Het is nog maar een week of twee geleden dat het rond mijn prullenbak en fruitschaal krioelde van de fruitvliegjes. En opeens is daar de dag dat ze er niet meer zijn! Ik kan weer gewoon bananen op de fruitschaal leggen en perziken buiten de koelkast laten rijpen. Jippie! Maar wat ik me wel afvraag is waar zijn die fruitvliegjes gebleven?
Het seksleven van een fruitvlieg
Op de radio hoorde ik ooit iemand het grapje maken “hij heeft het seksleven van een fruitvlieg”. Grappig, want we zien in de zomer in wat voor rap tempo de fruitvlieg zich kan voortplanten. En dan zou je ook denken dat ze heel vaak seks hebben. Maar dat valt tegen. Het paringsritueel van het mannetje dat bovenop het vrouwtje gaat zitten duurt een half uur en dat is best lang als je dat in verhouding plaatst tot de totale levensduur van de fruitvlieg (2 tot 4 weken). Maar tijdens het paringsritueel is het meteen flink raak. Het mannetje kan wel 100 spermacellen bij het vrouwtje naar binnen brengen die ze ongeveer 2 weken kan bewaren. Elke keer als ze een eitje legt, gebruikt ze een spermacel om het eitje te bevruchten. Wanneer het bevruchte eitje gelegd is, begint de ontwikkeling van een nieuw fruitvliegje.
Oma’s huishoudtip: Zo voorkom je dat je prullenbak gaat stinken
De vier jaargetijden van de fruitvlieg
Op Fruitvliegjes.net lazen we een artikel over het leven van de fruitvlieg over de seizoen verspreid. Hier in het kort per jaargetijde de levensfase van de fruitvlieg
1. Lente. Fruitvliegjes overwinteren en zodra het voorjaar aanbreekt en de buitentemperaturen stijgen zoekt het vrouwtje een lekker stukje fruit om haar eitjes in te leggen. Uit het eitje komt een larve die zich tot vliegje ontwikkelt.
2. Zomer. Hoe hoger de temperatuur hoe actiever de fruitvliegjes. Ook verloopt hun levenscyclus dan veel sneller. De volwassen fruitvliegjes zijn steeds op zoek naar eten en naar een partner om mee te paren. De vrouwtjes fruitvlieg zoekt plekjes waar ze het beste haar eitjes kan leggen, bij voorkeur in het fruit. Ze rusten tussendoor wel!
3. Herfst. Als het kouder wordt zijn de fruitvliegjes minder actief! Maar dat betekent niet dat ze er niet meer zijn. We zien ze alleen niet meer. Hun levenscyclus wordt trager en daardoor duurt het langer voordat er baby-fruitvliegjes gemaakt zijn.
4. Winter. De meeste fruitvliegjes zullen sterven van de kou. Ze kunnen de winter alleen overleven als ze een warm plekje, met voldoende voedsel hebben gevonden. Zo’n lekker warm plekje kan bijvoorbeeld ergens in je huis zijn!
Waar zijn de fruitvliegjes gebleven?
Ook al zie je de fruitvliegjes dus niet, het betekent niet dat ze er niet zijn! Dik kans dat ze nog gewoon nog ergens in een kiertje of achter een plintje in je huis zitten. Ik hoor trouwens van mensen dat ze nu nog steeds fruitvliegjes rond hun fruitschaal hebben. Is dat bij jou ook? Of hebben ze zich bij jullie ook al verstopt?
Volg jij ons al op Instagram?
Dit bericht bekijken op Instagram