fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kan je een vieze ochtendadem voorkomen?

Je kent het vast wel: je hebt heerlijk geslapen, wordt met een goed gevoel wakker en gaapt even flink. Oeps, wat ruik ik nu…? Een vieze ochtendadem! Deze vieze lucht uit je mond wordt veroorzaakt door bacteriën die in de droge mond vrij spel hebben. Overdag houdt je speeksel je mond schoon, maar als je slaapt neemt je speekselaanmaak af. Dit is vaak de oorzaak van een stinkende adem. 

Wat kan je doen om een vieze ochtendadem te voorkomen?

Het helemaal voorkomen kan niet. Wel zijn er een aantal manieren om je mond zo fris mogelijk te houden. Here we go!

1. Ontdek of je snurkt. Zo ja,  doe hier wat aan.

Mensen die snurken hebben sneller last van een droge mond en dus een viezere ochtendadem. Vraag aan je partner of dit het geval is, of neem ’s nachts de geluiden in de slaapkamer op. Snurk je? Probeer dan een andere slaaphouding of één van deze andere tips.

2. Poetsen en flossen

Poets ’s ochtends en voordat je gaat slapen altijd je tanden, ook als je heel moe bent of er geen zin in hebt. Wanneer bacteriën zich blijven opbouwen krijg je last van een vieze adem overdag en ook je ochtendadem wordt er niet beter op. Ook flossen en stokeren is belangrijk, zo kom je op de plekken waar je met je borstel niet bijkomt.

colgate-88030_960_720

3. Drink voldoende water

Een uitgedroogde mond kan leiden tot vieze geuren. Houd je mond dus vochtig door voldoende te drinken. Zet ook een glas water naast je bed, zodat je bij het wakker worden meteen wat water kunt drinken. Spoel elke slok een paar seconden door je mond om de vochtbalans te herstellen.

4. Minderen met alcohol

Alcohol droogt je uit en zorgt hierdoor ook voor een droge mond. Geen zin in een vieze ochtendadem? Laat die glazen wijn dan zeker staan, of neem na elk glas wijn een groot glas water.

5. Medicatie

Sommige medicatie zorgt voor een droge mond en vergoot zo de kans op een vieze adem en zelfs gaatjes. Vraag eens aan je huisarts of jij medicatie gebruikt waarbij dit het geval is. Drink in dat geval wat meer water en poets wat vaker je tanden.

cigarette-1642232_960_720

6. Stop met roken

‘Ja hoor, daar gaaaaaan ze weer’, hoor ik je denken. Ja, ook bij dit probleem raden we je weer aan om te stoppen met roken. Roken zorgt voor een slechte adem, die je ook ’s ochtends nog kunt ruiken.

Heb je deze tips toegepast, maar heb je nog steeds last van een vieze ochtendadem? Maak dan een afspraak met je tandarts, hij/zij kan je vaak verder helpen.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Reageer ook