fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jakkes! Dit zijn de vijf smerigste dingen in je keuken

Regelmatig keek ik naar het programma De Smaakpolitie waarin Rob Geus horecagelegenheden bezocht. Hij controleerde keukens op hygiëne en veiligheid. Wat hij aantrof was soms afschuwelijk. Echt! De smerigste dingen. Zaken waarvan niemand vrolijk werd. Met open mond keek ik er naar.

Maar ja, ik kan dan wel met open mond naar de smerigheid van een keuken in een restaurant kijken, maar hoe schoon is mijn eigen keuken? Als ik rondkijk, schrik ik. De afzuigkap kan wel een doekje gebruiken. Het uitmesten van de kastjes is ook geen overbodige luxe. En de vloer? Wanneer heb ik die voor het laatst gedweild? De pot verwijt de ketel.

Streeploos schoon

Op internet speur ik naar handige schoonmaaktips. Oh, maar dat is makkelijk. Sopje maken van afwasmiddel, baking soda en water. Daarmee maak ik de afzuigkap makkelijk mee schoon. Kijk daar heb ik wat aan. De vloer kan ik streeploos schoon krijgen met een sopje van water en ammoniak.

Oh, gadver!

Ook lees ik wat de smerigste dingen in de keuken zijn. Benieuwd?

  1. Het vaatdoekje. Die staat met stip op één. Daarin krioelt het van de bacteriën. Gebruik elke dag een schone is het advies, en was de doekjes op zestig graden in de wasmachine. Naast het vaatdoekje ligt vaak de spons. Ook zo’n broeinest van bacteriën.
  1. De rubbers van de koelkast. Het was altijd een van de eerste dingen die Rob Geus in zijn programma checkte; de koelkastrubbers. Als ze zwart zijn, dan weet je zeker dat er schimmel tussen zit. Maak een sopje en haal er een doekje of schuursponsje door.
  1. De wasbak. Waar je ook echt zo nu en dan wat schoonmaakaandacht aan moet schenken, is de gootsteen. Bedenk eens wat daar allemaal doorheen gaat. Spuit er een flinke klodder schuurmiddel in en boenen maar. Of
  1. De handgrepen van de keukenkastjes. Ieuw. Je kent het vast wel: je staat gehaktballen te draaien, je handen plakken van het ei, paneermeel en gehakt en je bedenkt je opeens: ik heb een bord nodig om de ballen op te leggen. Je frommelt je plakvingers tussen de handgreep van het keukenkastje om een bord te pakken. De kans is klein dat je elke avond de keukenkastjes en handgrepen afsopt.
  1. De blikopener. De blikopener kan ook heel ranzig zijn. Als je een blik opent, blijven er altijd restjes of klodders aan de opener plakken. Als je m onder de kraan houdt krijg je niet alles ervan. Wat erop blijft zitten vermenigvuldigt zich gezellig in de bestek la en besmet op die manier ander keukengerei.

En dan vergeet ik nog de knoppen van het gasfornuis. Kortom: werk aan de winkel. Even de keuken flink onder handen nemen.

Wat zijn jouw smerigste dingen?

Hoe houd jij je keuken schoon? Wat vind jij de smerigste dingen in de keuken? Laat het ons weten! Reageer in de comments onder dit artikel. We zijn benieuwd!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

“Spuit er een flinke klodder schuurmiddel in en boenen maar.”
Niet écht aan te raden in een RVS-spoelbak…

Reageer ook