Het is oktober, het is al dik herfst en toch voelt het nog een beetje als zomer. Mijn kinderen zijn nog in een korte broek naar school, de blaadjes aan de bomen zijn groen en op de één of andere manier blijf ik zin houden in frisse cocktails. Onze open haard is nog niet aan geweest, er staan nog geen kaarsjes in de woonkamer en ook mijn dikke jas heb ik nog niet aangehad. Enne; onze zomerse huisgenoten zijn ook nog niet vertrokken: de fruitvliegjes. Ik kan me niet herinneren ooit in oktober last te hebben gehad van fruitvliegjes. Fruitvliegjes in oktober: hoe kan dat? En misschien nog wel belangrijker: wanneer zijn we van ze af? Lees lekker met ons mee!
Optimale temperatuur voor fruitvliegjes
Fruitvliegjes lijken heuse ’tropenkinderen’. Ze gedijen het best bij temperaturen tussen de 21 en 25 graden Celsius. Bij deze temperaturen voelen ze zich heerlijk en planten ze zich super snel voort. Toch is het niet zo dat fruitvliegjes alleen bij hoge temperaturen overleven. Wist je bijvoorbeeld dat een fruitvlieg het in de ijskast wel tot een etmaal vol kan houden? En dat zelfs de eitjes van fruitvliegen in de ijskast uit kunnen komen? Hun favoriete plek is het niet, maar het is wel tekenend voor de mate waarin de beestjes zich staanden weten te houden. Een sterk beestje dus!
Waarom fruitvliegjes in oktober?
Terug naar onze hoofdvraag: hoe komt het dat we in oktober nog steeds last van fruitvliegjes hebben? Laten we voorop stellen dat dit heel uitzonderlijk is. Hoe het komt is logisch te verklaren; het is gewoon heel erg warm voor de tijd van het jaar. Fruitvliegjes in oktober is niet normaal, maar wel tekenend voor de tijd waarin we leven. Met het oog op de opwarming van de aarde zullen we dit waarschijnlijk nog vaker en heftiger gaan meemaken.
Wanneer geen fruitvliegjes meer?
Wij hopen snel van de fruitvliegjes af te zijn. Liever vandaag dan morgen! Normaal gesproken hebben wij altijd een goedgevulde fruitschaal op het aanrecht staan, maar nu ligt het fruit al sinds mei in de ijskast. Wanneer de temperatuur niet meer boven de 20 graden komt, planten de beestjes zich een stuk minder snel voort. Daalt de temperatuur naar 17 graden of minder, dan verlaten ze de keuken en gaan op zoek naar warme plekjes in huis om te overwinteren. De fruitvliegjes zijn in de winter dus niet helemaal weg; ze schuilen bijvoorbeeld achter de cv-ketel of onder de dakpannen. Maar last heb je er dan niet van.
Praat je met ons mee?
Ik word echt knettergek van de vliegjes en kan niet wachten totdat ze zich op warme plekjes gaan verstoppen! Heb jij ook nog last van fruitvliegjes in oktober? Wat probeer jij ertegen te doen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel erg gezellig!
Verder lezen over fruitvliegjes? In dit artikel vertellen we onder andere over de vier jaargetijden van een fruitvlieg.
Afbeelding boven artikel: Monika Grabkowska on Unsplash