fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe geef jij je uitvaart vorm?

Denk jij er wel eens over na hoe je eigen uitvaart er uit zou moeten zien? Ik eigenlijk nooit, behalve dan op de momenten dat ik bij de uitvaart van iemand anders aanwezig ben. Als er iets wordt gedaan want me raakt, bijvoorbeeld een hele mooie fotopresentatie of muziek die me raakt, dan denk ik dat ik het fijn zou vinden als iemand dat ook bij mijn uitvaart voor me zou regelen?

Wat kan wel en wat kan niet?

Eigenlijk zijn er niet zoveel beperkingen gesteld aan een uitvaart. In de Wet op de lijkbezorging staan regels die gelden bij begraven of cremeren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om binnen welke termijn een overledene begraven of gecremeerd moet worden.

Er staan verder geen regels vermeld hoe je je uitvaart organiseert. Je mag in grote lijnen zelf bepalen hoe je je afscheid regelt. Wil je geen gebruik maken van een begrafenisondernemer dan hoeft dat ook zeker niet.

Hoe laat je anderen weten wat je wilt op je uitvaart?

Je kunt een verklaring opstellen waarin je je wensen voor je eigen uitvaart uiteenzet. Je kunt dit in overleg met een notaris doen, maar wensen omtrent je uitvaart kun je ook heel goed zelf in een verklaring vastleggen. Denk er aan dat je de verklaring dateert en ondertekent. Veranderen je wensen en stel je een nieuwe verklaring op, geef daarin dan wel aan dat je oude verklaring hiermee komt te vervallen.

Geef je verklaring aan de mensen die het dichtst bij je staan of geef het aan je notaris. De dagen na het overlijden moeten nabestaanden in korte tijd heel veel beslissingen nemen. Ze zullen er niet altijd aan denken dat er een mogelijke verklaring bij de notaris ligt. Dus als een bekende van je op de hoogte is van je wensen dan is dat wel zo makkelijk.

Je kunt je verklaring in een gesloten envelop doen en daarop aangeven: “openen in geval van overlijden van ….. “.

Houd je uitvaart wensen wel realistisch 

Er moeten veel keuzes worden gemaakt als iemand overlijdt. Daarom is het ook goed om stil te staan bij de kosten die een uitvaart met zich mee brengt. Ben je verzekerd en wat wordt er allemaal door je verzekering gedekt? Dit is wel goed om te weten als je je wensen kenbaar maakt, zeker als je je nabestaanden niet met een groot probleem wilt achterlaten.

Hoe naar is het als ze jouw wensen niet kunnen respecteren omdat er geen geld aanwezig is. Uit eigen ervaring weten we wat een uitvaart kost. Een eenvoudige uitvaart gaat al flink in de papieren lopen. Heb je veel extra wensen houd daar dan rekening mee. Sluit of een goede verzekering af of zorg dat er voldoende geld aanwezig is om dit te betalen.

 

Zou je zelf al het een en ander willen vastleggen voor je overlijden, dan kun je ook even kijken op de website van Uitvaartcompact.nl.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook