fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kun je de files op de Zwarte Zaterdagen vermijden?

Denk je aan vakantie, dan denk je aan zonnige stranden, cocktails aan de bar, rustige plekjes om eindelijk je boek uit te lezen. Dat er op de eerste dag van je vakantie in Frankrijk voor meer dan 900 kilometer aan file staat, daar wil je absoluut niet bij stilstaan. Toch is het veel slimmer om dat wél te doen. 

Wanneer is het Zwarte Zaterdag?

Frankrijk: druk op 16 en 23 juli, maar de topdrukte wordt rond de zaterdagen 30 juli en 6 augustus verwacht. Op 30 juli is er drukte in beide richtingen, omdat dan alweer veel vakantiegangers teruggaan.

Lees ook: 10 tips voor een lange autorit met kleine kinderen

Duitsland en Oostenrijk: de zaterdagen van half juli en tot half augustus. In Duitsland ontstaan wel eens files van meer dan 50 kilometer. De beste dagen om te reizen zijn vaak donderdag en zondag.

Zwitserland: daar is het drukste weekend dat van vrijdag 29 juli t/m maandag 1 augustus.

Italië: het drukste weekend is van vrijdag 29 juli t/m maandag 1 augustus, maar ook het weekend daarna van vrijdag 5 t/m zondag 7 augustus is het zeer druk.

Hoe kun je deze files vermijden als je toch op één van die zaterdagen wilt vertrekken?

  • vertrek in ieder geval niet in de nacht van vrijdag op zaterdag. Je komt vermoedelijk al op de zaterdagochtend in de file, bent dan doodmoe en op het heetst van de dag sta je dan in de file.
  • vertrek juist op de zaterdagmiddag van huis. Dik kans dat de grote knelpunten aan het begin van de avond weer heel goed berijdbaar zijn
  • nog beter: vertrek op zondag. Weinig vrachtauto’s op de weg en de files zijn bijna allemaal opgelost.

Bovenstaande tips zijn geen garantie op het vermijden van files, maar het maakt de kans er op toch een stukje kleiner.

Onderaan het artikel tref je nog een filmpje aan met wat tips van de ANWB om files te vermijden.

Kom je toch in de file? Zorg dat je voldoende te eten en te drinken bij je hebt. Houd er rekening mee dat het bij de tankstations en bij de toiletten langs de snelweg ook overal erg druk is. Tanken doe je veel goedkoper als je even van de snelweg afgaat en je bent ook (voor even) verlost van die file. Maar denk er aan: het is een tijdelijk ongemak en houd je vooral rustig!

Lees ook: Ka leest het Caravanity Camping kookboek

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook