fb

Helemaal klaar met het gesnurk van je partner? Geef hem/haar een neusspreider!

Als ik bij mijn oma sliep, dacht ik dat er bomen werden omgezaagd. Om drie uur ’s nachts! Er was geen lumberjack te bekennen, alleen mijn oma. Ik kon me niet voorstellen dat zij zoveel decibellen kon produceren. Toch was het zo. De neusspreider had kunnen zorgen voor geluidloze nachten, maar die waren er toen nog niet.

Niet zelden hoor je dat echtparen niet meer bij elkaar in bed slapen omdat of de man of de vrouw enorm hard snurkt. Probeer dan maar eens in slaap te vallen, dat is nauwelijks te doen. Als je snurkt wordt de luchtweg gedeeltelijk geblokkeerd waardoor je een hard, soms rochelend geluid produceert. Bij een vernauwde luchtweg, zeg maar het stukje tussen je neusgaten en stembanden, kunnen snurkgeluiden ontstaan. De neusholte kan te nauw zijn, maar vaak is de oorzaak een vernauwing achter je huig of in je keelholte.

Alsof je naast een ballon ligt

De totale ontspanning van je lijf tijdens het slapen, zorgt ook voor het verslappen van je tong. Deze kan de luchtweg blokkeren en als je luchtweg wordt geblokkeerd, ontstaan er trillingen. De ronkende geluiden die je maakt kun je vergelijken met een ballonnetje dat leegloopt. Veel lucht wordt door een smalle opening geperst en dat zorgt voor een piepend en zagend geluid.

Vergeet de tennisbal

Heel vermoeiend om naast een snurkend persoon te liggen. Gelukkig is er ook veel aan te doen. De bekende tennisbal in een nachtjapon of pyjamajasje naaien zodat iemand niet meer op zijn rug rolt is misschien wat achterhaalt. Veel vriendelijker is de neusspreider die ervoor zorgt dat de neusgaten beter open blijven staan zodat ademen makkelijker wordt. Bovendien krijg je veel meer zuurstof binnen. Wie ’s nachts een neusspreider draagt kan vrijer ademen, krijgt meer zuurstof, slaapt beter en misschien wel het belangrijkste (zeker voor iedereen in je omgeving :-)), snurkt een stuk minder.

Waar komt dat gesnurk vandaan?

Iedereen snurkt weer anders: harder, zachter, regelmatig, onregelmatig en er zijn verschillende oorzaken. Zo snurk je meer als je veel hebt gedronken of als je verkouden bent. Logisch want dan zit je neus verstopt. Als je wat zwaarder bent is de kans op harde geluiden in de stille nacht maken ook groter. Roken en slapen op je rug zijn ook niet bevorderlijk voor geluidloos slapen en zwangere vrouwen kunnen er ook wat van.

Snurkers worden zelf ook doodmoe

Snurken is niet alleen voor je bedpartner irritant, het heeft ook voor jezelf gevolgen. Sommige snurkers worden doodmoe wakker, kunnen zich daardoor minder goed concentreren maar worden soms ook zelf wakker van het geluid dat ze produceren. Dat zijn geen fijne, rustige nachten.

Er zijn verschillende middelen op de markt die het snurken moeten voorkomen. Zo zijn er speciale kinbanden, middelen om je tong te stabiliseren en keel- en neussprays. En de anti snurk neusspreider dus.

Het is een kwestie van uitproberen welke methode het beste bij je past. De ene snurker is tenslotte de ander niet.

Reageer ook