fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is er verschil tussen witte en bruine eieren?

Is er verschil tussen witte en bruine eieren

Bij ons thuis worden er flink wat eieren gegeten. ’s Ochtends kook ik altijd vier eieren, eet er direct een op bij mijn ontbijt en neem er een mee voor de lunch op mijn werk. Als ik een dag thuis werk maak ik vaak een omelet of een uitsmijter. Altijd kies is voor bruine eieren. De witte eieren probeer ik te vermijden, ik zal zo vertellen waarom. Ook kwam de vraag bij mij op of er verschil is tussen witte en bruine eieren?

Waarom ik zelf liever geen witte eieren koop

Maak jij in de winkel ook altijd de eierdoos even open? Vroeger deed ik dat om te kijken of er geen kapotte eieren in de doos zitten, maar bij de winkel waar ik mijn eieren koop is dat eigenlijk nooit het geval. Tegenwoordig kijk ik in de eierdoos om te zien welke kleur het ei heeft, want ik wil graag bruine eieren. De reden is dat als ik mijn ei eet en per ongeluk een stukje eierschaal in mijn mond heb, ik een heel vervelend gevoel krijg als ik op een stukje eierschaal kauw. Ik wil het ook direct uit mijn mond verwijderen en dat doet enorm afbreuk aan het genieten van mijn eitje. De kans dat dit bij een wit ei gebeurt is vele malen groter dan bij een bruin ei. Kun jij je hier iets bij voorstellen?

Is er een verschil in smaak?

Soms ontkom ik er niet aan om toch witte eieren te kopen haha. Mijn ervaring is dat de smaak helemaal niet anders is dan bij de bruine eieren. Ik let er dan extra op of ik niet een stukje van de eierschaal naar binnen krijg en op zich is dat ook niet zo lastig. Laatst hoorde ik zelfs dat je beter witte eieren kunt eten dan bruine eieren. Toch denken veel mensen dat bruine eieren gezonder zijn.

Een mythe: bruine eieren zijn gezonder dan witte eieren

Lang geleden toen de legbatterijen nog waren toegestaan kwamen daar vooral de witte eieren vandaan. De scharreleieren waren meestal bruin. Nu is dat verschil er al lang niet meer omdat de klassieke legbatterijen in Nederland niet meer bestaan. Bruine eieren worden ook wel geassocieerd met bruin eten, zoals volkoren brood, bruine pasta en donkere rijst. Dat is dus onzin, want de voedingstoffen van het witte ei zijn dezelfde als die van een bruin ei. Maar hoe komt het dan dat ze een andere kleur hebben?

Het lelletje verraadt de kleur van het ei

Op de website van Radar las ik dat kippen met rode oorlellen bruine eieren leggen en dat kippen met witte oorlellen witte eieren leggen. De kleur wordt dus niet door voeding bepaald. Het kan wel zijn dat het soort voeding de smaak van het eitje beinvloedt, maar dat kun je dus niet aan de buitenkant zien.

Is er verschil tussen witte en bruine eieren?

Ja, dat is er wel! De kippen die witte eieren leggen (die met de witte oorlellen 🙂 ) eten minder voer, leven langer en kunnen daardoor meer eieren leggen. Dit heeft een aantoonbare CO2-impact, dus milieutechnisch is dit een voordeel lezen wij in het eerder genoemde artikel van Radar. Ook de Keuringsdienst van Waarde bevestigt dit.

Hoe ga ik zelf met deze kennis om?

Er zit niets anders op voor mij om een vergrootglas te kopen haha. Vanaf nu koop ik witte eieren omdat het milieu-aspect toch wel de doorslag geeft voor mij. En de stukjes eierschaal probeer ik vooraf te ontdekken door goed te kijken met mijn vergrootglas :-). Voor het milieu heb ik dat wel over.

Hoe doe jij dit?

Maakt het jou wat uit welke kleur je ei heeft? Denk je er na het lezen van dit artikel anders over? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Foto door SHVETS production via Pexels

 

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Nuttige informatie, waarvoor dank. Om kauwen op eierschalen te voorkomen pel ik ze gewoon goed. Desnoods na het pellen nog even afspoelen onder de kraan. Zo simpel kan het zijn.

Reageer ook