fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kun je LED-verlichting recyclen?

Hoe kun je LED-verlichting recyclen

LED-lampen zijn voor veel mensen een populaire keuze, met name omdat ze een stuk minder stroom verbruiken dan traditionele lampen. Daarnaast gaan ze ook nog eens een stuk langer mee, tot wel 50.000 branduren. Minder vaak vervangen dus… en dat scheelt je in de portemonnee. Hoe fijn is dat? Natuurlijk zijn ook LED-lampen uiteindelijk een keer toe vervanging toe. Wat het dan nog net even wat aantrekkelijker maakt, is dat ze op een eenvoudige manier kunnen worden gerecycled. Maar liefst 90% van de materialen in een LED-lamp kan opnieuw worden gebruikt. 

Waar is LED verlichting van gemaakt?

Op de website van LEDloket lezen we dat  er “in LED verlichting altijd een LED-chip zit welke elektrische energie omzet in licht. Daarnaast zijn er verschillende soorten chips.  Deze chips zorgen ervoor dat er verschillende kleurtemperaturen en helderheden zijn als het aankomt op het licht dat de lamp geeft”. Verder is er de printplaat (PCB) waarop de LED-chips worden gemonteerd door middel van solderen. Deze drager van de stroom zorgt ervoor dat de juiste energie naar de LED’s wordt gestuurd.

Om oververhitting te voorkomen worden er koelvinnen, koellichamen of ventilatoren ingebouwd. Dit zorgt voor een langere levensduur en het behoud van de kwaliteit van het licht. De behuizing van een LED-lamp is gemaakt van aluminium of plastic. Hoe steviger de behuizing, hoe beter deze beschermt tegen vocht en stof. Verder is er nog de driver, die de voeding regelt en er dus voor zorgt dat er een bepaalde hoeveelheid stroom naar de LED’s gaat. Drivers zijn belangrijk voor de levensduur van de lamp en dragen bij aan de energie-efficiëntie.

Hoe draag je bij aan de recycling van LED-verlichting?

In Nederland kun je voor het recyclen van LED-lampen terecht bij onder andere Wecycle. Wecycle zamelt elektronisch afval in, waaronder ook LED tuinverlichting, of andere LED-verlichting. In veel grote supermarkten en verschillende elektronicawinkels zijn er inzamelpunten in de vorm van bakken of containers. Daarnaast kun je ook vaak terecht bij milieustraten of andere afvalinzamelpunten vanuit de gemeente. Soms zijn er zelfs speciale inzamelpunten voor elektronisch afval, geregeld vanuit de gemeente.

Wecycle heeft overigens over het hele land verschillende inzamelpunten, welke je op de website kunt terugvinden. Op de website is een aparte pagina voor kinderen en hier valt op te lezen dat “er door het recyclen van apparaten en lampen met CO2 in de lucht komt. Dit gas draagt bij aan de opwarming van de aarde en daarom moet er zo min mogelijk in de lucht terechtkomen”. Ook zijn er online winkels die de service bieden dat je gratis elektronisch afval kunt terugsturen als je een nieuw product hebt gekocht.

Wat gebeurt er nou precies tijdens het recycle proces?

De producten worden uit elkaar gehaald en vervolgens worden de componenten apart afgevoerd naar bedrijven die alles vermalen. Het afval dat overblijft wordt vervolgens naar fabrieken gestuurd. Hier wordt alles weer omgesmolten tot een nieuwe grondstof waarmee nieuwe producten kunnen worden gemaakt.

Geschreven door Mara, redacteur lifestyle.

Bronnen

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook