fb
Damespraatjes Damespraatjes

Slecht nieuws brengen? Zo doe je dat!

Je relatie verbreken, iemand ontslaan, vertellen dat je heel ziek bent of ander vervelend nieuws… Het is nooit leuk! Maar, het moet natuurlijk wel gebeuren. Door het gesprek niet te voeren wordt het vaak alleen maar erger, je kan er dus maar het beste gewoon voor gaan. Hoe doe je dat, slecht nieuws brengen? Zo!

1. Bereid het gesprek goed voor

Het voeren van een slechtnieuwsgesprek is voor beide partijenen niet leuk. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent, zodat dit je niet kan afleiden. Weet wat je wil zeggen en zorg ervoor dat jullie ongestoord kunnen praten.

2. Draai er niet omheen

Moet je wat vervelends vertellen? Draai er niet omheen! Praat niet eerst uitgebreid over wat je het weekend allemaal gedaan hebt, maar vertel meteen waarom je wilde praten.

3. Geef hooguit twee onweerlegbare argumenten

Het lijkt slim om een hele lijst aan argumenten te geven, maar doe dit niet. Het slechte nieuws is vaak al vervelend genoeg, ga er dus niet al te lang en diep op in. Door de schrikreactie worden meer dan twee argumenten vaak niet meer gehoord. Zorg er daarbij voor dat ze onweerlegbaar zijn, om een discussie te voorkomen.

4. Laat de ander stoom afblazen

Het is heel vervelend om slecht nieuws te horen te krijgen, je kan je dus voorstellen dat de ontvanger hiervan niet echt blij zal zijn. Geef hem of haar de kans om even rustig bij te komen en zijn zegje te doen. Ga hierbij de niet de discussie aan, maar luister gewoon aan wat de ander te zeggen heeft.

5. Toon medeleven

Laat merken dat jij het ook niet leuk vindt voor diegene. Word je gesprekspartner heel kwaad of verdrietig? Maak je daar dan niet te boos over. Zeg: “ik zie dat je verdrietig bent” of “volgens mij ben je heel boos”. Maak geen opmerkingen als: “ik kan er ook niks aan doen” of “ik vind het ook jammer”.

6. Herhaal argumenten en vat samen

Zijn alle emoties een beetje ingedaald? Vat het gesprek dan nog even kort samen en herhaal de belangrijkste punten.

7. Bespreek vervolgacties en oplossingen

Help iemand door samen naar de toekomst te kijken. Wat is er mogelijk? Hoe kan jij helpen? En welke opties zijn er nu? Door samen het een en ander op een rijtje te hebben, zal je gesprekspartner hier makkelijker overheen komen.

Lees ook: 

bron: Carriere Tijger

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook