fb
Damespraatjes Damespraatjes

Fee ongemakkelijk bij schoonvader: “Dit voelt helemaal verkeerd!”

Toen Fee haar schoonfamilie ontmoette, stapte ze in een warm bad. “De familie van mijn vorige vriend was niet zo leuk. Er was veel ruzie en geroddel en ik werd daarin meegetrokken.” Hoe anders is het nu met de familie van Kevin. “Ja, op zich heel leuk en anders maar soms vraag ik me af of het wel klopt. Ik denk wel eens: ‘dit voelt helemaal verkeerd!’.

Ik kan niet alleen zijn

Vijf jaar geleden leerde Fee Kevin kennen. “Mijn relatie van bijna zeven jaar strandde en ik was heel verdrietig. Kon slecht tegen het alleen zijn, ik vind dat niks. Samen op de bank lekker een filmpje kijken en wakker worden naast iemand was ik zo gewend en vond ik ook echt heerlijk. Toen het uitging tussen Sam en mij heb ik niet lang gewacht om me in te schrijven op een datingapp. Vonden mijn vriendinnen natuurlijk veel te snel,  maar daarvan trok ik me niks aan. Ik ben niet gebouwd op alleen zijn.”

Bij jou kom ik thuis

Al snel raakt Fee in gesprek met Kevin, een leuke man met een eigen bedrijfje. “We appten uren met elkaar. Tot diep in de nacht tuurde ik naar mijn schermpje en las alle lieve en grappige teksten die Kevin me stuurde. We besloten niet te lang te wachten met afspreken en toen we elkaar voor het eerst zagen, vloog de vonk onmiddellijk over. Dat had ik niet eerder meegemaakt, een man bij wie ik me zo thuis voel, zo veilig en zo geliefd. Andersom heeft Kev dat ook. Bij mij komt hij thuis, zegt hij altijd en dat vind ik zo’n groot en fijn compliment.”

Heel andere schoonfamilie

Fee wordt direct opgenomen in de hechte vriendengroep van Kevin. “Dat was heel bijzonder en het leek wel of die vrienden al jaren kende.” Een beetje zenuwachtig was ze toen ze haar schoonouders voor het eerst ging ontmoeten, nu vijf jaar geleden. Het ging er heel anders aan toe dan bij de familie van Sam. “Echt, ik was zo zenuwachtig. Want hoewel ik Sam in het begin toen het uit was tussen ons best miste, vond ik het heerlijk dat ik van zijn familie af was. Maar de familie van Kevin is heel anders. Het zijn stuk voor stuk aardige en warme mensen. Hij heeft twee zussen die heel betrokken zijn en altijd super geïnteresseerd zijn in mijn werk maar ook wat me allemaal bezighoudt. Zijn vader en moeder zijn echt schatjes.”

Geen bericht goed bericht

Maar wat is er mis dan? “Nou, dat zal ik vertellen. Kevin en ik zijn vrij snel gaan samenwonen, gewoon omdat het goed voelde. Wat ik toen nog niet wist is dat het gezin echt heel hecht is, bijna een beetje op het ongezonde af. Zo belt Kev bijna elke dag wel even met zijn ouders. Soms heeft hij zijn moeder aan de lijn, de andere keer neemt hij zijn dag door met zijn vader. Ik ken dat niet. Er gaan soms dagen zelfs weken voorbij zonder dat ik mijn ouders spreek. Bij ons is het: ‘geen bericht goed bericht’, maar daar denkt Kevins familie heel anders over.”

Dezelfde omhelzing

Waar Fee ook enorm moest wennen is het fysieke dat zo belangrijk is bij haar schoonfamilie. “Ze schromen niet om hun liefde te uiten. Als Kevin binnenkomt rent zijn moeder op hem af en omhelst hem innig. In het begin deed ze dat bij mij niet. Ze pakte me dan vast en gaf me een zoen op mijn wang. Maar inmiddels krijg ik dezelfde omhelzing als Kev en plet ze me zo ongeveer. Ik vind het een beetje ongemakkelijk maar het is lief bedoeld, dus oke dan meer. Mijn schoonmoeder is super hartelijk en lief ook al mag het van mij wel een beetje minder.”

Huh? Zoent hij hem nou?

Echt moeite heeft Fee met de begroeting van haar schoonvader Philip. “Het viel me op dat als Kevin en Philip elkaar zagen dat ze elkaar kusten. Dat vond ik echt heel raar, in mijn familie kussen mannen elkaar niet. Maar wat nog veel vreemder is, is dat Philip Kevin vaak gewoon op zijn mond zoent. Toen ik daar later naar vroeg, haalde Kevin zijn schouders op. Hij wist niet beter.” Nu Fee wat langer in de familie is, beschouwen haar schoonouders haar als een dochter. “Dat voelt heel fijn en warm, natuurlijk. Het is prettig om te merken dat ze blij met me zijn en me graag zien. Dat ze mij een heel goede vrouw voor hun zoon vinden.”

Ik probeer weg te draaien

Maar waar Fee echt moeite mee heeft, is dat Philip haar sinds een aantal maanden ook vol op haar mond zoent als hij haar ziet. “En we zien elkaar best vaak want Kevin wil zijn ouders graag zien. Elke keer als ik weet dat ik ze ga ontmoeten, begin ik me al wat ongemakkelijk te voelen. Want ik weet dat Philip me weer op mijn mond zoent en dat voelt zo akelig. Ik probeer mijn gezicht weg te draaien, maar dat maakt Philip niks uit en hij zorgt ervoor dat zijn zoen op mijn lippen belandt. Ik vind het echt niet kunnen en gruwel er van, ook omdat hij een beetje uit zijn mond ruikt door medicijngebruik.”

Joh, niks aan de hand

Ook dit bespreekt ze met Kevin die helemaal niks snapt van het probleem. “Kevin vindt dat ik er niet zo’n punt van moet maken en zegt dat ik er niks achter moet zoeken. Ik weet ook wel dat zijn vader er geen kwade bedoelingen mee heeft, maar het voelt niet goed. Het is toch raar als je schoonvader je vol op je mond kust? Soms denk ik dat het een beetje een persvers mannetje is, die zijn kans schoon ziet, maar dat durf ik al helemaal niet tegen Kevin te zeggen. Ik weet niet zo goed wat ik er mee aan moet.”

Het is toch heel normaal dat je schoonvader je op je mond kust? Of vind je van niet? Waar trek je de grens van gewoon vriendelijk en intiem tot dit kan echt niet? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Julian Nielsen via Pexels

4 reacties

Joris -

Waarom moet HIJ precies HAAR grenzen aangeven, Rieneke? Iemand steunen is voor mij wat anders dan het probleem van een ander oplossen. Zij kan gewoon tegen haar schoonvader zeggen dat zij dat niet wil (al dan niet met onderbouwing) en hij kan haar daarin steunen door richting zijn ouders aan te geven dat ze dat vast kunnen respecteren.

Rieneke -

Je mag wel steun van je vriend hebben. Geef duidelijk aan dat jij anders bent opgevoed en ze erg aardig vindt maar bij de begroeting een kus op de mond rasr vindt en ongemakkelijk. Voor hem is het misschien niet raar wel voor jou. Geef aan dat hij moet aangeven dat zijn vader dat niet meer moet doen omdat jij anders bent opgevoed en er niet prettig bij voelt. Dat hij jet niet persoonlijk moet opvatten maar dat jij andere normen en waarden hebt. Het zijn zijn ouders en hij moet het oplossen. Als hij het niet doet dan kom je daar niet meer.

Margreet -

Het gaat niet om wat anderen normaal vinden, maar om waar jij je prettig bij voelt. Wat Joris zegt, je bent hier echt te bleu in. Je kan leren door je lichaamstaal mensen op afstand te houden. Je zo gedragen dat het duidelijk is dat je alleen een hand wil geven. Of je zegt wat je wil. Snap dat dat lastig is als je de enige bent, maar als ze echt zo warm zijn zullen ze dat respecteren.

Joris -

Natuurlijk is het niet normaal als je schoonvader je op je mond kust of zoent. Jij wil het niet en moet je grenzen expliciteren aangezien wegdraaien kennelijk niet als hint opgepakt wordt. Laat toch niet zo over je heen lopen…

Reageer ook