fb
Damespraatjes Damespraatjes

Groot deel satésauzen scoort onvoldoende: “Calvé en Hela bestaan voor meer dan een kwart uit suiker”

Barbecuetje aan, worstje erop, kwak satésaus ernaast en genieten maar! Eerlijk is eerlijk: een barbecue is niks zonder satésaus. Het romige goedje smaakt eigenlijk overal lekker bij en is bij ons vooral bij de kinderen razendpopulair op een barbecuefeestje. Hoeveel bijzondere, versgemaakte sausjes ik ook op tafel zet: de satésaus is als eerste op. Maar hoe komt dat toch..? 

Waarom zo lekker?

Door de enorme hoeveelheden vet, suiker en zout! Oh, wat vinden wij die ingrediënten toch onweerstaanbaar lekker. Niet gek dus, dat satésaus lekker smaakt en je er dus bijna altijd te veel van eet. Maar hoe slecht zijn die sauzen nou? De Consumentenbond deed er onderzoek naar en de resultaten zijn op z’n zachtst gezegd niet om over naar huis te schrijven…

Suiker, zout en toevoegingen

“Na water en pinda’s is bij alle sauzen het eerst genoemde ingrediënt suiker. En dan voel je de bui al hangen. Van de 17 geteste sauzen krijgen er 10 een onvoldoende voor het suikergehalte. Sommigen bestaan voor meer dan een kwart uit suiker. Zoals de pindasaus van Calvé en Hela.  De satésauzen bevatten gezonde onverzadigde vetten. Deze vetten komen uit de pinda’s en zijn gezond. Ze zijn rijk aan vezels en een bron van eiwitten. Er zitten verder vitamine B1, vitamine B3, vitamine E en ijzer in pinda’s. Het vet (en de suiker) maakt pindasauzen wel erg calorierijk. Daarnaast eet het lekker makkelijk weg. Niet echt geschikt voor de lijn dus.  De geteste sauzen zijn ook vrij zout. 4 scoren op dit vlak een onvoldoende. Verstegen Satésaus natriumarm is de enige waaraan geen zout is toegevoegd. Naast water, suiker, pinda’s en zout kwamen we een hoop andere ingrediënten tegen. Zoals emulgatoren, conserveermiddelen, verdikkingsmiddelen en smaakversterkers. Een veelgebruikt ingrediënt is ‘gehydrolyseerd soja-eiwit’. Producenten voegen dit toe ‘voor de hartige umami-smaak’. Hier wordt ook vaak e-nummer E621 of Ve-tsin (mononatriumglutamaat)  voor gebruikt. Een stof die van nature ook voorkomt in bijvoorbeeld oude kaas, tomaten en champignons”, aldus de Consumentenbond.

Zelf maken

De Consumentenbond noemt de resultaten zo teleurstellend, dat ze je adviseren om lekker zelf satésaus te maken. Toevallig hebben wij daar nog een lekker receptje voor!

Niet allemaal slecht

Gelukkig zijn niet alle satésauzen zo belabberd dat je ze beter links kunt laten liggen. De Verstegen kant-en-klare satésaus natriumarm scoort maar liefst een 9,5 en is wat de Consumentenbond betreft dan ook de beste keuze als je toch voor een kant-en-klare saus wilt gaan. Hij is verkrijgbaar bij Jumbo en Albert Heijn.

Maak jij je satésaus altijd al zelf? Deel dan jouw recept met ons! Vinden we leuk 🙂 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook