fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dertigerspraat: welke vloer leg jij in je koophuis?

Laatst zat ik met een groep vriendinnen en je merkt dat je echt oud wordt als het gespreksonderwerp niet drank, feestjes of mannen meer is, maar over vloeren gaat. PVC, hout of toch laminaat? Toen we nog studenten waren, maalde niemand om wat er op de vloer lag, als je een beetje je best deed voor je studentenkamer, kocht je het goedkoopste IKEA-laminaat wat je kon vinden. Zonder ondervloer natuurlijk, want dat was te duur. Nu iedereen ineens allemaal huiseigenaar is behalve ik, is PVC, hout of laminaat één van de vele levensdilemma’s waar je je als dertiger kennelijk druk om moet maken. Omdat ik je keuzestress en uren slenteren over de woonboulevard met je wederhelft wil besparen, hier de voordelen en nadelen van elke soort vloer.

Laminaat

Het grootste voordeel van laminaat als vloer is natuurlijk de prijs, je kunt het zelf leggen wat al behoorlijk scheelt en het laminaat zelf kan je zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt. Uiteraard komen daarbij verschillende soorten kwaliteit bij kijken, dus bedenk goed hoe lang je er gaat wonen en hoe lang het er dus ligt. Is het een studentenkamer, dan kom je prima weg met het goedkopere spul. Je eerste huurhuis met je lover is misschien wel een tandje meer waard en als je een koophuis neemt en je bent gek op laminaat kies dan vooral voor de beste kwaliteit, je hebt er echt plezier van en het is veel steviger. Ook niet vergeten: een ondervloer. Een nadeel van Laminaat is dat het nogal gehorig kan zijn, een goede ondervloer dempt dat. Een ander nadeel is dat het lastiger te renoveren is, een diepe kras krijg je er niet heel snel uit.

Houten vloer

Een houten vloer vind ik persoonlijk het mooiste wat er is, vooral als het in visgraat gelegd is. Voor mij is dit echt een droom voor mijn ‘als-ik-later-groot-ben-huis’. Lees: een compleet grachtenpand in Amsterdam, liefst gekocht. Ik droom dus nog even verder. Vriendinnen hebben hun ‘als-ik-later-groot-ben-huis’ al, eensgezinswoningen met vijf slaapkamers in amper bereikbare gehuchten. Verschil moet er zijn. Maar goed, het voordeel van een houten vloer is dat het erg duurzaam is. Daarmee is het een investering in de toekomst. Een houten vloer kan een leven lang meegaan als deze goed onderhouden wordt. Zelfs diepe krassen zijn te herstellen. Nadelen zijn dat het meer onderhoud vergt dan laminaat of PVC, je moet een houten vloer eens in de zoveel tijd in de olie zetten. Daarnaast is een klassieke houten vloer niet te combineren met vloerverwarming: door warmte en vocht kan het hout gaan werken en uitzetten.

PVC

Persoonlijk gruwel ik van PVC, maar dat kan zijn omdat iedereen die een koophuis en een kind neemt, het erover heeft dat het zo lekker praktisch is. Ik kies zelf nooit voor praktisch, maar voor mooi, maar dat is een tik. Ik wil ook geen kind en koophuis, dus ik stel me ook aan. De voordelen van PVC zijn dat ze lang meegaan, veel langer dan laminaat en vinyl. Daarnaast zijn ze heel makkelijk in onderhoud. Een PVC vloer heeft een glad oppervlak, hierdoor kan de vloer goed tegen vocht en is deze makkelijk te verzorgen. Maar het grootste voordeel van PVC is dat het erg geluiddempend is, perfect geschikt voor tussenwoningen. Het is net als laminaat in alle prints en kleuren te krijgen en werkt top in combinatie met vloerverwarming. Nadelen zijn dat het vrij kostbaar in aanschaf is en dat je er een egale basisvloer voor nodig hebt. Een PVC vloer is namelijk erg dun, waardoor oneffenheden doorwerken in het PVC. Heb ik even mazzel dat ik geen PVC in mijn toekomstige grachtenpand wil. Sommige dingen zijn gewoon voorbestemd.

Reageer ook