fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heb je last van deze veelvoorkomende klacht?

Krakende en knakkende knieën, veel mensen hebben er last van. Bijvoorbeeld bij het opstaan, hurken, traplopen of sporten. Maar waar komt het gekraak en geknak vandaan? En belangrijker nog, is het erg?

Hoe werkt het precies?

Om je alvast gerust te stellen, 90 procent van de knieën kraken. Je bent dus niet de enige die hier last van heeft! Bovendien, zolang er geen pijn bij komt kijken zal er weinig aan de hand zijn. De knie is een complex gewricht in de vorm van een scharnierverbinding die het scheenbeen verbindt met het dijbeen. De verbinding wordt beschermd door de knieschijf. De knie is het grootste en meest complexe gewricht van het menselijk lichaam! Niet gek dus dat het gewricht af en toe een geluidje maakt. Het geluid komt van de knieschijf die omringt is door kraakbeen om soepel bewegen mogelijk te maken. Als het kraakbeen overal even egaal zou zijn, zou je waarschijnlijk geen geknak en gekraak horen. Maar dit is vaak niet het geval. Ieder mens belast op talloze manieren zijn of haar knieën, door bijvoorbeeld te wandelen, hard te lopen of te werken: noem het maar op! Hierdoor kan de structuur van het kraakbeen zich aanpassen. Een ribbelige structuur is heel normaal bijvoorbeeld, maar kan wel zorgen voor iets meer frictie en dus zorgen voor geluidjes!

Is het erg?

Over het algemeen niet! Fysiotherapeuten geven aan dat krakende en knakkende knieën over het algemeen weinig kwaad kunnen en heel normaal zijn. Maar let op, het is wel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Wanneer de knieën ook pijn beginnen te doen, zou er misschien meer aan de hand kunnen zijn. Voel je naast het kraken en knakken ook algemene stijfheid en pijn in je kniegewricht(en)? Dan zou dit misschien een voorteken van knieartrose kunnen zijn. Omdat bij artrose het kraakbeen steeds dunner en zachter wordt, neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Hierdoor kunnen gewrichten tegen elkaar aan gaan wrijven, wat kan leiden tot gekraak en gepiep. Het geluid dat u hoort zijn wordt dus veroorzaakt doordat het kraakbeen en het onderliggende bot van structuur veranderen. 

Wat is artrose?

Wat is artrose precies? Artrose is een vorm van reuma waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten langzaam achteruit gaat. Artrose kan bijvoorbeeld optreden in de knieën, maar ook in andere gewrichten zoals je vingers, heupen of onderrug. Artrose begint vaak als een ontsteking in het kraakbeen, wat vervolgens leidt tot kraakbeenslijtage. Hierdoor wordt het kraakbeen minder elastisch. Dit kan pijn veroorzaken, maar dit kan ook leiden tot stijfheid en zwellingen rondom het gewricht. In sommige gevallen zal het lichaam proberen de verslechterde functie van het kraakbeen op te vangen met bot uitgroeisels, ook dit kan leiden tot pijn en stijfheid. Vaak wordt gedacht dat artrose een ouderdomsziekte is, maar de ziekte kan zich ook al op jonge of middelbare leeftijd ontwikkelen. Op dit moment hebben ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland te kampen met deze aandoening.

Heb jij ook last van krakende en knakkende knieën? En heb je iets gedaan om er vanaf te komen? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook