fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hondeneigenaren opgelet: ongeneeslijke hondenziekte Brucellose nu in Nederland

Bij een Nederlandse hondenfokker is Brucellose ontdekt, inmiddels hebben de hondjes een spuitje gekregen! Dat is voor het eerst bij honden die in Nederland zijn geboren. In 2017 was het wel bij honden in Nederland ontdekt die uit Oost Europa afkomstig waren. Het komt trouwens zelden voor dat Brucellose overslaat naar mensen.

Wat zijn de symptomen van Brucellose?

Brucellose kan bij honden leiden tot veel ontstekingen op verschillende plekken in het lichaam. Bij  vrouwtjes kan het tot miskramen leiden en bij mannetje kunnen de geslachtsorganen aangetast raken. En daarbij treedt heel veel pijn op!

De ziekte wordt overgedragen via lichaamssappen zoals speeksel, ontlasting, sperma,  moedermelk, vruchtwater en de placenta!

Zelden raakt mens geïnfecteerd 

Een heel enkele keer kan de ziekte overslaan naar de mens. In sommige gevallen kan het dan met antibiotica worden behandeld, maar lang niet altijd, zo lazen we op de website van het RIVM.

Er wordt nu gezocht naar mensen die een hondje van dezelfde fokker hebben gekocht waarbij de ziekte is uitgebroken. Gelukkig is de kans heel klein dat andere honden het hebben, maar twijfel je? Neem dan zeker contact op met de dierenarts!

Bronnen:

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook