weerbaarder maakt. Is het assertiviteit? Hoogsensitief? Het leven zit vol met mensen die je misschien minder liggen, het is onze taak als ouder om kinderen hier mee leren om te gaan.

Margriet -

Gauw naar een andere school. Kinderen voelen feilloos aan wie deugt en wie niet. *

Bianca -

Precies hetzelfde met mijn dochter meegemaakt in groep 7. Geprobeerd met leerkracht, met de directeur en samen met dochter en leerkracht hierover in gesprek te gaan. Dochter een SOVA (sociale vaardigheidstraining) training laten volgen. Ondanks dat ze populair was onder haar klasgenootjes. Feit dat mijn dochter problemen had met deze leerkracht werd kompleet bij haar neergelegd. Toen ze tijdens een 10 minuten gesprek na 6 jaar een ‘goede’ leerling te zijn geweest, opeens een ‘middelmatige’ leerling genoemd werd werd voor mij duidelijk dat buiten de sociaal emotionele schade, dit wel eens consequenties kon hebben voor haar schoolkeuze. Ik heb mijn dochter gevraagd wat ze zelf het liefst zelf zou willen. Hierin was zegel duidelijk, ze wilde liefst naar een andere school. Dit natuurlijk goed met haar besproken. De laatste 2 jaar heeft ze op een andere school de basisschool afgemaakt en vanuit daar naar het gymnasium gegaan. Ze is nu 32 jaar en we hebben het er nog wel eens over. Het was voor haar de beste keuze en we zijn heel blij dat we haar destijds serieus genomen hebben.

Fransje -

Onze zoon had als kleuter een juf waar hij totaal geen klik mee had. Ook hij was iedere ochtend verdrietig en sliep slecht. En hij was toch echt degene die stond te juichen dat hij naar de ‘grote’ school mocht. Op de peuterspeelzaal nooit problemen met hem gehad. Zijn juf werd echter zo’n beetje de eerste dag van haar zwangerschap al doodziek en bleef dat de hele zwangerschap. De vervanging, maar ook alle leerkrachten die hij daarna kreeg waren hem allemaal even lief, zelfs nu op het hbo nog. Het lag echt aan het karakter van die ene juf. Ze was dan ook alles behalve sympathiek. Ik heb er dan ook echt voor gezorgd dat onze dochter niet bij ‘juf Joriza’ in de klas kwam, maar zal er ook voor waken dat straks onze kleinkinderen ooit bij haar in de klas komen.

Sigrid -

Ik snap dat je als moeder het beste voor je kind wilt en ik herken me in dit verhaal maar achteraf ben ik blij dat ik het heb gelaten hoe het was. Het is inderdaad betert geweest dat mijn kind leert dat je moet kunnen omgaan met andere persoonlijkheden . Wat als ze volgende juf ook niks vind? Of straks klasgenootjes krijgt die haar niet aanstaan? Ze moet gewoon leren te functioneren met leraren die ze minder leuk vindt. Anders wordt het een drama op de middelbare school hahaha

Reageer ook