Hoe herken je of je een maagzweer hebt?

Van de week had ik één van mijn beste vriendinnen aan de lijn. Ik wist dat ze zich al een tijdje niet zo lekker voelde. Ze was nu eindelijk naar de dokter gegaan. Diagnose maagzweer! Ik kon het eerlijk gezegd niet geloven. Dat is toch meer iets voor gestresste mensen of mensen die heel ongezond leven? Niet dus!

Hoe kom je aan een maagzweer?

Natuurlijk was ik heel benieuwd hoe mijn vriendin dit had opgelopen? Ook wilde ik wel weten wat een maagzweer precies is. Gewoon een zweer in je maag? Wat zijn de symptomen? Waarom is het zo pijnlijk? Ik zocht het op op de site van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

Wat is een maagzweer eigenlijk?

Een maagzweer is een gat dat is ontstaan in de beschermende slijmvlieslaag van de maag of twaalfvingerige darm. Door het gat in de slijmvlieslaag liggen de zenuwen in de bindweefsellaag ’open en bloot’. Als het zure maagsap met deze zenuwen in contact komt, veroorzaakt dat hevige pijn.

De naam ‘maagzweer’ wordt zowel gebruikt voor een zweer in de maag als voor een zweer in de twaalfvingerige darm.

Hoe weet je of je een maagzweer hebt?

Heb je last van onderstaande symptomen, dan zou je een maagzweer kunnen hebben:

Pijn in de maagstreek staat bij een maagzweer voorop. Andere veelvoorkomende klachten zijn:

  • Vaak pijn aan je maag
  • Je voelt je redelijk vaak misselijk
  • Overgeven
  • Weinig eetlust. Het gekke is dat mijn vriendin juist enorme trek kreeg, maar daarna weer pijn aan haar maag
  • Maagbloeding. Soms kan een maagzweer een bloeding veroorzaken. Meestal is dat te herkennen aan een zwarte, teerachtige ontlasting of aan het braken van bloed.

Waardoor kan een maagzweer ontstaan?

Mijn vriendin was ziek geweest en had Ibuprofen geslikt. Volgens haar huisarts is dat bij haar de mogelijke oorzaak geweest. Ook kan het door bijvoorbeeld diclofenac ontstaan, daarom worden daar vaak ook maagbeschermers bijgegeven.

De belangrijkste oorzaak van een maagzweer is echter de Helicobacter pylori bacterie. Vroeger dacht men dat het vooral door stress kwam, maar dat lijkt redelijk achterhaald.

 

Last van een maagzweer. Wat nu?

Neem dan zeker even contact met je huisarts op. Heb jij wel eens last van een maagzweer gehad? Weet jij ook wat bij jou de oorzaak is geweest? En hoe ben je er weer van af gekomen? Wat was de rol van jouw huisarts hierbij? Laat het ons weten in de comments hieronder.


Reageer ook