fb
Damespraatjes Damespraatjes

Fiene moet schoenen uittrekken bij vriendin: ‘Vind ik niet gastvrij’

schoenen uittrekken

Iedereen heeft regels in zijn eigen huis. Daar is niks mis mee. Normaal heeft Fiene respect voor de wensen van anderen, maar haar vriendin Beatrijs is echt te ver gegaan. “Als ik bij haar op de koffie ga, moet ik mijn schoenen uittrekken. Waarom?!”

Er moet geleefd worden

Fiene heeft maar weinig regeltjes in haar huis. “Als moeder van twee jongens is het bij mij altijd een zootje maar dat kan me niet schelen. Er moet geleefd worden in ons huis. Na het eten ruim ik alles op en maak ik wat nodig is, schoon en voor de rest genieten mijn man en ik van ons huis en elkaar. Ik moet er niet aan denken om de hele dag met een duizendingendoekje in mijn hand door het huis te lopen. Mijn moeder was vroeger ook heel makkelijk en ik heb daardoor een fijne en onbezorgde jeugd gehad. Ik ben er niet slechter van geworden ofzo.”

Pannen met beschimmelde pastasaus

Haar vriendin Beatrijs was ook nooit zo moeilijk. Zeker niet als ze op bezoek was bij Fiene. “Bea en ik kennen elkaar al heel lang en hebben zelfs nog in een studentenhuis gewoond. Ik kan je zeggen als je het ergens vies en ongezond is, dan is het wel in studentenwoningen. Ik heb keukens gezien waar ik spontaan van over mijn nek ging, zo smerig. Pannen met beschimmelde pastasaus, keukenkastjes die te vies waren om aan te pakken en een vloer waaraan je bleef kleven. Ik zorgde ervoor dat mijn kamer schoon bleef, maar ja, de wc en douche moesten we toch echt delen.”

Schoon over nieuw tapijt kruipen

Je zou denken dat als je in een studentenhuis hebt gewoond je wel wat gewend bent en je niet zo druk maakt. “Dat was ook zo, Fiene deed nooit moeilijk tot voor kort. Ze kreeg een paar maanden terug haar eerste kindje en nieuw tapijt. Ze wilde namelijk dat haar kindje straks onbezorgd kan kruipen door het huis. Ik moest keihard lachen toen ze het me vertelde, maar ze was serieus. Dat had ik even niet in de gaten. Ik denk dan: joh, een beetje vuil en bacteriën zorgen ervoor dat je baby afweerstoffen kweekt, dat is alleen maar goed voor later.”

Loopt ze zelf op maffe sloffen

Fiene denkt daarover heel anders en loopt als een Miep Kraak door haar huis. Haar baby krijgt nauwelijks rust en telkens worden haar handjes en gezicht afgeveegd. “Dat meisje moet toch helemaal gek van haar moeder worden, denk ik dan. Maar ik zeg maar niets van.” Wat Fiene wel dwars zit, is dat ze tegenwoordig haar schoenen moet uittrekken als ze bij Beatrijs op bezoek gaat. “Toen ze het me de eerste keer vroeg, wist ik niet wat ik hoorde. Mijn schoenen uittrekken? Hoezo dan?” Beatrijs stond erop en wil niet dat mensen met buitenschoenen bij haar binnenlopen. Ze vindt dat niet fris voor haar kruipende kindje. “Zelf heeft ze van die maffe grote sloffen gekocht waar ze dan mee door het huis stiefelt. Het is gewoon lachwekkend.”

Mijn schoenen horen bij mijn outfit

De eerste keer dat Beatrijs het Fiene vroeg, deed Fiene wat haar vriendin vroeg. Met grote tegenzin. “Ja, ik wil mijn schoenen niet uitdoen. Mijn schoenen zoek ik ’s ochtends zorgvuldig uit en passen altijd bij mijn ouftit. Ik vind dat belangrijk. Mijn outfit is niet compleet als ik mijn laarzen of sneakers niet aan heb. Ik voel me dan gewoon een beetje naakt. Dus toen ik na die eerste keer een tijdje later weer naar Beatrijs ging, riep ik bij de voordeur al dat ik mijn schoenen aan zou houden. Dat ze brandschoon waren en dat ik niet in de poep had getrapt. Woest werd Beatrijs en ze vond het heel onfatsoenlijk en kinderachtig dat ik me niet aan haar regeltje wilde houden. Om de lieve vrede te bewaren heb ik toen maar mijn schoenen uitgedaan.”

Ik wil niet meer naar haar toe

Fiene merkt dat ze niet graag meer naar Beatrijs gaat. “Als ze belt en vraag of ik koffie kom drinken, verzin ik steeds een smoes om niet te gaan of ik nodig haar bij mij uit. Maar dat wil ze niet, want ze vindt de vloer bij ons niet schoon genoeg. Ik vrees dat onze vriendschap op scherp gaat staan als ze vasthoudt aan haar schoenen-uit-regeltje. Dat zou ik heel jammer vinden, maar zonder schoenen aan op visite gaan, kan ik simpelweg niet.”

Schoenen uittrekken

Doe jij je schoenen uit als je thuiskomt? En vind je dat je visite ook op kousen koffie moeten drinken? Of maakt het je niet uit of visite schoenen aan of uit heeft? Begrijp je dat Beatrijs haar kleintje wil behoeden voor allerlei bacteriën? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Alexander Suhorucov via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

10 reacties

Margreet -

Je lijkt mij geen fijne vriendin en haalt er van alles bij wat niet relevant is. Ik, ik, ik, veel succes ermee.

Patty -

Huis van een ander zijn de regels van een ander.oop in Tsjechië is het normaal de schoenen uit te doen.hier hebben ze vaak meerdere setjes Sloffen en slippers om aan gasten uit te lenen.zelf die ik de schoenen thuis uit,maar niet uit reinheid,maar meer omdat Sloffen comfortabel,warm en geluidloos zijn op laminaat.wel voel ik me bij anderen niet op mijn gemak als ik schoenen uit moet doen,omdat -en ik mis dat aspect bij de reacties tot nu toe-ik helaas last heb van zweetvoeten en ik me hiervoor schaam.als ik dit van te voren weet,neem ik eigen Sloffen mee en zorg altijd voor parfum(olie) in de tas uit nood.maar als de ander een goede vriendin is,kun je dit aangeven.de een is de ander niet. Zo simpel is het.

Hetty -

Ik woon in duitsland hier ist het heel normaal je schoenen uit te doen.
Als ik bezoek krijg uit Niederland ,die vinden dat niet normaal.

Thea -

Er zijn heel veel mensen die dit willen. Sowieso. Laat staan wanneer er een klein kind in huis gaat rollen en kruipen.
Echt vreemd dat ze hier zoveel gedoe over maakt.

Diana -

Ik kom uit Bosnië oorspronkelijk en daar is her niet normaal om op schoenen in huis te lopen, niet in je eigen huis en zeker niet bij iemand anders thuis. Het wordt zelfs als onbeschoft gezien. Je schonen zijn er om buiten mee te lopen maar niet in huis. Zelfs schoenen voor in huis is de grootste onzin. Wees niet zo onbeschoft richting je vriendin en respecteer haar regels en als je daarop een vriendschap kapot laat vallen ben je geen ” friend material “.

Rieneke -

Ik ken genoeg mensen die willen dat ik mijn schoenen uittrek als ik bij hun ben. Bij sommige vind ik het onzin als ik zie wat voor rotzooi en viezigheid ze hebben en dan wel schoenen uit? Vroeger moesten wij op school ook schoenen uit in de herfst/winter en ik vond dat als kind erg fijn om in de klas te zitten met sloffen aan i.o.v schoenen. Het is raar als je hierom de vriendschap verbreekt. Haar huis, haar regels toch? Ik kom wel eens bij een vriendin die het echt smerig heeft en daar ga ik ook niet naar de WC. Bij mijn tante waar ik geregeld langs kom moet je al bij begin oprit schoenen uit en als het regent of slecht weer is komt ze aan met speciale instap laarzen voor tot aan de deur. Daar is het kil en kan je niet sportaan langs komen. Toch verbreek ik mijn vriendschap niet met mijn vriendin of tante want ze zijn leuk en aardig. Enig minpuntje mijn vriendin mag wel wat doen aan persoonlijke hygiëne dus probeer ik kus op de wang te vermijden.

Giene -

Ik zou echt voordat jullie verhalen plaatsen de tekst even doorlezen. Volgens mij klopt het niet. Was bij een ander verhaal ook zo.

En tja fiene, wat jouw normen en waarden zijn, kan het bij andere anders zijn. Je vriendin heeft gewoon liever dat je je schoenen uitrekt voordat je het huis binnen gaat. De baby kan inderdaad van alles in haar mond krijgen en ziek worden. De ene moeder trekt dat meer aan dan de andere. En als je net een nieuw tapijt hebt, hebt je niet zoveel zin om alles te moeten schoonmaken. Neem leuke sloffen mee die bij jouw outfit passen, misschien voel je je wat minder naakt of soort leuke binnenschoenen? Ik ben daar zelf ook makkelijk in maar kan het ook wel begrijpen dat je vriendin dat anders ziet. En misschien gaat het kindje wel snel lopen.

Joris -

Mijn schoenen worden ook elke morgen zorgvuldig uitgezocht en toch doe ik ze uit als ik in huis ben. Enerzijds uit hygiëne, anderzijds om schade te voorkomen (steentjes en glas in zolen krassen op de houten vloeren en trappen). Haar huis, haar regels en je stelt je echt aan om hierom een vriendschap te laten klappen.

Kirstie -

Ik heb 15 jaar in Berlijn gewoond en daar is het heel normaal om je schoenen bij de voordeur uit te trekken. Zelfs de kinderen op de lagere school deden dat en hadden allemaal pantoffeltjes staan. Als je dat nu weet dat zij dat graag wilt, neem dan een paar oversokken of je eigen sloffen mee als je bij haar gaat koffie drinken. Ik zou er niet zo’n punt van maken en haar wens respecteren. Je bent bij haar thuis, je zit niet in een hippe tent waar je gezien moet worden om je outfit!

Anna -

Stel Beatrijs voor dat ze zorgt voor plastic overschoenen.

Reageer ook