fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heleen: “Mijn man verruilt de ene slechte gewoonte voor de andere”

Ze houdt van Marco, dat wil ze echt voorop stellen. En misschien juist daarom wel maakt Heleen zich grote zorgen om zijn gezondheid. “Nog geen half jaar geleden verstond hij onder sporten het zoeken naar de afstandsbediening van de tv en nu is een halve marathon lopen nog niet genoeg. Dit gaat niet goed zo.”

Andere vaders waren wel leuk

Jarenlang maakte de man van Heleen zich vooral niet druk om zijn gezondheid. Eten was een favoriete hobby en de daarbij behorende drankjes sloeg hij achteloos en met groot gemak achterover. “Het gevolg van deze ongezonde levensstijl is duidelijk: Marco torste teveel kilo’s met zich mee en kreeg allerlei kwaaltjes. Zere knieën, een pijnlijke rug en ’s ochtends had hij moeite met het wegwerken van zijn kater. Niet echt heel feestelijk voor mij en de kinderen.” De kinderen van Heleen en Marco wisten al niet beter: ’s ochtends moesten ze papa met rust laten omdat hij zo moe was. “Vreselijk vond ik dat. Zeker als ik andere vaders leuk zag doen met hun kinderen. Daar zat Marco dan kreunend op de bank.”

Het roer gaat om

Als de kwalen de overhand nemen, vindt Heleen het de hoogste tijd dat haar man naar de huisarts gaat. “Hij kreeg een soort apk en veel van zijn waardes waren veel te hoog. Er volgde een behoorlijke waarschuwing: als hij zijn levensstijl niet zou aanpassen, zou het niet heel goed met hem aflopen. Marco schrok enorm van dat bericht. Die avond maakte hij een plan: zijn roer zou omgaan. Superblij was ik, want ik zag de toekomst weer zonnig in. Met een vader die tijd voor zijn kinderen had, tijd voor zijn vrouw. Ik verheugde me op samen naar de bioscoop gaan, lekker uit eten terwijl de kinderen bij mijn ouders logeerden.”

Opeens eet hij wortels

En het roer van Marco ging om. De vette happen die hij ’s avond laat naar binnenschoof werden ingeruild door rauwkost. “Ik wist niet wat ik zag: opeens had ik een man die wortels en komkommer at en volhield dat het heerlijk was. Dat hij de vitaminen door zijn lijf voelde gieren. De goudgele rakkers kwamen het huis niet meer in plaats daarvan dronk hij liters water. Ik hoefde een stuk minder af te rekenen in de supermarkt, iets waarvan ik me nooit bewust was. Maar nu Marco gezonder at en dronk, scheelde dat aanmerkelijk bij het betalen.”

Hardlopen in de ochtend

Heleen is blij en de kinderen ook. Marco gaat in het weekend voor dag en dauw uit zijn bed om vijf kilometer hard te lopen. Als hij daarvan terugkomt, pakt hij zijn basketbal en gaat een potje staan basketballen. “Niet alleen de buren werden daar gek van, ik ook. Dat gedribbel met die bal en die vreugdekreten als hij had gescoord waren zo kinderlijk. Daarna maakte hij de kinderen wakker en ging met ze zwemmen. We wisten allemaal niet wat ons gebeurde.” Toch duurt de euforie niet heel lang. Want het hardlopen neemt Marco steeds serieuzer en hij sluit zich aan bij een groep die traint voor de marathon.

Hij wil niet meer naar feestjes

“Dat Marco de marathon van Rotterdam wilde lopen, moedigde ik alleen maar aan. Ik vond het echt fantastisch dat hij dat wilde doen. Stippen op de horizon zetten is altijd een goed idee.” Uren besteedt Marco aan het uitzoeken van trainingsschema’s en uitgebalanceerde diëten. Veel geld geeft hij uit aan speciale sportvoeding, noten en fruit. “Hij gaf me boodschappenlijstjes mee en aan de kassa trok ik regelmatig wit weg als ik zag wat ik moest betalen. Ik vroeg hem of dat allemaal nodig was, maar volgens hem dus wel.” Heleen wordt steeds minder blij van de metamorfose van haar man. “Naar de film of feestjes wilde hij niet meer, want hij moest vroeg naar bed. Een goede nachtrust was heel belangrijk en bovendien had hij geen zin meer om tussen al die aangeschoten vrienden te zitten. Ik wist niet wat ik hoorde. Was dit de man, mijn man die zes maanden geleden nog op de bank lag met chips en worst binnen handbereik?”

De gezonde levensstijl van Marco heeft ook tot gevolg dat hij flink wat gewicht verliest. “Maar ook daarin sloeg hij door. De carnivoor van weleer maakte plaats voor de vegetariër. Het biefstukje waarmee ik hem altijd zo blij maakte, wilde hij niet meer. Snoep en koek mocht ik bijna niet meer kopen, ook niet voor de kinderen. Al dat bewerkte voedsel, dat was zo slecht. Dat hij zelf al dat bewerkte voedsel jarenlang zonder problemen tot zich nam, schijnt hij even te zijn vergeten.”

Eten preppen

De zondagen die even super aangenaam waren, verdwijnen. Zwemmen met de kinderen doet hij niet meer, want zondag gaat hij met zijn hardloopgroep op pad. “Dus dan is hij zo ongeveer de hele dag weg. Eerst een urenlange duurloop en daarna duikt hij de sportschool in voor krachttraining. Aan het eind van de middag komt hij dan thuis en dan is hij bekaf. Het enige wat hij dan doet is zijn eten voor de komende week preppen en zijn sportschema’s in elkaar draaien.” Heleen maakt zich zorgen. “Ik zat erover na te denken en eigenlijk is het zo dat Marco de ene slechte gewoonte voor de andere heeft ingeruild. Op het eerste gezicht lijkt al het sporten en de veranderde levensstijl helemaal prima, maar dat is het niet. Marco heeft zijn focus alleen maar op zichzelf en wordt chagrijnig als hij niet kan sporten. Dat is toch niet normaal?”

Hij draaft door

Natuurlijk is Heleen het gesprek met haar man aangegaan, maar hij ziet niet wat het probleem is. “Hij vindt me een zeurdoos, zegt dat het bij mij toch nooit goed is. Maar dat is niet waar. Marco draaft in alles door en als ik terugkijk heeft hij dat altijd al gedaan. Het is excessief gedrag, bandeloos en mateloos. En dat dat nu toevallig met sporten is neemt niet weg dat het wel weer iets is waarin hij helemaal opgaat. Echt heel vervelend.”

Wat vind jij? Is sporten en uiterst gezond eten een nou echt zo erg zoals Heleen beweert? Ongezond eten en nauwelijks bewegen is toch veel erger? Ken jij iemand die altijd zo doorslaat in alles wat hij of zij doet? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: James Baldwin via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Joris -

De man kan kennelijk geen maat houden.

Petra van Dorp -

Die gast kan wel een paar gesprekjes met een therapeut gebruiken. Zo extreem doorslaan in wat hij onderneemt is gewoon niet goed. Maar ja, als hij zijn vrouw al een zeurdoos vindt als ze een opmerking over zijn obsessieve gedrag maakt, dan zal hij onwelwillend zijn om een professional te bezoeken. Ik zou zeggen, laat hem dan maar in zijn sop gaarkoken, waarschijnlijk vindt hij binnenkort wel weer een nieuwe obsessie. Alleen dat opdringen van zijn levensstijl aan de kinderen (of andere mensen), daar moet hij mee kappen. Wat hij zelf zijn lijf wil aandoen, veel plezier, maar leg dat niet andere gezinsleden op.

Reageer ook