fb
Damespraatjes Damespraatjes

Calorieën verbranden op de elektrische fiets: zo zit het!

In de weekenden gaan wij met de kids graag op pad met de elektrische bakfiets. Heerlijk trappen door de bossen, over de hei en naar leuke plekken in de buurt. Zo bezochten wij dit weekend de Lage Vuursche, waar we een lekkere pannenkoek hebben gegeten. Na deze smakelijke stop fietsten wij weer terug naar ons huis in Bussum. In totaal hebben wij 25 kilometer gefietst en hier ongeveer 1,5 uur over gedaan. Op een gewone fiets heb je de pannenkoeken dan absoluut weer verbrand; maar hoe zit het met calorieën verbranden op de elektrische fiets? 

Een elektrische fiets is de perfecte oplossing voor mensen die wel graag grote afstanden afleggen op de fiets, maar deze afstanden te pittig vinden zonder aandrijving. Vroeger pakten mensen voor deze stukken vaak toch de auto, maar door de grote opkomst van de e-bike laten steeds meer mensen dan toch de auto staan om te gaan fietsen. Goed voor het milieu én goed voor je gezondheid. Want ook al kost elektrisch fietsen minder energie dan fietsen op een gewone fiets, het is nog steeds stukken gezonder dan het kiezen van de auto.

Formule berekenen calorieën verbranden op de elektrische fiets

Ik was benieuwd hoe je kunt berekenen hoe het zit met calorieën verbranden op de elektrische fiets. Dit kan je middels de volgende formule berekenen:

(gewicht)*2.8*0.0175*aantal minuten = aantal verbrandde calorieën

Voorbeeld

Jouw lichaamsgewicht: 70 kilo

Bewegingsduur: 90 minuten

(70) * 2.8 * 0.0175 * 90 = 309 calorieën verbrand

Deze berekening is uiteraard een indicatie van wat je precies hebt verbrand tijdens het fietsen. Zo zorgt een hoge trapondersteuning voor een lagere verbranding en een lagere trapondersteuning voor een hogere verbranding. De uitkomst van de berekening is een globale indicatie.

Goede indicatie

Hoewel het dus een indicatie is, kan je wel min of meer berekenen of je die pannenkoek, dat glas wijn of de appeltaart met slagroom hebt weten te verbranden. Ik vind het niet tegenvallen, het calorieën verbranden op de elektrische fiets. In mijn geval is de pannenkoek zeker ‘geneutraliseerd’, haha!

Fiets jij graag op de elektrische fiets? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Beeld: Team EVELO

Vrieskou: Vergeet dít niet te doen om accuproblemen met je e-bike te voorkomen!

 

Reageer ook