fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een kamer op zolder? Van dakkapel kosten tot slimme verlichting

Is je zolder op dit moment niet de meest fijne plek om te vertoeven? Met een paar slimme stappen maak je van je zolder een heerlijke ruimte die je als extra kinderkamer, hobbykamer, werkkamer of je eigen slaapkamer in kunt richten. Hoe? Lees snel verder!

Maak inbouwkasten

Probeer de (vaak beperkte) ruimte op zolder zo optimaal mogelijk te gebruiken. Door inbouwkasten te maken of een bedstee, heb je minder losse meubels nodig en houd je dus meer ruimte over. Bovendien gebruik je hierdoor de verloren hoekjes waar zich anders alleen maar stof verzamelt.

Plaats een dakkapel

Een zolderkamer zonder ramen is geen optie. Je wilt toch naar buiten kunnen kijken en de boel af en toe kunnen luchten. Je hebt de keuze uit een dakraam of een dakkapel. Het grote voordeel van een dakkapel is dat deze de ruimte ook meteen groter maakt. Zeker wanneer je zolder schuine wanden heeft, is een dakkapel aan te raden. Je krijgt er meer licht en beloopbare ruimte voor terug en je woning wordt er ook nog eens meer waard door. Dat zijn de dakkapel kosten dus zeker waard! Kijk eens op Jansmaburdaard.nl voor meer informatie en inspiratie.

Pak de isolatie aan

Met de zomerse temperaturen zoals we die de afgelopen weken al een aantal keer zagen, maar ook in de winter, is het minder prettig als de zolder niet van goede isolatie voorzien is. Dus pak je dakisolatie aan en werk het meteen netjes af. Daarmee heb je al een grote klus te pakken, die het aanzicht van je zolder direct verbetert. En het milieu en je portemonnee zijn er ook bij gebaat, want je hoeft minder hard te stoken in de winter om een aangename temperatuur op zolder te bereiken.

Denk na over de vloer

Je zolder bevindt zich natuurlijk op de bovenste verdieping. Denk daarom goed na over de vloer die je hier legt, want lager gelegen verdiepingen kunnen last hebben van het geluid als je een gehorige vloer kiest en vaak op en neer loopt.

De juiste verlichting

De juiste verlichting zorgt voor sfeer, maar ook voor functioneel licht om een boekje in bed te lezen, te kunnen werken of goed te zien waar je loopt. Let op dat je niet te grote lampen kiest of te lange hanglampen die je looproute belemmeren.

Speel met kleuren

Hoekjes die van zichzelf al wat donker zijn, kun je het beste in een lichte kleur schilderen en gedeeltes waar je een geborgen, knusse sfeer wilt creëren, zoals rondom je bed, mogen best wat donkerder van kleur zijn.

Hopelijk hebben wij je met bovenstaande tips genoeg klusinspiratie gegeven!

Reageer ook