fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe herken je of je een maagzweer hebt?

Van de week had ik één van mijn beste vriendinnen aan de lijn. Ik wist dat ze zich al een tijdje niet zo lekker voelde. Ze was nu eindelijk naar de dokter gegaan. Diagnose maagzweer! Ik kon het eerlijk gezegd niet geloven. Dat is toch meer iets voor gestresste mensen of mensen die heel ongezond leven? Niet dus!

Hoe kom je aan een maagzweer?

Natuurlijk was ik heel benieuwd hoe mijn vriendin dit had opgelopen? Ook wilde ik wel weten wat een maagzweer precies is. Gewoon een zweer in je maag? Wat zijn de symptomen? Waarom is het zo pijnlijk? Ik zocht het op op de site van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

Wat is een maagzweer eigenlijk?

Een maagzweer is een gat dat is ontstaan in de beschermende slijmvlieslaag van de maag of twaalfvingerige darm. Door het gat in de slijmvlieslaag liggen de zenuwen in de bindweefsellaag ’open en bloot’. Als het zure maagsap met deze zenuwen in contact komt, veroorzaakt dat hevige pijn.

De naam ‘maagzweer’ wordt zowel gebruikt voor een zweer in de maag als voor een zweer in de twaalfvingerige darm.

Hoe weet je of je een maagzweer hebt?

Heb je last van onderstaande symptomen, dan zou je een maagzweer kunnen hebben:

Pijn in de maagstreek staat bij een maagzweer voorop. Andere veelvoorkomende klachten zijn:

  • Vaak pijn aan je maag
  • Je voelt je redelijk vaak misselijk
  • Overgeven
  • Weinig eetlust. Het gekke is dat mijn vriendin juist enorme trek kreeg, maar daarna weer pijn aan haar maag
  • Maagbloeding. Soms kan een maagzweer een bloeding veroorzaken. Meestal is dat te herkennen aan een zwarte, teerachtige ontlasting of aan het braken van bloed.

Waardoor kan een maagzweer ontstaan?

Mijn vriendin was ziek geweest en had Ibuprofen geslikt. Volgens haar huisarts is dat bij haar de mogelijke oorzaak geweest. Ook kan het door bijvoorbeeld diclofenac ontstaan, daarom worden daar vaak ook maagbeschermers bijgegeven.

De belangrijkste oorzaak van een maagzweer is echter de Helicobacter pylori bacterie. Vroeger dacht men dat het vooral door stress kwam, maar dat lijkt redelijk achterhaald.

 

Last van een maagzweer. Wat nu?

Neem dan zeker even contact met je huisarts op. Heb jij wel eens last van een maagzweer gehad? Weet jij ook wat bij jou de oorzaak is geweest? En hoe ben je er weer van af gekomen? Wat was de rol van jouw huisarts hierbij? Laat het ons weten in de comments hieronder.

1 reactie

Janneke Schaap -

Hallo ik ben Janneke Schaap 67 jarige vrouw
Net thuis uit het ziekenhuis .

4 jaar geleden een Gastric bypass laten doen alles prima 50 kilo afgevallen erna
Na een jaar heel erge pijn in m’n buik
Diagnose “darmhernia” nou geopereerd en weer verder .na een bepaalde rustig aan tijd dan .
Na precies een jaar ik een winkel in elkaar gezakt van vreselijke pijn in m’n maagstreek
Met de ambulance naar het ziekenhuis en de hele middag liggen creperen (wel met morfine) maar man dacht dat ik dood ging .eindelijk toch maarr een CT scan gemaakt en daaruit bleek :maagperforatie ”
Met spoed nvan De nhaag naar Gouda geopereerd een week in het ziekenhuis met drain toen naar huis en Na de nodige rustperiode weer verder met leven .
Nu 21 november 2022 precies weer een jaar verder net thuis uit het ziekenhuis 5 dagen gelegen voor een dubbele maagzweer Na 14 dagen buikpijn maagpijn en overal in de buikpijn en dokterspost thuis en weer naar de dokterspost 2 keer naar de dokter en nog een keer naar een bariartrische arts inhet zieken huis
Waar ik ook weer hetzelfde horen de darmen zitten verstopt .
Savonds thuisgekomen niet gegeten en pijn werd ik misselijk en moest ik overgeven
To 3 keer toe bloed bloed bloed helder rood ik schrok me een ongeluk en m’n man ook dokterspost weer gebeld oh dat was niet goed ze zou de ambulance bellen
Ambulance kwam ,weer nasr het ziekenhuis daar weer uren liggen wachten op bloeduitslagen
Uiteindelijk naar een afd gebracht aanen 2 nfusen intussen gekregen, Na 2 dagen een gastroscopisch onderzoek zagen ze het 2 grote maagzweren in de kleine maag op de rand van de aangesloten darm n van de maag
Had dit niet eerder gediagnosticeerd kunnen worden vraag ik mij af met een scan ofzo ?
Nu zo’n lijdensweg weg gehad
Gelukkig heb ik een hoge pijn grens en ben ik een positief mens en heel goed verzorgd in het westeinde ziekenhuis
Tblijft akelig en je word er toch onzeker van .
Groet Janneke
Maar toch was

Reageer ook