fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heb ik een alcoholverslaving? En zo ja, heb ik hulp nodig?

alcoholverslaving

Een mooi glas wijn op een regenachtige avond: ik kan daar echt gelukkig van worden. Meestal kan ik het bij één of twee glazen houden, maar het gebeurt ook wel regelmatig dat ik de hele fles soldaat maak. En heel af en toe, trek ik zelfs nog een tweede open ook… Ik maak mezelf altijd wijs dat het geen kwaad kan omdat ik doordeweeks helemaal geen alcohol drink. Toch is het niet helemaal waar dat het dan geen kwaad kan. Sterker: binge drinken is heel erg ongezond. Zelfs als je het ‘maar’ één keer per maand doet. Maar hoe weet je nou of jouw drinkgedrag echt problematisch is en wanneer spreek je van een alcoholverslaving? En waar kan je hulp krijgen als je het gevoel hebt dat dit zo is? Wij zetten het hier voor je op een rijtje.

Problemen 

‘Geniet, maar drink met mate’, is iets wat je vaak hoort. De meeste mensen lukt dat prima, maar ongeveer 10 procent van de Nederlanders heeft een alcoholverslaving en is hiermee een van de meest voorkomende verslavingen. Hoe een alcoholverslaving er precies uitziet, is voor iedereen anders. Wat een symptoom is dat je bij de meeste alcoholisten ziet, is dat hun leven leidt onder het alcoholgebruik. Hierbij moet je denken aan problemen op het werk (zoals te laat komen of fouten maken), problemen in de relatie (zoals veel ruzies en afspraken niet nakomen) en/of problemen met vrienden.

Lees: Influencer die bestaan Covid-19 ontkende, overleden aan coronavirus

Symptomen alcoholverslaving

Andere symptomen van alcoholisme zijn het niet kunnen stoppen na het drinken van een paar glazen alcohol, meer drinken dan je van plan was, steeds meer alcohol nodig hebben om dronken te worden, heel erg verlangen naar alcohol en/of veel tijd kwijt zijn aan drinken en het herstellen hiervan. Het is echter niet zo dat elke alcoholist tegen dezelfde dingen aanloopt, maar als je deze symptomen (structureel) bij jezelf herkent, kan het goed zijn om hulp bij alcoholisme in te schakelen.

Professionele hulp bij alcoholverslaving

Drink jij elke dag (veel) alcohol, drink je vaak overdag, drink je vaak alleen, kan je niet stoppen en/of heb je weleens een black-out? Overweeg dan het gesprek aan te gaan met je huisarts of een andere professional. Het nemen van de eerste stap is voor veel mensen heel spannend, maar stoppen zonder professionele hulp lukt bijna niemand. Door hulp in te schakelen vergroot je de kans om weer de controle op je leven te krijgen en vaak ervaren mensen het als een grote opluchting zodra ze hulp hebben gezocht.

Lees ook: Hoe herken je een vitamine D tekort?

Gun jezelf hulp

Herken jij je in het bovenstaande verhaal en heb je het gevoel dat je mogelijk een alcoholverslaving hebt? Gun jezelf de hulp die voor jou beschikbaar is!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook