fb
Damespraatjes Damespraatjes

Herstellen na je bevalling

Herstellen na je bevalling

Je zwangerschap en je bevalling vragen veel van je lichaam. Daar komt nog bij dat je nu een baby hebt om voor te zorgen en ook dat kost energie. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en voldoende tijd te nemen voor het herstel. Het herstellen na je bevalling kent verschillende fasen en je totale herstel duurt vier tot zes maanden. Ook daarna voel je je misschien nog niet de oude. Neem de tijd.

Voor de bevalling

Voordat je gaat bevallen is het belangrijk dat je voldoende rust neemt. Gebruik je zwangerschapsverlof om je batterij op te laden en je voor te bereiden op de bevalling. Eet gezond en blijf voldoende bewegen, ook al gaat dat misschien niet meer zo makkelijk. Wandelen en fietsen of zwemmen zijn uitstekende activiteiten om te doen. Wil je je ook fysiek voorbereiden? Een perineum massage verkleint het risico op uitscheuren. Je perineum is het stukje huid tussen je anus en je vagina. Hier komt tijdens je bevalling veel druk op te staan en ook kan je uitscheuren. Dit valt niet helemaal te voorkomen, maar door je perineum tijdens je zwangerschap te masseren met speciale olie of gel kan je het risico wel verkleinen. Begin ongeveer zes weken voor de uitgerekende datum met masseren. Je huid wordt door de massage elastischer en de doorbloeding neemt toe. Ook de kans op inknippen wordt kleiner en zo ben je na de bevalling weer veel sneller op de been.

Direct na de bevalling

In de kraamtijd is het belangrijk dat je voldoende rust neemt. Zolang je last hebt van bloedverlies draag je kraambroekjes. Douchen mag wel, maar zolang je nog vloeit, mag je niet in bad. Nadat je geplast hebt, is het belangrijk dat je even naspoelt met water of je billen afveegt met een nat washandje. Een goede hygiëne is heel belangrijk om infecties te voorkomen. Drink voldoende en zorg dat je goed uitplast. Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk dat je extra drinkt. Let erop dat je je buikspieren en je bekkenbodem goed aanspant als je van houding verandert of als je moet hoesten.

Het einde van de kraamperiode

Je kraamperiode is na zes weken officieel voorbij. Je hebt vaak weer meer energie, je begint een ritme te krijgen met je baby en ook je lichaam herstelt merkbaar. Toch zal je nog wel wat klachten hebben en dat is niet vreemd. Je bekkenbodem heeft meer tijd nodig om te herstellen, dit kan wel negen maanden duren. Blijf je daarna nog klachten houden? Aarzel niet om een bezoek te brengen aan de huisarts. Je kan het sporten weer opbouwen, maar luister daarbij goed naar je lichaam. Zwemmen en wandelen mogen weer. Hardlopen of tennissen zijn sporten waarbij je lichaam meer schokken moet opvangen, deze kan je na een maand of drie weer oppakken.

Je lichaam heeft een enorme prestatie geleverd en daar mag je trots op zijn! Neem de tijd om te herstellen na je bevalling en probeer niks te overhaasten.

Foto door Daniel Reche

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook