fb
Damespraatjes Damespraatjes

Huidschimmel: kan het kwaad en hoe kom je er van af?

Iedereen heeft huidschimmel. Hoe naar dit ook klinkt. Het wordt pas echt vervelend als er een infectie ontstaat omdat de schimmel de huid kan binnendringen en zich daar verspreidt: er is dan sprake van een schimmelinfectie.

Hoe weet je dat je een schimmelinfectie hebt?

Als je rode plekken op je huid krijgt met schilfering langs de randen dan is er mogelijk sprake van een schimmelinfectie. Zo nu en dan zijn het ringvormige plekken die steeds groter worden, terwijl het midden ervan alweer geneest. Dit noemen ze ook wel ‘ringworm’. Het kan gaan jeuken en er ontstaat een branderig gevoel. Soms krijg je er ook een soort puistjes bij of blaasjes.

Heb je last van vervelling met blaasjes op je handpalmen en aan de zijkanten van je vingers? Dat is geen schimmel, maar eerder een soort allergische, overgevoelige reactie op een schimmelinfectie die je mogelijk op een andere plek op je lichaam hebt. Heel bijzonder, want je legt die relatie niet zo snel.

Hoe kom je aan een schimmelinfectie?

Meestal beschermt je huid je tegen schimmelinfecties. Heb je ergens wondjes of is je huid geirriteerd door zweetplekken, schurende kleding dan kan de schimmel daar naar binnen gaan en een infectie veroorzaken. Het wassen met zeep kan dit ook veroorzaken. Je beschermende vetzuren op de huid worden door het gebruik van zeep verwijderd.

Mensen met een verminderde weerstand (ouderen, Aids of kankerpatiënten) zijn ook gevoeliger voor schimmelinfecties.

Is huidschimmel besmettelijk?

Zoals hierboven al gezegd heeft iedereen huidschimmel en deze worden van mens tot mens overgedragen. Hier is bijna geen ontkomen aan.

Ook zijn er schimmels die van dier op mens worden overgedragen, maar deze kunnen weer niet van mens tot mens worden doorgegeven.

Wat kun je zelf doen tegen huidschimmelinfectie?

Het klinkt als een open deur, maar het beste kun je proberen om infectie te voorkomen. Dat kan op de volgende manieren:

  • was je huid niet met zeep
  • droog je goed af na het douchen en ook in de huidplooien. Verzorg je huid goed.
  • draag zoveel katoenen kleding en voorkom overmatige transpiratie
  • dit geldt ook voor schoenen, zorg dat je geen zweetvoeten krijgt en gun je voeten ventilatie.
  • voorkom dat je kleding en schoenen gaan knellen en voorkom wondjes
  • draag in zwembaden en sauna’s je eigen badslippers en gebruik niet die van iemand anders

Loop je toch tegen een schimmelinfectie aan dan kun je bij de drogist of apotheek een anti schimmelcreme kopen.

Er bestaan ook pillen om de schimmelinfectie te behandelen. Maar die kunnen veel bijwerkingen hebben. Ga je die pillen gebruiken overleg dan eerst even met je huisarts.

Lees ook: 

Bron: Thuisarts.nl

Reageer ook