fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een duurzame keuken: zo maak je slimme keuzes

duurzame keuken keuzes maken

Een duurzame keuken wordt steeds populairder. Niet alleen draagt een milieuvriendelijke keuken bij aan een schonere planeet, maar ook bespaart deze vaak op lange termijn kosten en energie. Duurzaamheid in de keuken gaat verder dan alleen energiezuinige apparaten; het heeft betrekking op alles, van de materiaalkeuze tot afvalbeheer. Hier ontdek je hoe je stap voor stap een slimme, duurzame keuken creëert. Lees je lekker met ons mee?

1. Kies voor duurzame materialen

De basis van een duurzame keuken begint bij de materialen. Traditionele materialen zoals plastic en massief hout zijn vaak niet de meest milieuvriendelijke keuzes. Tegenwoordig bestaan er echter tal van opties die duurzaam zijn én lang meegaan. Denk bijvoorbeeld aan gerecycleerde houtsoorten of bamboe, een snelgroeiend en zeer sterk materiaal. Een ander populair alternatief is gerecycled glas, dat niet alleen stijlvol is, maar ook een lage ecologische voetafdruk heeft.

Wil je een moderne, milieuvriendelijke look? Kies dan voor gerecycled RVS (roestvrij staal) of composiet werkbladen die bestand zijn tegen krassen en hitte. Deze duurzame materialen zijn beschikbaar in vrijwel elke woonwinkel, en passen bij elke stijl – van industrieel tot landelijk.

2. Energiezuinige apparaten

Energiezuinige apparaten zijn een must in een duurzame keuken. Nieuwe keukenapparatuur heeft meestal een energielabel; hoe hoger de klasse (van A tot A+++), hoe energiezuiniger. Het is verleidelijk om goedkopere modellen te kopen, maar energiezuinige apparaten verlagen op lange termijn je energierekening en verminderen de belasting op het milieu. Kies bijvoorbeeld voor een inductiekookplaat in plaats van gas. Inductiekoken verbruikt minder energie omdat de hitte direct in de pan gaat en niet verloren gaat aan de omringende lucht.

Let bij de aanschaf van een koelkast, vaatwasser en oven ook op het energieverbruik. Een koelkast met A+++ label verbruikt aanzienlijk minder energie dan oudere modellen. Je kunt deze duurzame apparaten vinden bij een gespecialiseerde keukenwinkel in Apeldoorn waar ze adviseren over de meest energiezuinige opties die passen bij jouw keukenwensen.

3. Waterbesparing

In de keuken wordt veel water verbruikt, vooral bij het koken en afwassen. Een slimme kraan met waterbesparende functies kan helpen om water te besparen zonder aan gebruiksgemak in te boeten. Waterbesparende kranen hebben een filter of ingebouwde beluchter die zorgt dat er minder water per minuut uit de kraan stroomt. Het installeren van een energiezuinige vaatwasser is een andere manier om water te besparen; moderne vaatwassers verbruiken minder water dan met de hand afwassen. Kijk bij de keuze van een kraan en vaatwasser naar modellen met eco-instellingen.

4. Afvalbeheer en recycling

Een duurzame keuken vraagt om efficiënt afvalbeheer. Een ingebouwd afvalscheidingssysteem kan het scheiden van afvalstromen, zoals plastic, gft en restafval, makkelijker maken. Zo houd je jouw keuken netjes en draag je bij aan het verminderen van de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat. Kies ook voor biologisch afbreekbare vuilniszakken en zorg voor een composteerbare bak voor etensresten. Hiermee creëer je niet alleen minder afval, maar help je ook de voedselkringloop in stand te houden.

5. Duurzame verlichting

Naast apparaten en materialen speelt ook verlichting een grote rol in een duurzame keuken. LED-verlichting is een energiezuinige keuze die minder stroom verbruikt en een veel langere levensduur heeft dan traditionele gloeilampen. Overweeg dimbare verlichting of slimme verlichting die je kunt bedienen via je smartphone, zodat je alleen licht hebt waar en wanneer het nodig is. Dit vermindert niet alleen het energieverbruik, maar creëert ook een fijne sfeer.

6. Bewuste keuzes in schoonmaakmiddelen

Veel schoonmaakmiddelen bevatten schadelijke chemicaliën die niet alleen slecht zijn voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Kies daarom voor ecologische schoonmaakproducten zonder giftige stoffen. Deze middelen zijn meestal biologisch afbreekbaar en even effectief. Je kunt zelfs veel schoonmaakmiddelen zelf maken met natuurlijke ingrediënten zoals azijn en baking soda. Dit is beter voor het milieu én voordeliger.

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Wil je meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook