fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het grote verschil tussen dementie en vergeetachtigheid

In periodes dat ik met honderd dingen tegelijk bezig ben komt het regelmatig voor dat ik dingen vergeet. Heel irritant! Maar van vrienden en vriendinnen om me heen hoor ik (gelukkig) dat zij dit ook meemaken. Niets aan de hand dus, vergeetachtigheid komt bij iedereen voor en kan allerlei oorzaken hebben. Hoe anders is dat bij dementie?

Vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid is een heel onschuldig iets. Je kunt je even iets niet herinneren, bijvoorbeeld de naam van een oud collega of een vrouw bij je uit de straat. Maar ineens kan het je weer te binnen schieten. Vergeetachtigheid is niet iets dat het dagelijks leven enorm verstoort. En je kunt ook je gewone werkzaamheden blijven doen en je sociale contacten onderhouden.

Dementie 

Dementie gaat veel verder dan vergeetachtigheid. Hierbij vergeet je namelijk niet alleen de naam van je oud collega, maar je herkent de hele persoon niet meer. Mogelijk weet je niet eens meer dat je collega’s hebt gehad. Informatie verdwijnt langzaam maar zeker uit je geheugen en komt niet meer terug.

Ook kan het zijn dat er problemen met plaats en tijd ontstaan. Hierdoor kun je verdwalen in een voorheen voor jou bekende omgeving. Of je vergeet allerlei dingen die je in je leven hebt geleerd, zoals bijvoorbeeld aardappelen schillen. Dagelijkse handelingen kunnen plotseling heel moeilijk zijn, ook zaken als praten en schrijven.  Daarnaast kunnen er ook nog gedragsveranderingen optreden.

Echt super ingrijpend allemaal voor degene die het meemaakt, maar zeker ook voor de mensen in zijn of haar omgeving.

Video Alzheimer Nederland

Ik kwam een hele mooie video tegen op de website van Alzheimer Nederland.  In deze video kun je in het kort het proces zien dat mensen met dementie moeten doorstaan.

Het filmpje gaat over een man die pas geleden de diagnose Alzheimer heeft gekregen. Je ziet in het kort het proces dat veel mensen met dementie doormaken. De herinneringen aan vroeger, maar ook de periodes van verdriet en onzekerheid, van zowel de persoon met dementie als de familieden en vrienden. Het is een echte eye-opener voor mensen die nog niet met Alzheimer te maken hebben gehad en een bron van herkenning voor mensen die er helaas al wel mee te maken hebben gehad.

Echt even kijken deze video.

 

Reageer ook