fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heb jij last van fluor vaginalis? Check het hier!

vaginale jeuk middelen

Op de redactie van Damespraatjes zijn er weinig onderwerpen die niet worden aangesneden. Het fijne van samenwerken met vooral vrouwen is dat je typische dameskwaaltjes kunt bespreken. Dat doen wij dan ook regelmatig tijdens de lunch als we een bowl vol sla wegwerken. En soms zijn het problemen waarvan we zeker weten dat jullie daar ook mee dealen. Zoals fluor vaginalis. Wat?

Wij hadden er ook niet eerder van gehoord, maar fluor vaginalis een vaginale afscheiding die behoorlijk kan stinken. Iedere vrouw heeft witte vloed, dat is heel natuurlijk. De een heeft er meer last van dan de ander en elke dag is het weer anders. Als je net ongesteld bent geweest, heb je niet zoveel afscheiding, maar naarmate je eisprong nadert wordt dat meer. Dat komt omdat de baarmoederhals slijm aanmaakt zodat zaadcellen goed kunnen worden opgevangen. Niks om je zorgen over te maken dus.

Wat is normaal?
De witte vloed beschermt je vagina ook tegen infecties en schadelijke bacteriën of afgestorven cellen worden voorkomen. Veel vrouwen maken zich veel te druk over hun afscheiding en weten niet zo goed ‘wat normaal’ is. Wat voor een kleur moet het hebben? En hoe moet het ruiken? Daar is geen goed passend antwoord op. De ene vrouw is de hele dag door nat, de ander heeft nauwelijks afscheiding. Wat je eet kan ook invloed hebben op de kleur en geur.

Heb je fluor vaginalis? Wanneer moet je je zorgen maken om de gezondheid van je vagina? Wanneer is het hoogste tijd om een afspraak met je huisarts te maken? Dat moet je doen als:

1. Je een vieze lucht ruikt. Dat het ruikt alsof je op de markt een haring koopt, maar je gewoon thuis op de bank zit.

2. Het jeukt en geirriteerd is. Als het jeukt en de huid rondom je vagina rood en geirriteerd is, is het ook goed om even afspraak met de dokter te maken.

3. De kleur van je afscheiding verandert. Schrik niet, het kan bij een infectie zelfs een beetje groenig worden. Dat ziet er niet fris uit en is foute boel.

4. Je pijn hebt als je vrijt of als je plast. Doet het zeer als je vriend je penetreert? Verlies je een beetje bloed na de seks terwijl je niet ongesteld bent of snel wordt? Dat is niet zoals het hoort.

5. Je witte brokkelige afscheiding hebt. Ziet er niet fris uit en dat is het ook niet. Het is een teken dat het daaronder niet in orde is en de kans dat je een vaginale schimmelinfectie hebt is groot. Even naar laten kijken dus.

Muskusgeur
Denk nou niet bij elk luchtje dat je een infectie onder de leden hebt. De geur van je vagina kan verschillen. Als je seks hebt gehad, kan de geur tijdelijk anders zijn omdat je bijvoorbeeld een condoom hebt gebruikt. Ook na een flinke workout in de sportschool kun je anders ruiken omdat je lichaam dan een muskusgeur aanmaakt.

Weet je niet zo goed of je iets ernstigs hebt of niet, neem dan gewoon contact op met je huisarts. Die kijkt nergens van op en waarschijnlijk zijn jouw ongemakkelijke klachten met medicijnen op te lossen.

Wil je meer weten? Wij zijn veel te weten gekomen uit het boek PoezenPraat, geschreven door de artsen Loes Hegeman en Tess Wemeijer.

Meer info over het boek PoezenPraat en/of bestellen: PoezenPraat

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook