fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara’s Zwangerschapsdagboek (33 weken zwanger): Heel hard snurken door de zwangerschapskilo’s

Ik had ooit een buurman die heel hard snurkte. Zo hard, dat ik het door de muur heen kon horen en er vaak niet van kon slapen. Heel irritant natuurlijk, maar hij kan er ook niet echt iets aan doen. Ik heb toen een tijd met oordopjes ingeslapen. Hoewel het oorverdovende gebrul zelfs hier doorheen kwam, heb ik mezelf leren slapen met zijn geluiden. Alles went, zullen we maar zeggen. 

Heel hard snurken

Inmiddels heb ik een nieuwe buurman, die niet snurkt. Heel fijn, want het slaapt toch stukken lekkerder zonder al die geluiden op de achtergrond. De vraag is nu omgekeerd: hoe goed slaapt mijn buurman nog? Want sinds een week of twee ben ik degene die kei hard snurkt.

Als een ronkende bulldozer

Een langsdenderende trein, een sloopkogel die een gebouw penetreert of een ronkende bulldozer die flink tekeer gaat: dat is een beetje het geluidsniveau waar je aan moet denken als het over mijn gesnurk gaat. Niet alleen Ward (en waarschijnlijk mijn buurman) doen geen oog dicht door de enorme hoeveelheid decibellen die ik produceer, zelfs ik word wakker van mijn eigen gesnurk. Zo hard snurken dat je er zelf wakker van wordt; ik wist niet dat het kon.

Overgewicht en snurken

Dat het kan, blijkt nu wel. En het gesnurk komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Ik ben deze week 33 weken zwanger en het schijnt dat meer zwangere vrouwen ’s nachts flink kunnen snurken. Hier liggen twee oorzaken aan ten grondslag: enerzijds het vasthouden van vocht, waardoor de slijmvliezen opzwellen en je eerder last krijgt van snurken. Anderzijds, het toegenomen gewicht. Er is een direct verband tussen snurken en overgewicht en we kunnen wel stellen dat ik dat nu aan den lijve ondervind.

9 kilo aangekomen

 

De ‘aankomteller’ staat nu op +9 kilo. Voor 33 weken zwangerschap is dit helemaal niet gek. Van verschillende mensen in mijn omgeving heb ik gehoord dat vooral in het tweede trimester de kilo’s hard gaan en dat dit in het derde trimester wat afzwakt. Ik hoop dat dit waar is, want ik wil graag rond de 12 kilo blijven. Ik heb nog 10 zwangerschapskilo’s van mijn vorige zwangerschap en met het oog op mijn gezondheid en ons huwelijk volgend jaar, zou ik het nu dus een beetje binnen de perken willen houden. Mocht het mij lukken om nu rond de 12 kilo te blijven, dan ben ik na mijn bevalling weer redelijk snel op mijn startgewicht. En die laatste 10 kilo afvallen? Daar heb ik dan een jaar de tijd voor. Moet te doen zijn!

Slecht slapen

Maar goed, het is nu dus niet alleen maar mijn gezondheid en de trouwjurk waarom ik een beetje op mijn gewicht moet letten, maar ook het snurken. Ward doet geen oog dicht, ik slaap slecht en dat terwijl we die slaap nu goed kunnen gebruiken. Door gezond te eten en voldoende te bewegen hoop ik dat het snurken minder wordt. Of in ieder geval niet verergert.

Hoe was dit bij jou? 

Heb jij ook zo gesnurkt tijdens je zwangerschap? Heb jij er toen iets tegen gedaan of heb je het even geaccepteerd zoals het is? Ik ben heel benieuwd. Laat het mij weten in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook