fb
Damespraatjes Damespraatjes

Elektrisch fietsen gezond? Wij leggen het uit!

‘Elektrisch fietsen? Dat is geen beweging’, hoorde ik iemand laatst zeggen. Het zette mij aan het denken, want klopt dat wel? Zelf heb ik een elektrische fiets en gebruik deze elke dag. Waar ik voorheen de auto zou pakken, laat ik deze nu vaker staan. Voordat je een elektrische fiets koopt, is het verstandig onderzoek te doen naar welke fiets bij jou zou passen. Wij hebben twee jonge kinderen en rijden dus op een elektrische bakfiets. Ben je niet van plan om met je kinderen te fietsen of heb je geen kinderen? Dan is een bakfiets helemaal niet nodig. In dat geval kun je bijvoorbeeld voor een elektrische sportfiets (zoals een flyer e bike), een elektrische stadsfiets of een paddelec gaan. Keuze genoeg, dus denk er goed over na. Goed, terug naar de hoofdvraag: is elektrisch fietsen gezond? Wij leggen het uit!

Vaker fietsen

De meeste mensen die een elektrische fiets aanschaffen gaan vaker fietsen. Het is onwijs prettig om de auto te laten staan en lekker op de fiets te stappen. Door de auto te laten staan ben je niet alleen goed bezig voor je gezondheid, ook voor het milieu is het stukken beter. Met een elektrische fiets zijn afstanden van 10, 15, 20 of zelfs 30 kilometer ineens leuk om te doen. Zelfs ongetrainde fietsers kunnen nu langere tochten maken. Lekker hoor!

Calorieën verbranden

Dat je op een elektrische fiets geen calorieën verbruikt is onzin. Hoeveel calorieën je hierbij verbrandt is afhankelijk van onder andere je gewicht en de totale fietstijd. Wij schreven hier eerder een artikel over op Damespraatjes. Zeker leuk om te lezen! Een fietser van 70 kilo verbrandt op de elektrische fiets ongeveer 205 calorieën per uur. Op een gewone fiets ligt dit wat hoger. Het groter verschil is wel dat je het bewegen op een elektrische fiets vaak langer volhoudt en je in totaal dus meer verbruikt. Zeker interessant om eens uit te rekenen!

Lekker naar buiten

Als je de auto laat staan en op de fiets stapt, kun je meteen genieten van de frisse lucht. En wist je dat het voor je fysieke, maar ook mentale gezondheid erg belangrijk is om dagelijks voldoende buiten te zijn. Met name fietstochtjes door het bos en de natuur zijn erg goed. Door de auto te laten staan en door het bos, langs het strand of over de hei te fietsen ben je dus heel goed bezig.

Elektrisch fietsen gezond

Kortom: elektrisch fietsen is gezond, het geeft ontspanning, is goed voor het milieu en je hebt nooit meer last van parkeer-stress. Je legt er makkelijk wat grotere afstanden mee af en je houdt het bewegen langer vol. Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat elektrisch fietsen bij de meeste mensen een positieve invloed heeft op de gezondheid.

Praat met ons mee

Zou jij vaker de auto laten staan als je een elektrische fiets zou hebben? En denk je dat je meer tijd buiten, in de natuur zou doorbrengen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Bron afbeelding: Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Reageer ook