fb
Damespraatjes Damespraatjes

10 tips voor een lange autorit met kleine kinderen

Mijn dochter en autorijden: het is geen winnende combinatie. Ze voelt zich beperkt in haar bewegingsvrijheid en laten we eerlijk zijn; dat is ook gewoon zo. Toen ik klein was, ergens in de jaren 80 van de vorige eeuw, vertoefde ik tijdens de autoritten op weg naar de vakantiebestemming gewoon los op de achterbank, met mijn kussen, dekbed en een stapel Suske & Wiske’s. Ik lag heerlijk te chillen op de achterbank terwijl ik het landschap langzaam zag veranderen. Het was één groot avontuur.

Anno 2015 liggen de zaken nogal anders. Alle kinderen zitten tot hoge leeftijd – terecht – ingesnoerd in hun Maxi Cosi of autostoel waardoor je als ouder nog eerder met entertainment op de proppen moet komen. Daarom deel ik mijn tips om de autorit met je kind makkelijker te maken en van de Route du Soleil ook echt een zonnige route te maken!

1. Koop een dvd-speler voor in de auto, of nog beter: koop net zoals wij een speciaal ophangsysteem voor de iPad en download weken aan materiaal van Nijntje, Woezel & Pip en Het Zandkasteel. Zet ‘m aan bij de eerste drein-signalen en voilà: instant resultaat!

2. Zorg dat je de favoriete knuffel, deken of speen van je kind binnen handbereik hebt. Dat zorgt voor een vertrouwd gevoel.

3. Kijk samen met je kind naar buiten en benoem wat je ziet (voor een dreumes/peuter) of speel ik zie wat jij niet ziet.(met grotere kinderen) Vooral jonge kinderen kunnen dit eindeloos volhouden. Vergeet ook niet vrolijk te zwaaien naar andere weggebruikers. En, voor de andere weggebruiker: zwaai gewoon eens terug joh, je bent op vakantie!

4. Koop wat kleine boekjes voor onderweg. De Hema en de Action verkopen bijvoorbeeld kleine kartonnen boekjes die makkelijk mee te nemen zijn. Voor oudere kinderen zijn stripboeken vaak een hit. Plezier gegarandeerd.

5. Koop ook wat kleine speelgoedjes speciaal voor in de auto: denk aan stickers voor op de ramen (kies wel voor de herbruikbare variant), kleine autootjes, knuffeltjes en kleurboekjes.

6. Hou regelmatig pauze en benut die tijd om je kind even te laten uitrazen. Loop een rondje over het terrein, speel wat met een bal of neem een speelkleed mee voor de allerkleinsten.

7. Start als het even kan weer met rijden als je kind toe is aan een dutje. Zo slaapt je kind een groot gedeelte van de rit en houd je het natuurlijke ritme van je kind aan.

8. Zorg dat je de favoriete snacks van je kind bij je hebt. Denk ook aan pakjes drinken of anti-lekbekers om knoei-incidenten zo veel mogelijk te beperken.

9. Vergeet ook niet om een reservesetje kleding en extra luiers en babykoekjes stand-by te houden voor het geval dat.

10. Beschouw de tijd dat je onderweg bent ook als vakantie. Het gaat niet alleen om de bestemming, maar ook om de reis! Zeker met kleine kinderen. Bon voyage!

Romy Meijer (34 jaar) schrijft op haar eigen blog Dochterlief.nl over haar leven als moeder en werkt als casemanager voor een groot bedrijf. Daarnaast schrijft ze blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met haar man en hun dochter Elise in de buurt van de Veluwe. Naast schrijven is lezen een grote hobby. Haar blog kan je vinden op www.dochterlief.nl.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook