Toen Jessica nog geen kinderen had, had ze er al eens van gehoord: de moedermaffia. “Ja, op Instagram zie ik het vaak. Van die moeders die een andere moeder aanspreken op hun opvoeding of verzorging. Ik heb het altijd een bijzonder fenomeen gevonden. Waarom zou je je bemoeien met het leven van een ander? Heb je het niet druk met je eigen problemen? Nou nee dus. En zelfs mijn eigen vriendinnen maken zich er schuldig aan.”
Opladen
Boris, het zesjarige zoontje van Jessica, is een lief en energiek ventje. “Hij heeft een eindeloze hoeveelheid energie. Elke ochtend staat hij om 6:00 uur naast zijn bedje, klaar om er een leuke dag van te maken. Rond 20:00 uur ’s avonds krijg ik hem met veel moeite zijn bed in. Meestal slaapt hij om 22:00 uur pas, maar ik wil wel dat hij in zijn bed ligt. Zo laadt hij toch op en hebben mijn man en ik ook even een rustig moment voor ons samen.”
Voetbal, atletiek en zwemmen
Om te zorgen dat Boris al zijn energie kwijt kan, zorgt Jessica ervoor dat hij voldoende beweging krijgt. “Hij rent naast de fiets naar school. Op school heeft hij een soort stoelfiets onder zijn bureau. Na school gaat hij naar voetbal, atletiek en zwemmen. Ja, dat zijn heel veel activiteiten, maar anders is Boris simpelweg niet moe aan het einde van de dag.”
Denken mee
De leerkrachten op school denken vaak met Jessica mee. “Ze kennen Boris goed en weten hoe ze met hem om moeten gaan. Zo hebben ze die bureaufiets voor hem geregeld. En ook mag Boris soms een rondje gaan rennen op het plein of in de gymzaal. Ik ben de school zo dankbaar voor dit meedenken. Mede hierdoor lukt het Boris steeds beter om zijn concentratie tijdens de les goed vast te houden. Zeker nu hij in groep 3 zit is dit erg belangrijk.”
Kritiek op gedrag
Toch is niet iedereen zo positief in de benadering van Boris. “Onze vrienden kunnen er moeilijk mee omgaan. We spreken regelmatig met een groep vrienden en al onze kinderen af. De kids lekker spelen en wij uitgebreid bijkletsen en borrelen. Dit soort zaterdagen zijn onwijs leuk en gezellig. Alleen is er kritiek op het gedrag van Boris…”
Bal door de ruit
Tijdens hun laatste bijeenkomst, schopte Boris een voetbal door de ruit van vrienden van Jessica. “Overal lag glas en mijn vriendin was boos. Ik heb direct alles opgeruimd en heb Boris zijn excuses aan laten bieden. Verder hebben we alle schade vergoed en heb ik later nog een kaartje gestuurd om sorry te zeggen. Alleen in plaats van een ‘ach, maakt niet uit, dat kan iedereen gebeuren’, kreeg ik een stortvloed van frustratie te verduren…”
Naar telefoontje
De vriendin waarbij de voetbal door de ruit ging, belde Jessica op om over het gedrag van Boris te praten. “En het erge is: dat deed ze namens de hele vriendengroep. Volgens haar was de voetbal door de ruit de druppel die de emmer deed overlopen. Blijkbaar irriteert iedereen zich aan het ‘drukke en oncontroleerbare gedrag’ van Boris. Ze wilden ons nog graag bij de samenkomsten hebben, mits wij Boris tot rust zouden manen.”
Onredelijk
Het raakt Jessica enorm dat er in haar vriendengroep zo over Boris wordt gesproken. “Dat jongetje is zes jaar oud. Hij kan er niks aan doen dat hij zo veel energie heeft en soms hoort daar dus druk gedrag bij. Andere mensen kunnen daar van schrikken en het ronduit irritant vinden. Dat begrijp ik, maar van hem verwachten dat hij zijn mond houdt en rustig in een hoekje gaat zitten, is onredelijk. We doen er op school en thuis alles aan om ervoor te zorgen dat hij zijn energie kwijt kan. Meer kunnen wij niet doen toch? Ik vind dat mijn moedermaffia vriendinnen zich niet met mijn kind moeten bemoeien.”
Afbeelding: Unsplash+
Lien -
It takes a village to raise a kid, of te wel luister naar je vriendinnen. Het is niet erg als hij extra energie heeft, maar hij zal moeten leren hier mee om te gaan zodat anderen er geen last van hebben. Dus activiteiten zoeken waar hij wel energie mee kwijt kan, maar niet de rest verstoort of dingen stuk maakt. Dat heet rekening houden met elkaar.