fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe weet je dat een blaasontsteking overgaat in een nierbekkenontsteking?

Ik heb ongeveer één keer in het jaar blaasontsteking. Het begon op mijn zesde en en daarna was het een terugkerende misère. Een tijdje ging het goed maar tot een paar jaar terug was ik steeds de sjaak. Een van mijn vriendinnen vertelde laatst dat ze ook een blaasontsteking had en dat die overging in een nierbekkenontsteking. Ze kreeg ineens hoge koorts, maar dacht zelf aan een blaasontsteking. Niet dus.

Het onmiskenbare gevoel. Pijn als ik plas, steeds moeten plassen en als ik dan op de wc zit komen er maar een druppeltjes uit. Zeker ’s nachts heel vervelend en onrustig omdat ik de aandrang wil negeren, maar niet kan omdat ik echt zeker weet dat ik heel nodig moet. Levensbedreigend is het niet, vervelend wel. En ik schrok toen Esther vertelde dat het dus kan overgaan in een nierbekkenontsteking. Dat klinkt heftig en pijnlijk en dat is het ook verzekerde mijn vriendin.

Symptomen
Omdat we weten dat veel vrouwen kampen met blaasontsteking hebben we uitgezocht wat de symptomen van een nierbekkenontsteking zijn. Er zijn namelijk overlappingen met een ontsteking aan de blaas. Zo heb je bij een nierbekkenontsteking ook pijn bij het plassen, plas je kleine beetjes en kun je pijn in je buik hebben.

Dit zijn andere symptomen:

  • Koude rillingen
  • Misselijkheid met zelfs overgeven
  • Pijn in je rug of in je zij
  • Hoge koorts
  • Je plas kan troebel zijn of vermengd met bloed
  • Meer dorst dan anders

Ineens voel je je doodziek
Een belangrijke aanwijzing dat je nierbekkenontsteking hebt, is als je plotseling ziek wordt. Het wordt bijna altijd veroorzaakt door bacteriën die vanuit de darmen in de plasbuis terecht komen. Daar dringen ze de blaas binnen en gaan ze verder omhoog via de urineleiders naar de nierbekken waar een ontsteking kan ontstaan. Kinderen, zwangere vrouwen, diabetespatiënten hebben een verhoogde kans op nierbekkenontsteking.

Wat kun je zelf doen tegen een blaasontsteking?
Ga zeker naar de huisarts! Belangrijk is om rustig aan te doen tot de koorts is gezakt. Drink veel water en thee zodat de blaas doorspoelt. Dat is natuurlijk lastig als je heel misselijk bent en steeds moet overgeven, probeer dan gedurende de dag steeds kleine beetjes te drinken. Tenslotte is het belangrijk om als je moet plassen het niet uit te stellen maar direct naar de wc te gaan.

Voorkomen
Niemand zit te wachten op een blaasontsteking maar soms ontkom je er niet aan. Er zijn wel voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen voor een blaasontsteking. Zo blijft veel drinken en regelmatig plassen (en de blaas goed legen) belangrijk. Bacteriën krijgen dan niet de kans zich te vermenigvuldigen. Plas ophouden is nooit goed en als je seks hebt gehad plas dan daarna zo snel mogelijk en goed uit. En misschien overbodig, maar veeg na toiletbezoek van voren naar achter om te voorkomen dat poepbacteriën niet de gelegenheid krijgen de blaas in te kruipen.

Hierboven noemden we de huisarts al even! Breng hem/haar zeker een bezoekje als je een blaasontsteking vermoedt, al was het alleen al om een nierbekkenontsteking te voorkomen!

Bronnen:

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook