fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoeveelheid zout in eten in 2013 licht gedaald

Het zoutgehalte in levensmiddelen wordt langzaam minder, maar er zijn nog steeds grote verschillen in zoutgehaltes in vergelijkbare producten van verschillende fabrikanten.

h

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA meet zoutgehaltes in diverse productcategorieën om verschillen tussen producten zichtbaar te maken. In de steekproef worden reguliere producten uit het basisassortiment van Nederlandse supermarkten gemeten. Teveel zout is slecht voor de gezondheid.

Bij brood, conserven (enkelvoudige groenten en peulvruchten) en kaas (Goudse 48+) is de daling zout het grootst. Het zoutgehalte in diepvriessnacks, kant- en klaarmaaltijden, sauzen, soep en vleeswaren is niet significant verlaagd.

Fabrikanten zijn (nog) niet verplicht om het zoutgehalte op hun producten te vermelden. De NVWA constateert dat op ongeveer driekwart van de producten het zoutgehalte vermeld wordt. Een aandachtpunt hierbij is dat de NVWA ziet dat het etiket vaak niet aangepast wordt als het zoutgehalte in het product wordt verlaagd. Het zoutgehalte vermeld op het etiket is dan hoger dan de werkelijke hoeveelheid in het product.

Zout verlagen

Bedrijven zijn al een aantal jaren bezig met het verlagen van het zoutgehalte in levensmiddelen. De aanpak om per productcategorie afspraken te maken over het maximum zoutgehalte, die voor groenteconserven en brood tot duidelijk resultaat heeft geleid, is overgenomen in een Akkoord. Dit Akkoord is begin 2014 gesloten tussen CBL (retail), FNLI (producenten), KHN (horeca), Veneca (cateraars) en de minister van VWS. In het Akkoord staan ambities om het productaanbod qua zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) te verbeteren.

Risico’s te hoge zoutinname

Een te hoge zoutinname vergroot het risico op het ontstaan van verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. In Nederland is de gemiddelde zoutinname van volwassenen ongeveer 9 gram per dag. Dit is 1,5 keer de hoeveelheid die de Gezondheidsraad als maximum adviseert (6 gram per dag). Uit eerder onderzoek van het RIVM uit 2012 blijkt dat 79% van het zout al aanwezig is in gekochte voedingsmiddelen. Ongeveer 1/5 deel van het geconsumeerde zout wordt toegevoegd tijdens de bereiding van gerechten en aan tafel. Vanwege de negatieve gezondheidseffecten van een te hoge consumptie van zout heeft de minister van VWS de voedingsmiddelensector opgeroepen om de samenstelling van voedingsmiddelen te verbeteren. In dat verband rapporteert de NVWA jaarlijks over de gehalte van zout in voedingsmiddelen.

Bron: Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | 28 juli 2014

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook