fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoogleraar geneeskunde geeft antwoord: “Hoe erg is het als het coronavirus nog jaren blijft ronddwalen?”

We kunnen weer uiteten, werken minder thuis en mogen binnenkort de anderhalve meterregel gaan loslaten. Hoewel het coronavirus zeker nog niet weg is, kan er mondjesmaat gelukkig steeds meer. We zijn er nog lang niet en het is (helaas) ook niet duidelijk wanneer en óf alles ooit weer naar het oude normaal teruggaat. Stel dat het coronavirus niet echt verdwijnt en nog jaren blijft ronddwalen, hoe erg is dat dan? Internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam Marcel Levi geeft antwoord op deze vragen bij Libelle

Jaarlijks vaccineren

Levi legt uit dat we veel virussen zijn die eens in de zoveel tijd de kop opsteken. “Dat is op zich helemaal niet erg, we leren in rap tempo bij over dit virus. Het zou kunnen dat we in een scenario terechtkomen dat het virus niet geheel verdwijnt. Dat houdt in dat de mensen die kwetsbaar zijn, dus bijvoorbeeld ouderen of mensen met een afweerprobleem, jaarlijks gevaccineerd moeten gaan worden”, legt hij uit.

Gewend

Alleen de mensen die daadwerkelijk ziek zouden kunnen worden van het virus worden in deze situatie gevaccineerd. Natuurlijk zijn er soms ook niet-kwetsbaren die toch ernstig ziek worden, maar dit zijn uitzonderingen. Levi vertelt: “Dat is met het gewone griepvirus ook zo. Ieder jaar weer zijn er tientallen doden en belanden er veel mensen in het ziekenhuis met influenza, maar daar kijkt niemand van op want dat zijn we gewend. Dit zijn vaak vooral de ouderen, maar ook de kwetsbare mensen met suiker- of longziekte of een immuunstoornis.”

Drastische maatregelen

Momenteel wordt het influenza vaccin ieder jaar een beetje aangepast, zodat het bestand is tegen mutaties. “En zo zou het mettertijd ook kunnen gaan met het coronavirus. Het blijft nog wel zo besmettelijk als nu, maar steeds meer mensen zijn gevaccineerd of hebben weerstand opgebouwd omdat ze het virus hebben gehad”, zegt Levi. Uitsluiten dat er mensen op de IC belanden is niet mogelijk. “Maar dat is geen reden om allemaal drastische maatregelen te blijven nemen of de vrijheid te beperken zoals nu werd gedaan”, stelt de hoogleraar.

Minder krampachtig

Volgens de wetenschapper muteert het coronavirus niet zo rap als aanvankelijk gedacht. Hoewel er zeker mutaties zijn, zijn het er slechts een stuk of tien die daadwerkelijk relevant zijn. Gekeken naar andere virussen is dat relatief weinig. “Ik kan me best voorstellen dat we in de loop van de tijd iets minder krampachtig met het virus zullen omgaan, en dat het zal gaan worden beschouwd als een normaal griepvirus”, sluit Levi af.

Hoe kijk jij hiernaar? Ben jij het eens met de hoogleraar of denk jij dat er in de toekomst op een andere manier met het virus zal worden omgegaan? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 

Selma drinkt twee liter frisdrank per dag: “Overgestapt van gewoon naar light”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook