fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe werkt een waterontharder en wat kost het ongeveer?

waterontharder

Waarom ik nog geen waterontharder in huis had, vroeg een kennis laatst aan me. Een waterontharder? Wat moet ik daar nou mee? Waarom zou ik zo’n apparaat in huis moeten hebben? Nou, omdat het me veel voordelen op zou leveren, antwoordde mijn kennis.

Eerlijk gezegd heb ik nooit stilgestaan bij het nut van een waterontharder. Of nou ja: ik had er nooit van gehoord. Wel van apparaatjes die drinkwater zachter maken, maar dat is weer wat anders. De vraag van mijn kennis triggerde me wel en ik werd nieuwsgierig. Wat is de prijs waterontharder en mijn andere prangende vraag was: hoe werkt een waterontharder?

Waarom is hard water niet goed?

Hoogste tijd om me erin te verdiepen dus. Om te beginnen wilde ik weten wat een waterontharder is. Zoals de naam al zegt: het is een apparaat dat water zacht kan maken. Hard water heeft namelijk best wat nadelen. Wist je dat je door je dagelijks te douchen met hard water je huid daarvan last kan krijgen?

Hard water kan zorgen voor kalkaanslag en dat is bijvoorbeeld in de badkamer niet heel hygiënisch. Bovendien is kalkaanslag moeilijk te verwijderen en bacteriën hechten makkelijk aan het ruwe oppervlak dat ontstaat door kalk. Dat betekent hard boenen en middelen gebruiken die minder goed voor het milieu zijn om de kalk weg te poetsen. Wie een waterontharder gebruikt heeft hiervan geen last meer.

Dag kalk!

Ik zet mijn koffie gewoon nog met zo’n ouderwets filterapparaat omdat ik dat de lekkerste koffie vind. Omdat ik nogal een liefhebber ben, gebruik ik dat apparaat vaak. Hard water zorgt, zoals eerder gezegd, voor kalkafzetting, ook in mijn koffieapparaat. Door zacht water te gebruiken hebben apparaten een langere levensduur. Dit geldt ook voor de waterkoker en de vaatwasser. De levensduur van apparaten wordt aanzienlijk langer als je gebruik maakt van een waterontharder.

Streeploos ramenlappen

Het in huis halen van een waterontharder heeft nog een groot voordeel. Zo zul je ontdekken dat je streeploos je ramen kunt lappen, je kranen niet meer lekken en dat je huid er echt van opknapt. Maar ook smaken koffie en thee beter en heb je niet eerder zo’n stralende badkamer gehad.

Wat kost een waterontharder?

Je hebt onthardingszout nodig als je een waterontharder gebruikt. Per jaar gebruikt een huishouden tussen de vijfenzeventig en honderd kilo zout op jaarbasis. De kosten van een waterontharder met het zout inbegrepen, kost voor een gezin van vier personen gemiddeld tussen de duizend en tweeduizend euro. Daarbij komen nog plaatsingskosten. Natuurlijk zijn er verschillende mogelijkheden het is dus verstandig je goed te laten informeren en dan je keuze te maken. De aanschafprijs lijkt hoog, en dat is het misschien ook wel, maar je gaat het uiteindelijk wel terugverdienen. Je bespaart op schoonmaakmiddelen en de waterontharder zorgt ervoor dat zeep, glansmiddelen en waspoeder veel beter hun werk kunnen doen waardoor je er minder van nodig hebt.

Hoe werkt een waterontharder?

Hoe werkt een waterontharder? Hij wordt gemonteerd in je woning tussen de toevoer van het water en de kraan. Kalk wordt uit het water gefilterd door het apparaat. Dus als hij is aangesloten, heb je direct kalkvrij water. Het gefilterde kalk wordt via een buisje in het riool uitgespuugd. Zo simpel is het.

Heb jij het idee dat je ook veel kalk in je kraanwater hebt? Heb je al naar oplossingen gezocht? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :-).

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook