fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe word je financieel onafhankelijk? 5 tips

financieel onafhankelijk

We weten allemaal wel hoe het voelt om je zorgen te maken over geld. Of je nou moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen, of gewoon niet genoeg te besteden hebt om onverwachte uitgaven te dekken, financiële stress kan een negatieve invloed hebben op jouw algehele welzijn. Hoe lekker zou het zijn om financieel onafhankelijk te zijn? Ik geef een aantal tips waarmee je dit hopelijk kunt bereiken.

1. Breng je uitgaven en inkomsten in kaart

Veel mensen hebben geen idee waar ze al hun geld aan uitgeven. Het is belangrijk om je uitgaven in kaart te brengen, zodat je weet waar je eventueel kunt besparen. Doe een maand lang bij elke uitgave een aantekening en kijk aan het einde van de maand waar je geld naartoe gaat. Je zult versteld staan van sommige uitgaven! Daarnaast is het ook goed om te weten wat er aan geldstroom binnenkomt. Ook hiervan een overzicht voor jezelf maken is aan te raden. Neem alles mee en zet het naast elkaar. Geld dat je in loondienst verdient, geld dat je voor een ZPP klus binnen hebt gehaald, alles, maar dan ook alles zet je op papier (of in een excel sheet als je dat liever hebt). Ook jouw investeringen, bijvoorbeeld in Ethereum, neem je mee. Alle winsten en verliezen! Zo weet je precies waar je aan toe bent.

2. Stel een budget op

Nu je weet waar je geld naartoe gaat én wat er binnenkomt, kun je een budget opstellen. Zorg ervoor dat je vaste lasten, zoals huur of hypotheek, eerst betaalt en dat je daarna pas geld uitgeeft aan andere dingen. Het is ook belangrijk om wat geld apart te zetten voor onvoorziene uitgaven. Als je dan iets nodig hebt, hoef je niet meteen geld te lenen. Een buffer opbouwen is erg verstandig. Als je eenmaal weet hoeveel geld je elke maand kwijt bent aan andere uitgaven, kun je een bedrag per categorie bepalen. Dit verschilt natuurlijk per persoon, maar het kan je wel een beeld geven van waar je aan toe bent.

3. Geef jezelf realistische financiële doelen

Stel jezelf realistische financiële doelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: ik wil een bepaald bedrag sparen voor een nieuwe auto; ik wil een buffer opbouwen van X; ik wil een bepaald bedrag per maand aflossen van mijn studieschuld, noem maar op. Als je weet wat je wilt bereiken, is het makkelijker om hiernaar te streven. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat sommige doelen meer tijd kunnen kosten dan anderen. Wees geduldig en blijf je doelen najagen.

4. Bespaar waar je kunt

Er zijn genoeg manieren om geld te besparen. Sommige mensen kiezen ervoor om kleine bedragen te besparen op dagelijkse uitgaven, zoals koffie of broodjes buiten de deur. Anderen besparen door grotere uitgaven uit te stellen of te verminderen. Bijvoorbeeld door minder vaak de auto te pakken of niet twee keer per jaar op vakantie te gaan. Er zijn ontelbaar veel manieren om geld te besparen. Het is belangrijk om te bepalen wat voor jou werkt en wat je echt kunt missen.

5. Investeer slim

Als je geld overhoudt aan het einde van de maand, is het verstandig om dit geld te investeren. Dit kan bijvoorbeeld in aandelen, vastgoed, Bitcoin kopen of een andere vorm van belegging. Er zijn verschillende manieren om te investeren, dus doe eerst wat onderzoek naar wat voor jou interessant is. Als je niet weet waar je moet beginnen, kun je altijd advies inwinnen bij een financieel adviseur. Een financieel adviseur kan je helpen bij het bepalen van je doelen en het opstellen van een plan om deze te bereiken.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto door Anna Shvets via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook