fb
Damespraatjes Damespraatjes

Energie besparen in een huis vol kinderen: zo pak je het aan

Energie besparen in een huis vol kinderen

Elke ochtend hetzelfde verhaal. Herken je dit? Terwijl de kinderen klaarstaan voor school en je een laatste check door het huis doet, branden er vaak nog minstens drie lampen. Je moet nog even snel de thermostaat naar beneden draaien en de rest van de apparaten nalopen, want er staat altijd nog iets aan. Gezien de hoge energieprijzen en het milieu, kan dit behoorlijk wat frustratie opwekken. De kinderen weten dat, en als ik ze roep, zorgen ze er snel voor dat alles in orde is. Maar energie besparen in een huis vol kinderen? Dat blijkt toch lastiger dan je zou denken.

Energie besparen in een huis vol kinderen

Hoe zorg je dan dat je in een huis vol kinderen alsnog zuiniger met energieverbruik omgaat? In dit artikel geven we je wat tips en tricks.

We hebben in ons huis al veel stappen gezet om energiezuiniger te leven: energiezuinige apparaten, isolatie waar mogelijk, en een duurzame badkamer. Toch blijft het huis gevoelig voor tocht, en soms voel ik een koude wind die ik liever niet in de woonkamer ervaar. Zonnepanelen of een warmtepomp zijn helaas geen optie, dus tot die tijd nemen we maatregelen om de energie zoveel mogelijk binnen te houden, zonder grote investeringen.

“Doe die deur dicht!”

De deuren van slaapkamers waar ramen openstaan, de deur tussen de gang en de woonkamer, en natuurlijk de voordeur: ze blijven hier vaak openstaan. Kinderen rennen heen en weer, spelen verstoppertje door het hele huis, en dan is het sluiten van de deur niet bepaald hun eerste prioriteit.

Toch schuilt hier een grote kans om te besparen. Je kunt bijvoorbeeld deursluiters en deurveren installeren, zodat deuren na openen automatisch weer dichtvallen. Het is een ideale oplossing voor huishoudens met kinderen, omdat de deuren hiermee consistent dicht blijven zonder dat de kinderen hierover na hoeven te denken of jij ze met allerlei regels hoeft op te zadelen.

De cv-ketel slimmer instellen

De cv-ketel, die zorgt voor verwarming en warm water thuis, staat in veel huishoudens al gauw ingesteld op het maximum van zo’n 80 graden. Maar wist je dat je deze instelling met gemak 20 graden kan verlagen in goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen? Hierdoor verbruikt de ketel minder gas, terwijl de verwarming en douche nog steeds aangenaam warm blijven. En je kinderen zullen niet zo snel aan de cv-ketel komen, dus daar hoef je met dit trucje ook niet over na te denken.

Naast deze lifehack hebben veel ketels ook een eco-stand voor warm water. Hiermee duurt het iets langer voordat het water warm is, maar als je overdag de warmwaterkraan niet vaak gebruikt, kun je met gemak zo’n 15 kuub gas per jaar besparen. Met de huidige gasprijs komt dat neer op ongeveer 20 euro.

Werp een kritische blik op de wasmand

Afhankelijk van hoeveel kinderen je hebt, worden er in een week tijd nogal wat kleren in de wasmand gedumpt. Weten je kids eigenlijk wel hoe snel hun kleren gewassen moeten worden? Natuurlijk, ondergoed verwissel je dagelijks. En een t-shirt na een benauwde dag ook. Maar verder kun je kleren vaak veel langer dan gedacht blijven dragen totdat ze de wasmachine in moeten. Probeer dit dan ook actief aan de kinderen mee te geven.

Heb je een twijfelgeval? Hang het op aan een waslijn buiten. Na een dag of twee voelt het kledingstuk waarschijnlijk weer fris aan. Zo hoeven de wasmachine en droger minder overuren te draaien, wat je al snel in positieve zin op je energierekening terugziet.

En als je wel gaat wassen: gebruik als het kan altijd de ecostand. De droger verbruikt al gauw vier keer zoveel energie als de wasmachine, dus het loont ook om je was aan de waslijn te laten drogen in plaats van in de droger. Hiermee bespaar je niet alleen energie, het is ook nog eens een stuk beter voor de levensduur van je kleding.

Ouderwets buiten spelen

Het wordt steeds meer de norm om met het hele gezin voor de tv te zitten, met elk nog een extra tweede scherm in de hand. Dit terwijl al die schermpjes flink wat energie verbruiken. Stel daarom voor om je kinderen wat vaker naar buiten te sturen om te spelen. Dat is niet alleen energiebesparend, maar ook nog eens hartstikke leuk en gezond voor je kids. Geen ideeën meer? Probeer eens terug te denken aan de leuke spelletjes die jullie vroeger met de kinderen uit de buurt speelden. En is het slecht weer? Dan is het tijd voor een gezellige bordspelletjesmarathon.

Buiten spelen brengt wel een klein risico met zich mee: schade aan andermans spullen. Het is natuurlijk geweldig om met z’n allen de bal hoog te houden op de parkeerplaats, maar voor je het weet zit er een deuk in de dure auto van de buurman. Check daarom wel of je aansprakelijkheidsverzekering nog op orde is, zodat je goed gedekt bent voor eventuele schade die je kind aan andermans eigendommen veroorzaakt. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje!

Zoek een voordeliger energiecontract

Hoe minder energie je verbruikt, hoe minder je betaalt. Maar je gaat natuurlijk ook minder betalen als je simpelweg lagere tarieven hebt. De energiemarkt is de afgelopen jaren erg onrustig geweest. Joris Kerkhof, expert energie bij Independer, legt uit: “De gasprijs was nooit zo hoog als hij halverwege 2022 was. Dit zorgde voor veel onzekerheid bij consumenten. Tegelijkertijd zorgen dit soort fluctuaties er vaak ook voor dat de onderlinge prijsverschillen tussen energieleveranciers snel veranderen. Het speelveld kan er dus heel anders uitzien dan de laatste keer dat je een nieuw contract hebt afgesloten.”

Wanneer heb jij voor het laatst een nieuw energiecontract afgesloten? Hoe langer geleden dat was, hoe meer potentie er is om te besparen. Pak dus je huidige contract er weer eens bij en ga energie vergelijken om te zien of je kunt besparen door over te stappen naar een voordelige leverancier.

Stap voor stap

Een leuke, warme onesie is een geweldig verjaardagscadeau voor je kind. En als je zelf een dikke trui aantrekt, een kleed op de vloer legt en dikkere gordijnen ophangt, ben je al een eind op weg. Het is dan niet alleen warmer in huis, maar ook knus en gezellig. Zuinig leven met het gezin hoeft dus helemaal niet zo’n bron van frustratie te zijn, integendeel. Zonder grote investeringen kun je zo je energierekening omlaag brengen. Zo wordt energie besparen in een huis vol kinderen stukken leuker!

Afbeelding: Vitolda Klein via Unsplash

Wil je meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook