Eens in de zoveel tijd krijg ik de kriebels. Dan lijkt het of we aan het eind van ons salaris een stukje maand overhouden. “Waar blijft al dat geld toch?” vraag ik me dan vertwijfeld af. Waar geven we het allemaal aan uit? Want het lijkt op te gaan in niets.
Laatst zijn Robert en ik er weer eens even voor gaan zitten. Welke uitgaven hebben wij elke maand? Waar kunnen we op besparen? We schrapten een abonnement op een tijdschrift dat nauwelijks werd gelezen. Zegden een loterij op. Kozen drie goede doelen uit die we wilden blijven steunen in plaats van de tien die we maandelijks geld gaven. Namen internet en telefonie onder de loep. Tenslotte keken we naar onze energieleverancier. Hoorden van anderen dat energie vergelijken en overstappen naar een andere maatschappij soms de moeite loont.
Veranderen van energie
Veranderen van energie kost wel een beetje moeite. Je moet er echt even voor gaan zitten. Weet dat je altijd mag overstappen naar een ander bedrijf. Zo vaak je wilt. Je moet er dan wel rekening mee houden dat als je een contract met een bepaalde looptijd hebt, je het risico loopt een boete te krijgen als je het contract voortijdig beëindigt. Het overstappen kost verder niets. Je moet als je verhuist wel zelf je energiecontract opzeggen. Houd rekening met een opzegtermijn van dertig dagen. Als je, zoals wij, niet verhuist maar wel voor een andere maatschappij wilt kiezen, dan zegt de nieuwe leverancier het contract voor je op.
Netwerkkosten
De kosten van het netwerk, betaal je aan de netbeheerder. Deze kosten staan vast omdat je een netbeheerder niet zelf kunt uitkiezen. De energieleverancier heeft geen invloed op de prijzen die de netbeheerder hanteert. De hoogte van deze kosten wordt een keer per jaar bepaald door de Dienst uitvoering en Techniek Energie (DTE).
Samenwonen
Als je gaat samenwonen met je partner die ook een eigen woning heeft, dan heb je te maken met twee energiecontracten. Eén van de twee kan dan worden opgezegd. Zoek dan uit voor welk contract je de laagste boete voor het tussentijds opzeggen moet betalen.
Als je denkt dat energieleveranciers gewoon hun gang kunnen gaan en kunnen vragen wat ze willen, heb je het mis. Ze worden wel degelijk in de gaten gehouden door de Energiekamer. De Energiekamer maakt onderdeel uit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De NMa houdt in de gaten of consumenten voldoende profiteren van de vrije energiemarkt. Ook waakt deze organisatie ervoor dat maatschappijen niet te groot en te machtig worden.
Besparing
Na een avondje achter de laptop zitten en energieleveranciers vergelijken, geven Robert en ik elkaar een high five: we hebben door de overstap te maken van de een naar de ander bijna vierhonderd euro bespaard. En daar kunnen we heel leuke andere dingen van doen dan het huis warm stoken. Hoewel dat natuurlijk ook wel heel fijn is.
Zijn jullie wel eens veranderd van energiemaatschappij? Wat was de besparing? En was het makkelijk om over te stappen? En heb je ooit gebruik gemaakt van een energievergelijker? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig J