fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom zijn er na de zomervakantie meer scheidingen?

Laatst vroeg iemand me: ‘waarom zijn er na de zomer de meeste echtscheidingen?’ Goede vraag, want het klopt inderdaad dat er na de zomer en na de kerstvakantie een vloedgolf van scheidingsaanvragen is. Er zijn daarvoor meerdere oorzaken.

Geen ruimte voor afleiding

De vakantietijd is een periode waarin je veel op elkaars lip zit. Waar je thuis in de dagelijkse routine afleiding hebt van je werk en (sport)activiteiten, ben je op reis opeens veel meer bij elkaar. Bovendien is er natuurlijk de wens of verwachting om het dan ook vooral heel leuk en gezellig te hebben, wat druk kan geven op de sfeer.

Vakantiestress vergroot negatieve patronen

Bij op reis gaan komt vakantiestress voor: negatieve patronen tussen jullie worden vergroot. Ze leiden uiteindelijk tot een uitbarsting van eerder opgebouwde spanning. Als je hoopte dat de vakantie juist een positieve boost aan de relatie zou geven en alles zit tegen, dan kan het zijn dat je het bijltje erbij neergooit. Jullie altijd goed onderhouden auto heeft pech, het weer is ronduit slecht of de duur betaalde accommodatie valt vies tegen. Iedereen reageert anders op tegenslag en dat kan de vlam in de pan doen slaan.

Reflectie leidt tot nieuw perspectief

Vakantie is een moment van reflectie. De tijd van drukte van het werk staat even stil, je bent ontspannen en dat geeft je de gelegenheid om terug te kijken op je leven. Weg van de routine doorbreek je de gewone gang van zaken en dat kan tot nieuwe inzichten leiden. Bijvoorbeeld dat je echt een andere kant op wilt dan je partner. Of je wordt verliefd op een ander die je tijdens de vakantie ontmoet en daarmee zet je alles onder druk.

Andere ergernissen vallen op

Weg van thuis zie je je partner opeens met andere ogen. Dingen die je thuis niet zo opvielen storen je in een andere omgeving nog eens extra. Dat kan dan ook om een aantal opgebouwde kleine dingen gaan, zoals hoe hij bijvoorbeeld voor zijn hygiëne zorgt als hij niet meer elke dag netjes op kantoor hoeft te verschijnen. Als het al niet helemaal lekker zat tussen jullie, kosten dat soort ergernissen aan aantrekkelijkheid. Dat is dan net de druppel.

Familieverwachtingen

Een andere oorzaak – die eveneens meespeelt bij de feestdagen – is dat er tijdens de vakantie van alles verwacht wordt van jou en jullie door je (schoon)familie. Oude patronen kunnen een rol spelen bij het feit dat de bom tussen jullie barst. Je trekt het bijvoorbeeld niet meer om steeds maar je partner rekening te zien houden met zijn moeder, waar hij dat niet meer doet voor jou.

Scheiden is niet de enige optie

Zo gebeurt het dus dat er juist tijdens of pal na de vakantie de handdoek in de ring wordt gegooid en de scheiding wordt aangevraagd. Scheiden is echter niet persé de oplossing voor jullie problemen. Al lijkt het soms de enige uitweg, het geeft ook veel nieuwe problemen. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Met de nodige wil en investering valt er nog veel te redden en veranderen tussen jullie. Al heb je het na de vakantie helemaal gehad met elkaar, is het eveneens een optie om contact op te nemen met een relatietherapeut. Ook daar komen in deze periode de meeste aanvragen binnen.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Meer info en bestellen: Los van Mayke Smit

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook