fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het Huishoudboekje van Elin: “Van buitenwijk naar volksbuurt na het overlijden van mijn man”

In de rubriek ‘Het Huishoudboekje’ nemen we de inkomsten en uitgaven van één vrouw en haar gezin onder de loep. Wat komt er binnen, wat wordt er gespaard en wat wordt uitgegeven? Deze week: de 46-jarige Elin. Ze geeft een openhartig kijkje in haar huishoudboekje. Kijk je mee? 

Inkomen Elin: 2.800 euro per maand
Inkomen echtgenoot: Geen
Gezinssamenstelling: Eén dochter (12 jaar) en één zoon (8 jaar)

Huur

“Vijf jaar geleden is mijn man Ray onverwachts om het leven gekomen. We missen hem nog elke dag natuurlijk! Toen hij wegviel, viel niet alleen onze man en vader weg, maar ook het belangrijkste deel van ons inkomen. Ik werkte altijd wel, maar was ook veel thuis voor de kinderen. Wij hadden geen levensverzekering afgesloten en na het overlijden moesten de kids en ik dan ook verhuizen. Van een koophuis in een buitenwijk naar een appartement in een volksbuurt. We zijn daar inmiddels helemaal op onze plek en hebben goed contact met de lieve buren. Zij hebben ons er echt doorheen gesleept. Per maand betalen we 1.000 euro huur. Ik krijg geen huurtoeslag, dus betaal dit hele bedrag zelf.”

Vervoer

“We hebben een auto, maar die gebruik ik zelden. Ik werk als communicatie manager op een kantoor vlakbij, hier ga ik lekker op de fiets naartoe. Als het echt slecht weer is pak ik sporadisch de auto. De kinderen doen ook alles op de fiets. Mijn oudste fietst zelf naar school, met de jongste fiets ik mee. Vroeger hadden we twee auto’s en deed ik nauwelijks iets op de fiets. Tegenwoordig kan ik dat niet meer betalen. Maandelijks tank ik één keer en ben dan ongeveer 75 euro aan kwijt. Verder is de auto helemaal afbetaald.”

Eten en drinken

“Uiteten gaan of eten bestellen doen we niet vaak, dat is gewoon te duur. Wel vind ik het belangrijk om thuis echt lekker te eten. Hier beknibbel ik dan ook niet op. Wekelijks doe ik voor ongeveer 100 euro aan boodschappen, dat komt neer op 400 euro per maand. Als we een feestje of verjaardag hebben komt hier ongeveer 100 euro bij. Zowel de kinderen als ik nemen van huis brood en tussendoortjes mee naar school en werk. Heel af en toe halen we in het weekend een patatje bij de snackbar om de hoek. Toen Ray nog leefde gingen we wekelijks uiteten en bestelden we iedere zondag pizza. Met mijn huidige inkomen is dat niet mogelijk en ik mis het ook niet.”

Vakanties

“Onze laatste vakantie is alweer jaren gelden. Sinds mijn man er niet meer is, zijn we niet meer als gezin weggeweest. Voor mij voelt dat nog niet goed, wellicht in de toekomst weer. Afgelopen zomer zijn de kinderen met mijn ouders een week naar Duitsland geweest en dat vonden ze heel erg leuk. Ik mis Ray op dat soort momenten gewoon nog veel te erg. Laat mij maar in de alledaagse sleur!”

Overig

“Ik verdien te veel om zorgtoeslag te krijgen, maar ik krijg wel 380 euro aan kindgebonden budget. Dit gebruik ik onder andere voor de voetbal- en tennislessen van de kinderen. Ook hebben ze om de haverklap nieuw kleren nodig, zijn er geregeld kinderfeestjes en moeten ook de telefoons, verzekeringen, internet, gas, licht, water, enzovoorts worden betaald. Al met al is dit zeker 700 euro per maand. Dat is gewoon veel voor een alleenstaande moeder, zeker omdat ik te veel verdien voor toeslagen.”

Sparen

“Elke maand zet ik 500 euro opzij. Dit is voor mij best een hoog bedrag, maar ik weet hoe verschrikkelijk het is als er ineens een groot deel van het inkomen wegvalt. Op mijn spaarrekening staat op dit moment 17.500 euro. Ik wil nooit meer hoeven meemaken dat de kinderen moeten verhuizen omdat het financieel niet goed is geregeld. Ik wil ze later kunnen helpen bij het betalen van hun studie en ik wil spullen die stuk zijn meteen kunnen vervangen. We hebben het financieel echt niet slecht, maar we kunnen zeker niet klakkeloos geld uitgeven.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

Het Huishoudboekje van Renate: “Nooit gedacht zelf sigaretten te moeten maken”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook