fb

Rusteloze benen: wat is het en hoe kom je er van af?

Ben ik moe en zou ik eigenlijk moeten gaan slapen dan overkomt het me. Ik krijg last van rusteloze benen en dat is niet altijd even handig. Laatst was ik met een vriendin naar de bioscoop, eigenlijk was ik veel te moe en had tijdens de film moeite om mijn ogen open te houden. Maar mijn benen leken geen last te hebben van die vermoeidheid en schokten er flink op los, waardoor ik steeds tegen de stoel voor me aanschopte. Gelukkig zat daar niemand.

Wat zijn rusteloze benen eigenlijk?

Restless legs (RLS) zoals het ook wel wordt genoemd, uit zich in ongecontroleerde bewegingen. Het gebeurt automatisch zonder dat je er ook maar enige invloed op hebt. Het is net als het knipperen met je ogen, dat kun je ook niet sturen. Super lastig als je eigenlijk wilt slapen of in een ruimte bent waar je stil moet zitten.

Waardoor ontstaat het?

Hier zijn de geleerden het nog niet helemaal over eens. Wat wel duidelijk is dat het geen spierziekte is. Zoals het er nu naar uitziet heeft het te maken met de hersenen, van waaruit de spieren worden aangestuurd. De aanmaak van Dopamine heeft hier mogelijk iets mee te maken. Dopamine is een neurotransmitter die een boodschap geeft vanuit de hersenen dat je been moet bewegen.

Dopamine geeft belangrijke signalen door tussen de verschillende zenuwcellen en het bezorgt je een fijn gevoel, bijvoorbeeld na het vrijen. Bij de ziekte van Parkinson is er sprake van een ernstige verstoring van het dopamine-systeem in de hersenen. Ondanks deze overeenkomst tussen RLS en de ziekte van Parkinson, is er geen verband tussen die twee aangetoond.  Heb je last van RLS, wees dan niet bang dat je de ziekte van Parkinson hebt.

Primaire RLS en Secundaire RLS

Bij Primaire RLS is er niet echt sprake van een oorzaak van de onrustige benen Het kan al op jonge leeftijd beginnen en kan erfelijk zijn.

Bij secundaire RLS kunnen je verschijnselen een gevolg zijn van een andere aandoening, bijvoorbeeld reuma, problemen met de schildklier, ziekte van Parkinson, tekort aan foliumzuur, tekort aan ijzer, nierziekten en/of diabetes.

Heb je het idee dat je last hebt van secundaire RLS dan kun je het beste even naar de huisarts gaan en laat uitzoeken of er misschien meer aan de hand is. Maar ga er vanuit dat onrustige benen over het algemeen onschuldig zijn en alleen maar heel lastig op sommige momenten. Ervaar je het als een probleem ga dan zeker even bij de huisarts langs.

Vrouwen die zwanger zijn hebben vaak last van onrustige benen. Na de zwangerschap verdwijnt dit over het algemeen weer.

Klachten kunnen verergeren

Bekend is dat bepaalde zaken de klachten kunnen verergeren, zoals:

  • alcohol
  • roken
  • overgewicht
  • medicijngebruik
  • koffie
  • slaaptekort
  • te weinig beweging

Door vermijding van bovenstaande dingen kun je de klachten misschien wat verminderen. In sommige gevallen worden er ook wel medicijnen voorgeschreven, maar die hebben vaak weer veel bijwerkingen waar je niet op zit te wachten. De huisarts of neuroloog kan je hier veel meer over vertellen.

Lees ook:

Bronnen:

 

Reageer ook