fb

Hoe overleefde jij de feestdagen met je moeder?

We hebben de feestdagen achter de rug. Voor velen toch een bijzonder moment om met familie samen te zijn. In sommige gevallen gaat dat als vanzelf gezellig en soepel, in veel gevallen kan dat met spanning gepaard gaan. Nu ik met mijn moeder een bijzondere reis heb gemaakt en een boek heb geschreven over onze relatie, merk ik dat anderen verwachten dat het bij ons dan alleen maar leuk is. Niets is minder waar. We weten er nu alleen wel weer snel uit te komen samen.

Tweede Kerstdag

Zo had voor Tweede Kerstdag mijn moeder, die ver van ons woont, het idee om de hele extended family bij mij uit te nodigen. Zij zou met haar man zorgen voor het eten en de drank, als ik mijn huis beschikbaar stelde. Goed plan. Een paar dagen van tevoren vroeg ze mij toch nog een en ander te halen omdat zij geen plek meer had in de koelkast. Ik liet het liggen tot op de dag zelf, dan waren hier de winkels toch nog open.

Te laat gestart

Die ochtend neem ik iets teveel tijd om ook nog even te sporten en uitgebreid aan de koffie te gaan, dus vlak voor zij zouden arriveren, spoed ik mij naar de supermarkt met haar lijstje. Helaas niet meer de pudding die zij wilde. Dus ik bel haar of er ook iets anders voor in de plaats kan. ‘O, ben je dan niet naar … (haar favoriete supermarkt)?!’ Nee, mam. Zucht.
We vinden een alternatief en ik race verder door naar huis. Vlak voor zij aankomen belt zij me: ‘we zijn er over 3 minuten. We hebben een auto vol. Er is toch wel til-hulp?’ Natuurlijk, mam. De jongens vraag ik vast hun schoenen aan te trekken.

Oeps!

In no time wordt mijn kleine keuken, en daardoor ook een deel van de woonkamer en de gang, vol gezet met dozen, tassen en opeengestapelde dienbladen met haar baksels. Op dit soort momenten moet ik erg wennen aan de ‘invasie’ in mijn bedoeninkje. Dat komt tevens omdat iedereen van alles tegelijk aan mij vraagt. Mijn spanning bouwt op. Mijn jongste zoon helpt de oudste ondertussen de eettafel te verlengen. Oeps! Daar stoot hij de stapel baksels om. Mijn moeder schreeuwt of er net iemand is omgekomen: ‘O wat verschrikkelijk!’
‘Het valt gelukkig mee. Er zijn kruimels afgevallen, maar de basis staat nog’, sus ik.

Anders formuleren
Dan opent zij mijn koelkast. Haar oog valt op een bakje slagroom. ‘O nee, hè! Heb je dát gekocht?!’ Op haar lijstje stond een slagroomspuit. Die ligt onder in de koelkast. Ik erger me weer, gevoelig als ik ben voor haar woorden. Opeens besef ik dat het tevens te maken heeft met de manier waarop ze dingen zegt. Het lijkt of ze al van het negatieve uitgaat en dan checkt of dat toch niet echt het geval is. Om het niet langer in me op te kroppen, deel ik mijn observatie. Hoe zou het zijn als ze me gewoon zou vragen: wil je helpen tillen? Of heb je de slagroomspuit nog kunnen kopen?

Ontladen

Dan deelt ze met mij dat het haar eigenlijk allemaal wat teveel is. Voor zoveel mensen moeten koken en dat niet in haar eigen huis kunnen doen. Dat snap ik. Dat is veel. Dat moeten we volgende keer echt anders doen en beter verdelen. Ik pak haar vast. ‘Het gaat hoe dan ook een gezellige dag worden, mam. Al gaat het anders dan bij jou.’

Het werd een heerlijke en gezellige kerstdag met z’n allen.

Herkenbaar? Hoe doe jij dat met jouw moeder? Lees erover in onze boeken of kom de Moeder-Dochterworkshop volgen die we op 7 maart in Utrecht geven. Meer info vind je op: www.vanjemoedervanjedochterboek.nl

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in hun professionele leven en/of relaties. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij  de roman Los geschreven. In ‘Los’ lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties. Over de zoektocht op Ibiza naar het effect van de intieme band met haar moeder op haar eigen leven, relaties en seksualiteit, schreef Mayke samen met haar moeder Alice Altink ‘Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen . Een waargebeurd avontuur dat zich laat lezen als een roman en dat de moeder-dochterrelatie beschrijft vanuit het perspectief van zowel de dochter als de moeder. ‘Ins & Outs van het Moeder-Dochtergesprekverscheen aansluitend met theoretische achtergronden, oefeningen en tips voor andere moeders en dochters die hun relatie willen verrijken.

 

Reageer ook