fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe werkt een SOA-test?

soa-test zelftest

Een branderig gevoel bij het plassen, pijn tijdens de seks en vreemde afscheiding uit de penis of vagina. Dit zijn stuk voor stuk symptomen van een SOA. Toch is het niet zo dat iedere SOA ook gepaard gaat met één van deze symptomen. Om te achterhalen of je besmet bent, kun je een SOA-test laten doen of een soa-zelftest. Maar hoe werkt zo’n test eigenlijk? Je leest het in deze tekst.

Gesprek

Als je kiest voor een van de klinieken van een specialist zoals OneDayClinic, kun je bijvoorbeeld terecht bij een SOA-kliniek in Amsterdam, Utrecht of Rotterdam. Je wordt niet direct onderzocht, maar je gaat eerst in gesprek met de arts of verpleegkundige. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd hoe jouw seksleven eruitziet en welke eventuele klachten je hebt. Ook kun je alle vragen die je hebt vragen aan de professionele arts of verpleegkundige. Aan de hand hiervan kan er namelijk bepaald worden welke SOA-test het meest geschikt is. Hier blijft het overigens niet bij, want arts of verpleegkundige zal ook vertellen hoe het testen in zijn werk gaat. Op basis hiervan kun je uiteindelijk kiezen wat in jouw situatie de beste SOA-test is.

Afname

Na afloop van het gesprek begint het afnemen van de testen. Hoe de afname er precies uitziet, hangt af van de SOA-test die afgenomen wordt. Je kunt bijvoorbeeld in een potje plassen en je urine laten onderzoeken. Moet er een vaginale swab afgenomen worden en vind je het niet prettig om dit door iemand anders te laten doen? Dan mag je dit altijd zelf doen. Het kan ook zijn dat er een orale of anale swab afgenomen moet worden.

Als het vermoeden bestaat dat je HIV, hepatitis B of syfilis hebt, volstaat een potje met urine of de afname van een swab niet. In dat geval moet er namelijk een bloedonderzoek aan te pas komen. Wanneer je bijvoorbeeld deze SOA-test in Amsterdam, Utrecht of Rotterdam moet ondergaan, wordt er één buisje bloed afgenomen.

Uitslag

Het monster of bloed dat tijdens een SOA-test is afgenomen, wordt naar het laboratorium gestuurd en onderzocht. Het duurt 1-2 werkdagen voordat de uitslag er is. Kies je voor een SOA-sneltest? Dan heb je al na 90 minuten de uitslag. Zo kun je dezelfde dag nog behandeld worden! Al onze SOA-klinieken maken gebruik van een online portaal om de uitslag te communiceren. Dit gebeurt overigens geheel anoniem, waardoor het niet bekend is welke persoon er precies een SOA-test gedaan heeft. De uitslag van een SOA-sneltest wordt overigens telefonisch doorgegeven aan de arts die de test heeft afgenomen.

SOA zelftest

Ga je liever niet naar een SOA-kliniek? Dan kun je ook een zelftest doen om te ontdekken of je een SOA hebt. Zo’n zelftest is te koop bij de drogisterij, maar je kunt hem ook online bestellen. Het nadeel van een SOA-zelftest is alleen dat hij niet altijd even betrouwbaar is. Wil je zekerheid? Laat je dan testen bij een SOA-kliniek, de huisarts of de GGD.

Foto door Vlada Karpovich via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook