fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoeveel geld zet je opzij als buffer?

De afgelopen jaren hebben veel mensen het financieel bijzonder zwaar gehad. Veel huizen stonden onder water, mensen raakten hun baan kwijt en menigeen moest rondkomen van een heel klein inkomen. Gelukkig lijkt het voor sommige groepen weer wat beter te gaan. Moeten zij nu al weer gaan reserveren voor eventuele mindere tijden? Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) adviseert van wel! 

BufferBerekenaar

Het Nibud ontwikkelde een onafhankelijke rekenmethode, de BufferBerekenaar . Met de BufferBerekenaar krijg je inzicht in het bedrag dat verstandig is om in jouw persoonlijke situatie achter de hand te hebben om onverwachte, grotere, noodzakelijke uitgaven direct te kunnen betalen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van meubels en apparaten, onderhoud aan je huis en auto, het betalen van eigen risico voor zorgkosten of een onverwachte naheffing van de Belastingdienst of energiemaatschappij.

De persoonlijke adviesbuffer is een bedrag waar je naar toe kunt werken zodat je die onverwachte uitgaven kunt opvangen. Het is ook bedoeld om te gebruiken. Als je bijvoorbeeld net reparaties aan je huis of auto hebt gehad is je buffer (tijdelijk) lager. Daarna kun je de buffer door maandelijks te sparen weer aanvullen.

Uitgaven voor kleding en vakantie vallen niet onder het bufferbedrag. Natuurlijk moet je met deze posten wel rekening houden in je begroting. Maar de criteria onregelmatig, groot en noodzakelijk zijn niet (alledrie) op deze uitgaven van toepassing.

Werkloosheid

De persoonlijke adviesbuffer is niet bedoeld als voorziening voor inkomensterugval bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of pensionering. Ook bijzondere doelen zoals het laten studeren van je kinderen, de aankoop van een woning of het (extra) aflossen van een hypotheek, vallen niet onder het bufferbedrag.

Betuttelend

In het slechtste geval kun je de Nibud BufferBerekenaar als iets betuttelends zien. Dan moet je ‘m ook zeker niet gebruiken. Maar als je op zoek bent naar een onafhankelijke manier om te berekenen wat je achter de hand moet houden, dan is het zeker een uitkomst.

Wil jij weten hoeveel je moet reserveren? Of vind je het gewoon leuk om deze test te doen? Klik dan hier: BufferBerekenaar.

Lees ook:

Bron: Nibud

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook