fb
Damespraatjes Damespraatjes

Gezond en bewust koken: ontdek de voordelen van PFAS-vrije pannen

Wanneer je aan gezond eten denkt, denk je waarschijnlijk aan veel groente en fruit en de manier waarop je je eten bereidt. Maar wist je dat de keuze van je kookgerei ook een grote invloed heeft op je gezondheid? Veel pannen bevatten namelijk giftige chemische stoffen, genaamd PFAS, die vrijkomen als je ze verhit. Gelukkig zijn er steeds meer PFAS-vrije alternatieven op de markt, die niet alleen beter zijn voor je gezondheid, maar ook voor het milieu.

Wat is PFAS en waarom is het zo schadelijk?

PFAS is een afkorting voor per- en polyfluoralkylstoffen, die worden gebruikt in de productie van bepaalde soorten pannen, zoals met anti-aanbaklagen. Deze chemische stoffen zijn zeer hardnekkig en breken nauwelijks af in het milieu. Uit onderzoek blijkt dat deze stoffen een negatieve invloed kunnen hebben op je gezondheid en daarom zijn PFAS-vrije pannen een heel goed alternatief.

De voordelen van het koken met PFAS-vrije pannen

Het grootste voordeel van deze pannen is natuurlijk dat ze vrij zijn van schadelijke chemicaliën. Je kunt er dus gewoon veilig vanaf bijvoorbeeld je open keuken of kookeiland mee koken. En denk bijvoorbeeld ook aan milieuvriendelijkheid, want PFAS-vrije pannen zijn een stuk minder belastend voor het milieu. Zelfs je eten smaakt beter! Met deze pannen kun je je eten op langere en hogere temperaturen bereiden, waardoor je maaltijd een nog betere smaak krijgt.

Welke PFAS-vrije pannen zijn er op de markt?

Er zijn verschillende soorten PFAS-vrije pannen op de markt. De bekendste zijn keramische pannen, gietijzeren pannen en RVS pannen. De prijzen variëren, afhankelijk van de merken en de kwaliteit, maar ze zijn vaak vergelijkbaar met de prijzen van de pannen die wel PFAS bevatten.

Tips voor het koken met PFAS-vrije pannen

Nu je meer weet over de voordelen van PFAS-vrije pannen, is het tijd om het in de praktijk toe te passen. Hier zijn een aantal tips om het meeste uit je PFAS-vrije pannen te halen:

  • Vergeet niet om de pan op lage of medium warmte te gebruiken om schade aan de natuurlijke anti-aanbaklaag te voorkomen.
  • Gebruik olie of boter om het plakken van voedsel aan de pan te voorkomen.
  • Wees voorzichtig met metalen kookgerei, deze kunnen krassen achterlaten op de pannen.
  • Reinig de pan met water en zeep, in plaats van krachtige en chemische reinigers.

Kortom, koken met PFAS-vrije pannen is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor onze planeet. Nu weet je wat de voordelen zijn van PFAS-vrije pannen en hoe je ze op de juiste manier kunt gebruiken. Je hebt op die manier de keuze om bij te dragen aan verandering, en tegelijk een heerlijke maaltijd te bereiden!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto door cottonbro studio via Pexels

Reageer ook