fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het Huishoudboekje van Renate: “Nooit gedacht mijn eigen sigaretten te moeten maken”

Het Huishoudboekje

In de nieuwe rubriek ‘Het Huishoudboekje’ nemen we de inkomsten en uitgaven van één vrouw en haar gezin onder de loep. Wat komt er binnen, wat wordt er gespaard en wat wordt uitgegeven? Deze week: de 39-jarige Renate. Ze geeft een openhartig kijkje in haar huishoudboekje. Kijk je mee? 

Inkomen Renate: 60 euro per week (leefgeld schuldsanering)
Gezinssamenstelling: Eén dochter (22 jaar oud)

Schuldsanering

“Sinds vorig jaar zit ik in de schuldsanering en daar ben ik heel dankbaar voor. Mijn schulden waren zo hoog opgelopen, dat ik ze nooit meer zelf zou kunnen wegwerken. Dat gaf zo veel stress, dat ik zelfs overwoog mijn eigen leven te beëindigen. De liefde voor mijn dochter sleepte mij hier doorheen en zette mij aan om mijn schulden aan te pakken. In de schuldsanering leef ik van slechts 60 euro per week en dat is niet veel. Voordat ik in de schuldsanering terechtkwam, had ik ook al niet veel. Ik ben door chronische vermoeidheid zo goed als arbeidsongeschikt verklaard. Rondkomen van 60 euro per week is moeilijk, maar de kennis dat ik hierdoor over twee jaar schuldenvrij ben, geeft mij de kracht om door te zetten.”

Vervoer

“Mijn auto heb ik moeten verkopen, ik doe nu alles met de fiets en het openbaar vervoer. Door mijn chronische vermoeidheid vind ik fietsen vaak te zwaar, maar gelukkig heeft mijn buurvrouw een auto. Samen met haar ga ik elke week naar de Voedselbank en de supermarkt. Hierdoor hoef ik niet met de zware boodschappen op de fiets en dat maak het allemaal een stuk makkelijker voor mij. Mijn dochter woont samen met haar vriend aan de andere kant van de stad, als ik bij haar op bezoek ga maak ik gebruik van het openbaar vervoer. Ik geef per maand ongeveer 15 euro uit aan vervoer.”

Eten en drinken

“Eten is anders sinds ik in de schuldsanering zit. Omdat ik nu van een veel kleiner budget moet leven én ik gebruik maak van de Voedselbank, zien mijn maaltijden er soberder uit dan vroeger. Eten waar je zin in hebt is er niet meer bij, ik eet nu gewoon wat er beschikbaar is. Vroeger vond ik koken een leuke bezigheid, tegenwoordig is dat stukken minder. Eén keer per week dineer ik samen met mijn buurvrouw. Zij heeft ook minder te besteden, dus we splitten de kosten. We maken hier vaak wat gezelligs van en drinken er zelfs een wijntje bij. Het is een van de hoogtepunten van mijn week! Aan eten geef ik ongeveer 40 euro per week uit.”

Vakanties

“Voor vakanties heb ik geen geld. En dat vind ik ook wel goed eigenlijk, ik moet immers mijn schulden afbetalen. Afgelopen zomer zaten mijn dochter en haar vriend op een camping hier in Nederland. Ik ben toen een paar dagen daar op bezoek geweest en dat was echt heerlijk. Zwemmen in het meer, wandelen over de camping en ’s avonds tot laat gezellig spelletjes spelen: het waren de beste dagen van het jaar voor mij. Ik hoef geen dure vakanties om te genieten, tijd doorbrengen met mijn dochter is voor mij onbetaalbaar.”

Overig

“Het is heel erg, maar ondanks mijn kleine budget rook ik nog steeds. Vroeger rookte ik een pakje per dag, maar tegenwoordig maak ik mijn sigaretten zelf. Nu kosten ze ongeveer 10 cent per stuk en rook ik er 10 per dag. Wekelijks ben ik er dus zo’n 7 euro aan kwijt; dat is een flink deel van mijn besteedbaar budget. Eigenlijk schaam ik me hiervoor. Dit geld kan ik ook uitgeven aan leuke dingen! Toch merk ik dat roken mij rust geeft en dat is waarom stoppen voor mij moeilijk is. Zelf aan de keukentafel sigaretten maken? Ik had niet gedacht dat ooit te doen! Inmiddels vind ik het een ontspannen bezigheid en ik denk dat ik dit zal blijven doen als ik uit de schulden ben.”

Sparen

“Sparen doe ik nu niet, elke cent gaat naar mijn schuldeisers. Over twee jaar ben ik als het goed is schuldenvrij en kan ik met een schone lei beginnen. Ik wil dingen zeker anders gaan doen dan daarvoor! Geen spullen op afbetaling meer kopen bijvoorbeeld. Ook wil ik gaan sparen, zodat ik zonder geld te lenen een nieuwe wasmachine kan kopen als hij kapot gaat. De schuldsanering heeft mij veel geleerd en ik ben deze periode nu dan ook al dankbaar.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

Lees ook: Het Huishoudboekje van Linda: “Geven elke week 500 euro uit aan afhaalmaaltijden”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook