Wat is jouw motivatie om een paar kilo te willen verliezen? Sinds mijn zwangerschappen ben ik een stuk zwaarder dan daarvoor. Ik denk dat de oorzaak een combinatie is van minder aandacht voor mijn eten, minder tijd om te sporten, minder goed slapen, meer stress en een veranderende stofwisseling en hormoonhuishouding. Als geen ander realiseer ik me hoe complex het hebben van een gezond gewicht eigenlijk is. Bij mij is afvallen absoluut geen doel op zich. Ik kijk liever wáárom ik van de kilo’s af wil. Bij mij is deze onderliggende motivatie dat ik gezond en gelukkig oud wil worden. Ik wil energie hebben om de dingen te doen die ik graag wil doen en dan is het voor mij belangrijk om een gezond gewicht te hebben. Goed om te weten is dat dingen als BMI en buikomvang niet zaligmakend zijn en dat je gezondheid complexer is dan alleen het gewicht. Staar je daarom niet blind op het getal op de weegschaal, maar benader het breder en genuanceerder dan dat. Iets wat je hier mogelijk bij kan helpen, is intuïtief eten. In dit artikel vertellen we er alles over.
Hoe val ik af?
Op papier is afvallen eenvoudig: eet minder calorieën dan je verbrandt en je valt af. Helaas ligt het voor de meeste mensen mensen niet zo simpel. Want zomaar ‘wat minder eten, gezonde snacks kiezen en meer bewegen’, is makkelijker gezegd dan gedaan. Ben je te zwaar, wil je duurzame veranderingen doorvoeren en lukt het je niet alleen? Dan adviseren wij je een afspraak te maken bij een diëtist. Zo weet je zeker dat je de juiste begeleiding krijgt.
Wat is intuïtief eten?
Misschien heb je er al eens van gehoord: intuïtief eten. Bij intuïtief eten ben je niet zo bezig met afvallen of aankomen, maar ligt de focus meer op je relatie met voeding. Intuïtief eten is een kader dat in 1995 werd ontwikkeld door diëtisten Evelyn Tribole en Elyse Resch. In hun boek beschrijven ze 10 principes:
- Verwerp de dieetmentaliteit: Laat de drang los om deel te nemen aan diëten en stop met het volgen van rigide voedingsregels.
- Eer je honger: Leer de signalen van je lichaam herkennen en respecteer de natuurlijke honger.
- Maak vrede met voedsel: Sta jezelf toe om alle soorten voedsel te eten zonder schuldgevoel. Ontwikkel een gezonde relatie met eten.
- Daag de voedselpolitie uit: Wees bewust van en weersta de innerlijke stemmen die voedsel beoordelen als ‘goed’ of ‘slecht’.
- Voel je volheid: Luister naar de signalen van je lichaam die aangeven dat je genoeg hebt gegeten en stop op het moment van verzadiging.
- Ontdek de bevrediging in eten: Zoek naar voedingsmiddelen die je voldoening en plezier geven, en geniet van elke hap.
- Omarm emotie-eten: Begrijp de emotionele redenen achter eten en ontwikkel gezonde manieren om met emoties om te gaan.
- Respecteer je lichaam: Accepteer en waardeer je lichaam zoals het is, ongeacht de vorm of grootte.
- Beweging – voel het verschil: Kies activiteiten die je energie geven en die je leuk vindt, in plaats van alleen te focussen op calorieverbranding.
- Eer je gezondheid met waardering en zorg: Maak keuzes die je lichamelijke en geestelijke gezondheid bevorderen, maar zonder dwangmatige regels.
Het is dus geen dieet, maar het gaat om het vormgeven van een gezonde levensstijl.
Mensen die voor intuïtief eten kiezen, geven aan dat ze een betere relatie met voedsel, minder last van eetbuien en een beter lichaamsbeeld hebben. Ook genieten ze meer van voeding en lukt het ze beter om naar hun lichaam te luisteren.
Dit bericht op Instagram bekijken
Hoe pak ik intuïtief eten aan?
Je zou de boeken van Evelyn Tribole en Elyse Resch kunnen gaan lezen. Dat is hoe dan ook leuk! Ook zijn er diëtisten die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van cliënten die zelf graag intuïtief willen gaan eten, zoals Diede Huver. Er is niks mis mee om het eerst zelf te proberen. Toch ben ik er altijd wel een voorstander van om het aannemen van hulp te onderzoeken. Sommige mensen kunnen het alleen, maar niet iedereen. Zeker niet verkeerd om iemand in te schakelen die je kan begeleiden.
Praat mee
Zou jij willen beginnen met intuïtief eten? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.
Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!
Afbeelding: Kayla Farmer via Unsplash